Vaja letalske nesreče 2006 Brnik

Vaja letalska nesreca Brnik 2006 (2)

V soboto, 14. oktobra, je bila na letališču Brnik letošnja osrednja državna vaja s področja zaščite in reševanja »Letalska nesreča – 2006«. Z njo so organizatorji želeli preveriti pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč ob veliki nesreči v letalskem prometu.

Scenarij vaje je predvideval, da se je med pristankom letalo Airbus 320 letalske družbe Adria Airways d.d., v katerem je bilo 152 potnikov in 6 članov posadke, zaradi bočnega vetra, zrušilo približno 400 metrov desno od vzletno pristajalne steze. Pri padcu na tla se je letalo prepolovilo, pričelo je iztekati gorivo in izbruhnil je požar. Scenarij vaje tudi predvideval, da je po prvih podatkih več deset potnikov mrtvih in več deset huje poškodovanih.

Vajo so organizirali Ministrstvo za obrambo – Uprava Republike Slovenije za zaščito in reÅ¡evanje, Ministrstvo za promet – Direktorat za letalstvo, Ministrstvo za notranje zadeve – Generalna policijska uprava, Ministrstvo za zdravje, Kontrola zračnega prometa d.o.o., Aerodrom Ljubljana d.d., Adria Airways, d.d., InÅ¡pektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Občina Cerklje na Gorenjskem.

[nggallery id=4]