Utrinki iz delavnic osnovnih kirurških tehnik za specializante ginekologije in porodništva

Maruša Strgulc, dr.med., specializantka ginekologije in porodništva

Specializacija iz ginekologije in porodništva je zelo široka. Velik del specializacije pokriva tudi kirurgija.

V programu specializacije ni posebej opredeljen del, kjer bi se specializanti lahko naučili osnovnih kirurških tehnik.

Teh se običajno naučimo v prvih mesecih kroženja na  ginekologiji, ko je specializant  razpisan kot drugi asistent k operaciji in  seveda nihče ni zadovoljen z našim asistiranjem. Večina nas niti ne ve kako se inštrumenti imenujejo.

kirurske-tehnike-specializantov-ginekologije-in-porodnistva-1

Od nas se pričakuje, da smo vešči osnovnih kirurških tehnik  že iz fakultete. Žal seveda temu ni tako. Preden se lotimo kirurgije s področja ginekologije ali porodništva nimamo izkušenj niti z manj zahtevnimi kirurškimi posegi. Na travmatologiji se specializant kali v mali operacijski na urgentnem bloku in potem počasi napreduje.

Zaradi vseh teh pomislekov smo se v SATOGu – združenju specializantov ginekologije in porodništva Slovenije, odločili da organiziramo prvo delavnico osnovnih kirurških tehnik za specializante našega področja. V Veliki Britaniji je to že ustaljena praksa. Tam delavnica traja več dni je  obvezen del programa specializacije in pogoj za opravljanje prvega dela MRCOG.
kirurske-tehnike-specializantov-ginekologije-in-porodnistva-2
Odziv na vabilo v ISISu je bil velik. Prijavilo se je 50 specializantov iz cele Slovenije, kar je še potrdilo našo misel, da je tako izobraževanje potrebno. Delavnica je potekala v soboto 28.3.2009 v predavalnici ginekološke klinike (dopoldanski teoretični del) in v vajalnicah inštituta za anatomijo na MF v Ljubljani (popoldanski praktični del).  K sodelovanju smo povabili prof.dr. Uroša Ahčana, specialista plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. Osvežil nam je spomin na osnove šivanja ran, vozlanja, dreniranja ran in odstranjevanja šivov. Predavanje pa je popestril z zanimivimi primeri s dobre in slabe klinične prakse, med predavanjem pa smo vozlali in šivali na umetnih kosih kože.

Sledilo je zabavno predavanje as.dr. Leona Megliča dr.med., specialista ginekologije in porodništva, ki nas je spomnil na anatomijo sprednje trebušne stene in predstavil tehnike vstopa v trebušno votlino (spodnja mediana laparatomija, laparatomija po Pfannenstielu, …).

Mag. Gorazd Kavšek, dr.med. specialist ginekologije in porodništva je predaval o porodniških operacijah. Osredotočili se je na carski rez. Predstavil je načine ekstrakcij ploda pri posameznih indikacijah za s.c. in opozoril na pasti pri tej zahtevni operaciji. Predavanje je bilo polno praktičnih nasvetov, predvsem pa je verjetno vlilo strahospoštovanje do carskega reza vsem, ki smo bili v predavalnici.

kirurske-tehnike-specializantov-ginekologije-in-porodnistva-3

Eden prvih posegov s katerim se poleg abrazij srečamo v naši specializaciji je šivanje epiziotomijske rane. Oskrba je rane je zahtevna predvsem pa odgovorna naloga. Dr. Kavšek nam je predstavil anatomijo medeničnega dna, poudarek je bil na  strukturah, ki je v praksi ne vidijo tako lepo kot v anatomskih atlasih, so pa za funkcijonalnost in estetski izgled še kako pomembne. Praktično je bilo šivanje epiziotomij prikazano popoldan, na modelih.

Po dobrem kosili v restavraciji Štorklja, smo se lotili praktičnega dela. Pripravila sta ga prof.dr. Mirko Omejc, dr.med., specialist abdominalne kirurgije in as. Aleš Sedlar z oddelka za urologijo.

V dveh skupinah smo se po krajšem predavanju lotili šivanja poškodbe mehurja oz. črevesa. Šivali smo na prašičjih tkivih in na umetnih materialih, ki simulirajo črevo. Katja Jakopič dr.med., specializantka ginekologije in porodništva, ki se je udeležila učen delavnice (ne vem imena in kje ste bili) nam je prikazala šivanje rupture presredka tretje in četrte stopnje.

Delavnica je trajale cel dan. Kot je razvidno iz anket, ki so jih na koncu izpolnili udeleženci, bi bilo potrebno delavnico razširiti na več dni, da bi imeli še več časa za praktično delo.

Porodilo se je veliko idej za drugo leto, ko bi morda lahko ponovili začetni del delavnice za tiste, ki jim letos ni uspelo priti. Delavnico pa bi lahko nadgradili z nadaljevalnih delom, za tiste že nekoliko bolj izkušene začetnike.

kirurske-tehnike-specializantov-ginekologije-in-porodnistva-4

Mislim, da je delavnica uspela. Rezultate ankete kažejo da je delavnica uspela. Pohval je bilo veliko, pripomb malo. Slednje  bomo z veseljem upoštevali drugo leto. Vsi predavatelji so dobili oceno višjo od 4 (na lestvici od 1 do 5).

V imenu organizacijske ekipe  se jim zahvaljujem za pomoč in upam, da bomo še sodelovali. Zahvalila bi se še prof. dr. Ksenji Geršak, ki nam je ves čas stala ob strani z uporabnimi nasveti in podjetju Johnson & Johnson, ki je prispevalo šivalni material, tkiva in modele.

Upam, da bo delavnica pripomogla, k izboljšanju spretnosti ginekoloških prstov mlajše generacije.