Utrinki iz mednarodnega tečaja za fizioterapevte junij 2012

V soboto, 16.06.2012 se je zaključil tretji mednarodni tečaj fascialne manipulacije za fizioterapevte in fiziatre v Italiji.

Ko smo se v ponedeljek zbrali smo se najprej previdno »potipali« kdo smo in od kje prihajamo. Da je bil tečaj res mednarodni se je kaj hitro izkazalo, saj smo se skupaj zbrali iz vseh vetrov, Japonske, Kitajske, Kanade, Izraela, Danske, Finske, Litvanije, Irske, Poljske, Italije in Slovenije.

In potem se je začelo, tečaj je potekal po že ustaljenih tirnicah, prvi dan nam ni bilo nič jasno, drugi dan se nam je dozdevalo, ja to je to, razumemo, tretji dan pa ponovno popolna zmeda. Na srečo so naši potrpežljivi inštruktorji, za kar se jim iz srca zahvaljujem, z mirnostjo, veseljem in strokovnimi prijemi z nami ponavljali in ponavljali tako teorijo, kot tudi praktični del. Izrednega pomembno je da terapijo preizkusimo na sebi, saj tako lažje razumemo kaj in kako naj bi čutili. Prav tako je  pomembno tudi naše izvajanje terapije na kolegici, kolegu, saj samo tako dobimo pravilno informacijo o izvedbi terapije.

Po šestih dnevih spoznavanja fascie in fascialne manipulacije, so nam organizatorji pripravili še, sicer napovedano »poslastico«, test. Poleg preverjanja anatomije in novo pridobljenega znanja, je test tudi preverjanje razumevanja angleščine. Če nam je bilo v prvih dneh tečaja malo hladno, smo se med testom zagotovo dobro ogreli. Bili smo pridni, učili smo se in na zadovoljstvo učiteljev in nas samih tudi naučili. Za razliko od prvega dne, ko smo si bili še tujci je bilo slovo mnogo bolj toplo, prisrčno, saj smo v tem tednu navezali pristne stike.

Domov smo se vrnili obogateni z novim znanjem, ki ga že učinkovito uporabljamo pri svojih pacientih.

Fascialna manipulacija je zagotovo tehnika, ki deluje!

Ob takih mednarodnih srečanjih se vedno sprašujem in primerjam nivo znanja kolegic in kolegov  iz drugih dežel. Na srečo lahko rečem, da je nivo slovenske fizioterapije, vsaj manualne fizioterapije, na visoki in svetovno primerljivi ravni.

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.

Ipnf in Cyriax terapevt