Malta – izmenjava Å¡tudentov zdravstvene nege – utrinki

V letu 2013 sem v okviru izmenjave za 3 mesece obiskal Malto, kjer sem tudi opravljal klinično prakso. Prva stvar kar sem jo opazil je, da je otok močno bolj vroč kot pa naša zelena deželica. Pesek je povsod, ker ga na otok prinese afriški veter iz Libije, včasih se vprašaš ali je to mogoče, da je vsak dan povsod pesek. Domačini so po naravi čista črno bela slika v primerjavi z nami, so sproščeni in celotno življenje si vzamejo počasi in z užitkom.

100_0913

Malta je otok, ki leži med Sicilijo in Libijo. Ima okoli 450 tisoč prebivalcev katerih se velika večina poistoveti z katoliško vero in 95% njih je Maltežanov, vsi ostali so tujci, ki delajo v državi. Imajo tudi zelo veliko število imigrantov iz Afrike, po zaslugi tudi svoje vlade, ki se je med Libijsko ljudsko vojno odločila transportirati poškodovane civiliste k sebi za zdravljenje.

Zaradi njenega strateškega položaja med Afriko in Evropo je bila v zgodovini vedno zaželjena iz vseh strani.

Skozi tisočletja si je ta otok lastilo več narodov (Feničani, Turki, Francozi in Angleži), med drugo svetovno vojno so iz Malte načrtovali Operation Husky ali invazijo na Sicilijo, nemške in italijanske sile pa so otok kar močno zbombardirale, šele v 21 septembra 1964 pa je dobila svojo samostojnost. Maltežani so ravno zato tudi dvojezični , govorijo Angleško in Malteško ( ki je mešanica arabščine in malo latinskih jezikov).

No sedaj ko sem vam malce povedal o zgodovini lahko primerjamo malce njihovo zdravstvo:

Svoje delo sem opravljal na ginekološkem oddelku, kliniko za mentalno zdravje in patronažnem/dispanzerski ZN. Njihova glavna bolnišnica Mater Dei v Msidi je bila otvorjena v letu 2007 in ima kapaciteto 1000 postelj, do leta 2014 pa naj bi odprli tudi Onkološki center in center za onkološke raziskave.

100_1222

100_1227

Porodnišnic nimajo, ravno zato vse ženske rojevajo v posebnih ginekoloških oddelkih (imenovani Obstetrics Ward) v bolnišnici Mater Dei imajo tudi podobne oddelke tudi za spontane splave in druge poškodbe in težave med nosečnostjo. Splav je z zakonom prepovedan, saj se še vedno čuti vpliv cerkve v države, vendar pa so razen tega zelo odprti za spremembe. Mnogo stvari, ki so nam v vsakodnevni navadi oni ne poznajo (microclave, namesto njega še vedno uporabljajo obturatorje ali rdeče zamaške) vendar pa imajo za razliko od nas tudi drugačno mentaliteto pri uporabi materiala, ne bodo gledali ceno materiala pač pa njegovo koristnost za pacienta.

V Sloveniji se kar redno dogaja, da dražji material ne bomo uporabili za vsakega pacienta ker je po domače povedano drag in ga je škoda. Na Malti se bo vsak material uporabljal za vsakega pacienta neglede na njegovo ceno (Recesija jih tudi ni tako močno zadela, ker so vedno bili ekonomsko stabilni).

V vsaki bolniški sobi je nad vsako posteljo velik touch screen ekran, ki deluje kot multimedijska naprava z internetom,televizijo,glasbo in igrami.

Kompetence Medicinskih Sester in Dip.Zdravstvenikov pa je ista kot v Veliki Britaniji, to se pozna še vpliv kolonizacije angležov. In tudi večino dokumentov imajo še vedno napisanih na roke, na oddelku imajo po en računalnik pa še ta je za naročanje pacientov in laboratorijske izvide, vse ostalo je napisano na roke. Povprečen oddelek ima za 15 pacientk okoli 10 medicinskih sester na oddelku + pomoč pri negi+ strežnice+ študenti +pripravniki.

Delovnik je 12 dnevni poznajo samo 2 izmeni dan in noč, po moji prvi začudenosti sem ugotovil, da se ta sistem zelo obrestuje. Ko sem jim povedal koliko zaposlenih imamo mi ponavadi na oddelkih so me gledali začudeno. Čeprav nimajo v kompetencah jemanja krvi ali nastavitev I.V. kanil so vseeno sestre v tem izobražene. V večini to delajo zdravniki ali pa flebotomisti ( MS specializirane za jemanje krvi in nastavitev I.V. Kanalov). Plača je tudi višja kot pri nas v mnogih primerih kar za 1000€, vse je odvisno koliko delaš. Če si tujec imaš veliko možnost za zaposlitev, če imaš prave kompetence.

100_1137

Čeprav ima Malta le malo četrtino prebivalcev kot Slovenija pa zato ima procentualno 10% prebivalcev sladkorno bolezen in še en tak procentil visok holesterol. Zaradi svoje kulture imajo zelo nezdravo hitro hrano imenovano Pastizzi, te trgovine z hitro hrano so kar pogoste povsod po mestih, včasih tudi do te mere, da jih je 5 v 100 meterski ulici. So poceni, okusni in nezdravi in ravno to je razlog za debelost.

Vendar pa, ko sem delal v zdravstvenem centru v Birkirkari sem lahko videl kako se Malta proti temu bori, poskušajo ozaveščati svoje prebivalce o pravilni prehrani in zadostnem gibanju. Medicinske sestre v tej ˇambulanti/poliklinikiˇ so izredno izobražene in usposobljene.

Medtem, ko imajo v slovenskih zdravstvenih domovih včasih MS ure in ure dolge čakalne vrste za desetine pacientov, ki jim morajo vzeti kri za laboratorijske preiskave, so v temu centru 2 sestri vzele kri 50 pacientom v roku ene ure in pol. Vse je bilo izvedeno korektno, natančno, sterilno in profesionalno, v tem pogledu bi se naše medicinske sestre mogoče lahko kaj naučile.

Medicinske sestre imajo tudi eno najmočnejših lobijev v državi, v prejšnem letu so zbrale dobrodelno okoli 3 milijone evrov in so ta denar namenile temu, da so v Veliki Britaniji kupile zemljišče in na njem zgradile prebivališča blizu bolnišnice, kjer se ponavadi zdravijo malteški otroci zato, da so lahko njihovi svojci tam bivali brez stroškov medtem, ko so se njihovi otroci tam zdravili .

Nasplošno je Malta mala deželica, ki deluje kot meja med Afriko in Evropo, polna kulture in najbolj prijaznih ljudi kar sem jih v svojem življenju srečal. V kolikor se človek izgubi ti vsak domačin z veseljem pomaga in nikoli ne boš v tako prijazni državi ostal slabih mnenj.

Res je, da snega ne poznajo in edina stvar, ki tam pada je dež ali pa peščeni viharji, gor ni, rek nimajo in vsa voda izhaja iz morja, ki jo potem predelajo v pitno.

Da ne dolgotvezim, Malteški zdravstveni sistem je v mnogih primerih superioren našemu in res, da medtem ko imajo MS manjše kompetence kot mi, svoje delo opravljajo nadprofesionalno in efektivno ravno tako kot mi.

Za razliko od nas tudi njihovi državi ni popolnoma vseeno glede zdravstva in medicine, ker se vsi aktivno trudijo stalno izboljševati situacijo. Če pa boste kdaj imeli možnost obiskati ta mali otok pa le kar, jaz vem da se nekoč vračam nazaj :)

[nggallery id=22]