Navodila za osebno urejenost UKC LJ 2013

UKCLJ 2013

Univerzitetni klinični center Ljubljana (2013) je sprejel nove standarde in normative za osebno urejenost, ki jih morajo spoštovati zdravstveni delavci in drugi sodelavci kliničnega centra. Očitno so prenovljena pravila del usklajevanj in novitet pri novi akreditaciji.

Pojdimo k novim standardom za osebno urejenost:

‒ K uniformi sodijo nogavice brez izstopajočih vzorcev in barv.
‒ Priporočeno je diskretno ličenje in uporaba dezodorantov ter parfumov nevsiljivega vonja.
‒ Na rokah zdravstvenih delavcev med delom nakit ni dovoljen. Uhani in verižice naj bodo velikosti in oblik, ki se estetsko skladajo s podobo zdravstvenega delavca in sodelavca in ne pomenijo tveganja za delovne naloge.
‒ Večje tetovaže in piercingi na vidnih mestih niso primerni.
‒ Zgornji del delovne obleke mora biti zapet, kar velja tudi za haljo.
‒ Dolžina krila naj sega vsaj do sredine kolen.
‒ Nohti so kratki, urejeni, brez modnih dodatkov, ki bi lahko zadrževali umazanijo. Lahko so nalakirani z lakom nevtralne barve in redno vzdrževani. Umetni nohti niso dovoljeni.
‒ Lasje so čisti in urejeni. Daljši lasje morajo biti speti v urejeno pričesko.
‒ Potrebno je dnevno britje oziroma urejenost brade in brkov.

– NoÅ¡enje jopic z dolgimi rokavi je dovoljeno izven področja neposrednega stika s pacientom (uporabniki sami poskrbijo za čistost dodatnega oblačila). Uporaba delovne obleke je namenska, za potrebe delovnih nalog v okviru delokrogov.
Obisk kozmetičnih lokalov v ustanovi in lokalov izven območja UKCLJ v uniformi ni dovoljeno. Osebje, ki je dnevno v neposrednem stiku s pacienti, si zamenja delovno obleko vsak dan.

V UKC LJ so ob tem zaposlene opozorili, da nespoštovanje navodil pomeni kršitev delovnih obveznosti in posledično nezmožnost opravljanja zdravstvene oskrbe pacientov, kar lahko pomeni podlago za prenehanje delovnega razmerja.

Bodo ostale ustanove tudi pričele spreminjati standarde? Kako je v vaši ustanovi?

Koliko tetovaž, kratkih kiklc, pirsingov v jeziku imate lahko…? :))

Diskusija pod komentarji spodaj dobrodošla :D

23 replies

Comments are closed.