Nasmešek medicinske sestre?

Nenapisano pravilo je, da medicinska sestra mora imeti nasmešek na ustih in prijazno besedo na jeziku. Vsaj v moji praksi je tako.

Večkrat pa se je verjetno marsikomu od nas pripetilo, da smo prišli na pregled in MS ni bila ravno dobre volje in se smejala.

Verjetno je vsak od nas pomislil, kaj jo pa stane malce nasmeška in prijaznosti. Verjetno ni bila nesramna ali kaj, samo tistega izraza ni bilo, ki bi jo od MS pričakoval.

Vprašam se, kakšna bi morala MS pravzaprav biti, da bi ustrezala vsem standardom.

Prijazna, vsekakor. Vesela, prav tako. Razgledana, definitivno. Strpna, absolutno.

Lastnosti, ki bi jih MS morala imeti po pričakovanjih bolnikov, nadrejenih in same MS je veliko. Pravzaprav bi bila idealna MS kar malce super junaška mogoče. Saj v realnem življenju zelo težko najdeš takšno osebo, ki bi 24ur na dan bila utelešenje popolnosti, mirnosti in prijaznosti.

Saj vem, da boste rekli, saj je plačana za to, vedela je kakšno službo bo opravljala, kaj pa je šla v to šolo.

Na nek način imate prav. Tudi sama sem bila v položaju, ko sem prišla v ordinacijo v vlogi pacienta in je bila MS zaposlena in se ni ukvarjala z menoj in sem razmišljala ali tudi sama kdaj tako nastopim pred svojimi pacienti. In odgovor je: DA.

Definitivno imam tudi sama slab dan, sem tečna, nervozna, mogoče mi zjutraj avtomobil ni vžgal, mogoče sem dan prej zvedela, da je nekdo od mojih bližnjih bolan. Razlogov za takšen odnos je lahko ogromno.

Vsak od nas je samo človek, ne glede na to v kateri službi je in vsak od nas ima svoje osebno življenje. In čeprav velja pravilo, da osebnega in poklicnega življenja ne smemo mešati pa smo vseeno ljudje, ki imamo čustva in je težko izklopiti vse kar se nam dogaja in biti vedno nasmejati.

Zato naslednjič, ko se bomo odpravili v ambulanto imejmo v mislih, da smo/so tudi MS samo ljudje in da lahko imajo/imamo slab dan.

Dejana Bradarič

TZN, org.soc.mreže

1 reply

Comments are closed.