Pozitiven pogled na osteoporozo

resno o osteoporozi
Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije je izdala izobraževalno knjižico Resno in manj resno o osteoporozi. V knjižici so poleg podatkov o osteoporozi in nasvetov, kako se uspešno spopadati z njo, zbrani tudi najboljši prispevki literarnega natečaja Resno in manj resno o osteoporozi. Natečaj, ki se je uspešno zaključil v začetku oktobra, je zveza organizirala v sodelovanju s farmacevtskima družbama Roche in GlaxoSmithKline. Odziv je bil presenetljiv, saj so prejeli veliko prispevkov. Izbranih enajst del sooblikuje končni izdelek natečaja, knjižico Resno in manj resno o osteoporozi.

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije s številnimi akcijami, druženji in drugimi dejavnostmi vsako leto skrbi za stalno ozaveščanje o osteoporozi in osebnem tveganju za to bolezen, s katero se v Sloveniji spopada že 140.000 ljudi. Obenem so v zvezi prepričani, da se lahko tudi na drugačen, bolj sproščen način opozori na osteoporozo. Kot dokaz je nastala knjižica Resno in manj resno o osteoporozi, plod literarnega natečaja, ki ga je zveza organizirala v sodelovanju s farmacevtskima družbama Roche in GlaxoSmithKline.

Natečaj se je uspešno zaključil že v začetku oktobra, nato je prispevke pod budnim očesom pregledala komisija. Izbrala je enajst najbolj izvirnih prispevkov, ki so s kančkom humorja prikazali, kakšen je vsakdan bolnic in bolnikov z osteoporozo – da je včasih lahko hudo, da je pomembno imeti ob sebi prijatelje, da se je z osteoporozo treba naučiti živeti.

»Presenetil nas je pozitiven odziv na natečaj, saj smo prejeli kar nekaj izvrstnih prispevkov. To dokazuje, da so bolniki bolezni navkljub v življenju še kako dejavni. Da v sebi skrivajo tudi ustvarjalno žilico, pa so nas prepričale vse zvrsti prispevkov, ki smo jih prejeli -  od pesmi in zgodbic do skečev. Prav s pomočjo truda bolnic in bolnikov je nastala knjižica Resno in manj resno o osteoporozi, v kateri smo podatke o bolezni prepletli z zgodbami, ki so jih bolniki delili z nami,« je povedala predsednica zveze in članica strokovne komisije Duša Hlade Zore.

V knjižici, ki je brezplačna in bo v nadaljnjo pomoč pri ozaveščanju osteoporoze, bodo bralci poleg prispevkov natečaja lahko našli strokovne nasvete o osteoporozi (kaj ta bolezen je, kako jo prepoznati in ublažiti, kako živeti z osteoporozo, s kakšno hrano okrepiti svoje kosti), zanimivosti o tem, kaj znane osebnosti menijo o osteoporozi, poučili pa se bodo tudi o mitih, povezanih s to boleznijo.

Knjižica je torej namenjena tako tistim, ki jih je osteoporoza že doletela, kot tistim, ki se z njo srečujejo le ob pripovedovanju drugih, saj je pomembno o bolezni vedeti čim več. Pomembno je, da se bolezen, ki večinoma prizadene ženske po 65. letu starosti, pravočasno odkrije in zdravi. Osteoporoze sicer ni mogoče ozdraviti, z rednim jemanjem zdravil in zdravim načinom življenja pa jo lahko močno ublažimo in, kar je še pomembnejše, preprečujemo najhujše – osteoporozni zlom.

Seveda je uspešnost zdravljenja v veliki meri odvisna od sodelovanja bolnikov in načina zdravljenja. Zagotovo je želja vsakega bolnika, da zdravljenje čim manj posega v vsakodnevne dejavnosti in omogoča dobro počutje ter občutek neobremenjenosti.

K učinkovitosti zdravljenja lahko pomembno prispeva vsak sam, z rednim in pravilnim jemanjem predpisanih zdravil, rednim gibanjem, pravilno prehrano in dejavnim preživljanjem prostega časa. Zelo pomembno je tudi, da smo pravilno obveščeni in pozorni glede pokazateljev osteoporoze in tovrstnih sprememb ne pripisujemo staranju, kar se žal vse prepogosto dogaja. O vsem tem in še čem se lahko poučite v novi knjižici Resno in manj resno o osteoporozi.

Več informacij najdete tudi na spletni strani zveze: www.osteoporoza.si