Mednarodna vaja Karavanke 2013

Vaja karavanke 2013 resevalna vaja predor karavanke 2013 (7)

8. oktobra 2013 med 19. in 24. uro se je pred in v predoru Karavanke odvijala reševalna vaja, kjer je bilo približno 300 slovenskih pripadnikov sil za zaščito in reševanje in 160 avstrijskih.

Predpostavka vaje je bila, da je po trčenju vozil v predoru izbruhnil požar, njen namen pa usposabljanje sil za intervencije in preverjanje, kakšne so zmogljivosti ukrepanja ob takšnih nesrečah. Zadnja vaja v predoru Karavanke, najdaljšem enocevnem predoru v Sloveniji, ki zahteva drugačne metode reševanja, je bila leta 2009.

Na vaji so sodelovali predstavniki 25 različnih ustanov, slovenskih in avstrijskih, ki so pristojne za ukrepanje, če bi do nesreče v predoru prišlo. 460 pripadnikov sil za zaščito in reševanje se je urilo za intervencijo, približno 300 je bilo slovenskih in 160 avstrijskih. Če štejemo vse, ki so vajo pripravljali, od štabov CZ do organizatorjev in pripravljavcev delovišča ter drugih, je sodelovalo več kot 720 ljudi.

Vaja je temeljila na predpostavki, da je v avtocestnem predoru Karavanke prišlo do trčenja manjšega avtobusa in osebnega vozila. Zaradi nenadnega zaviranja je prišlo do dodatnega trčenja oziroma naleta treh osebnih vozil. V nesreči je bilo več oseb poškodovanih, eno vozilo pa je zagorelo. Zaradi nesreče sta bili v predoru ujeti dve koloni od 30 do 50 vozil, v katerih je bilo od 80 do 120 oseb.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wk2yc2mn6oQ[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wxQqcmyRLA8[/youtube]

Na vaji je bilo veliko pozornosti namenjene tudi oskrbi ponesrečenih in ujetih v predoru. Aktivirana je bila prikolica za množične nesreče, pred predorom se je izvajala triaža, v zbirnem centru, ki je bil v prostorih avtocestne baze, pa so popisovali udeležene v nesreči in ujete v predoru in urejali evidence. Tam je bil tudi štab Civilne zaščite. Sodelovala je tudi Splošna bolnišnica Jesenice, kjer so preverjali načrte za sprejem večjega števila ponesrečenih in njihovo oskrbo.

[nggallery id=23]