Medicinska sestra v ambulanti, podjemna pogodba in kršitve

rp_zdravstveni-delavec-352x300.jpg

V začetku februarja sem dobila mojo prvo službo kot medicinska sestra v ambulanti. Super sem si rekla, končno moj lastni prihodek. Najprej sem začela kot zamenjava medicinske sestre v specialistični ambulanti, saj je bila ona ravno takrat na bolniški.

Najprej dobim podjemno pogodbo za čas uvajanja, t.j. 14 dni. Ta 2 tedna preteče in pogodbo dobim podaljšano za 1 mesec, vendar zopet podjemna. Ker smo v družini trije, in imamo skupni prihodek majhen, položnice pa je treba plačati, sem šla do glavne medicinske sestre, ki ureja, kakšne pogodbe bodo dobili, čeprav še nisem slišala, da bi glavna medicinska sestra odločala o pogodbah (ponavadi je to direktor ali kadrovska) in ji rekla, da bi bila vesela, če bi se naslednja pogodba spremenila v pogodbo za določen čas, saj bi mi tako plačali tudi stroške za prevoz, malico in osnovno zdravstveno zavarovanje, kar bi bilo takoj lažje, saj bi na mesec dobila več kot le 380€-420€, kar pa ni dovolj niti za tekoče mesečne stroške.

Reče mi, da bo premislila. V redu si mislim in ko je bilo tega meseca konec in sem bila pred novo pogodbo, tokrat v novi specialistični ambulanti, sem šla zopet do nje, če obstaja možnost za pogodbo za določen čas. Reče mi, da zaenkrat še ne, bomo pa videli, kako bo naprej.

Dobim novo pogodbo za trajanje enega meseca, za čas uvajanja v drugi specialistični ambulanti. Spet podjemna. Šele potem sem videla, da se ni odločila za pogodbo za določen čas, čeprav delam v ambulanti vsak dan (element delovnega razmerja).

Spet grem do nje, ji obrazložim situacijo doma (majhni prihodki, en član družine brezposeln…) in jo prosim, če se da, da bi bila naslednja pogodbo za določen čas, ker so mi rekli, da naj bi bila v tej ambulanti še 5 mesecev. Par dni nazaj mi je ta pogodba potekla, šla sem v kadrovsko, da bi podpisala novo pogodbo, vendar pogodba še ni bila pripravljena, ker so »pozabili name«. Sedaj bom 2 dni delala brez pogodbe, nato pa dobila novo, ki bo, kot mi je povedala gospa v kadrovski veljala do konca avgusta in bo zopet podjemna. Naslednji dan sem se morala javiti na Zavodu za zaposlovanje, saj sem še vedno prijavljena tudi tam.

Gospa, pri kateri sem bila naročena mi je že prej rekla, naj s seboj prinesem podjemne pogodbe, da bodo videli, da res nekje delam in me ne bodo po nepotrebnem obremenjevali z napotnicami in zame iskali dela, če to ni potrebno. Ko je videla pogodbe in samo na široko pogledala in mi rekla, da tega ne bi smeli početi in da me po domače povedano nategujejo in mi dala številko Inšpektorata za delo, naj zadevo preverim še pri njih. Med vrsticami mi je povedala tudi, naj službo začnem iskati drugje, vendar bo z mojimi omejitvami to zelo težko najti, saj ne smem delati nočnih, celodnevnih in ne smem dvigovati bremen nad 15 kilogramov.

V pogodbi mi piše, da sem zaposlena zaradi povečanega obsega dela, čeprav ima ambulanta čakalno knjigo in se ljudje naročajo, tako da mi ni jasno kako lahko do konca avgusta predvidijo, da bo povečan obseg dela. In pa ker je to deljena ambulanta, so me sedaj dali v eno ambulanto, kje tedensko opravim 21 ur, za katere sem plačana 4,5€ na uro.
Pravzaprav želim vedeti, ali ne to sploh dovoljeno, kako to rešiti in predvsem na koga se lahko obrnem. Ali naj se res obrnem na inšpektorat, saj se v ZD nič ne premakne, ali naj vztrajam? Hvala

In pa zanima me tudi ali so tudi drugje takšni problemi, ali samo tu?

Diskusija na Facebooku