Koliko časa bo še vzdržalo Slovensko zdravstvo, pacienti in zaposleni?!?!

AffordableHealthcareIssues

Razmišljanje odraža dejansko stanje v zdravstvu… Slovensko zdravstvo bo vzdržalo verjetno še dolgo..Očitno ni več pomembna kakovost, odzivnost, kratke čakalne dobe, zadovoljstvo tako pacientov kot zaposlenih, prihodnost…važno je, da ‘sistem’ fura dalje po starem. Zaposleni v zdravstvu delujemo na zadnje atome človeških zmogljivosti. Dragi moji evropski balkanci v nedogled žal tako ne bo šlo več dolgo.

Spet se leto bliža koncu, nova vlada, sveže sankcije in zaostrovanja, rezati spet vsem tistim v pisarnah, učiteljem, medicinskim sestram, zdravnikom, gasilcem, vojakom, policistom…Ista zgodba, ki nas vsako leto bolj prizadane…”ta kratko” vedno potegnemo medicinske sestre in pacienti…preobremenjenost zaposlenih se odraža v kakovosti oskrbe in odnosih…v vlogi pacienta pa se slej ko prej znajdemo vsi (večina..ostali pomembneži pa pri zasebnikih oz. v tujini).

UKCLJ 2013

Sem Maja Novak, devet let zaposlena v UKCLJ na urgenci. Najprej kot srednja medicinska sestra, nato dokončala ob delu izredno visoko zdravstveno (9000 eur iz lastnega žepa). Vse lepo in prav. Svoje delo imam rada. Žal vedno manj. Pa ne zaradi pacientov ali sodelavcev temveč vedno slabšega sistema, dolgoletnih obljub, povečanih obremenitev, papirologije in obsega dela, vedno slabše zaloge kvalitetnega materiala in pripomočkov za delo, preutrujenosti & izgorelosti, nedostopnost do izobraževanja, koriščenja dopusta in prostih ur po lastni izbiri, mobinga nadrejenih ”če ti kaj ni prav daj odpoved saj v vrsti čaka 200 nezaposlenih dipl.ms…pa še bi lahko naštevala.

Krog postaja vedno bolj začaran.

zaspan zdravstveni delavec

S kolegico Petro, ki dela v zasebnem podjetju pogosto debatirava o njenih in mojih težavah v službi. Vedno rada poudari, da imam odlično službo v javnem sektorju za nedoločen čas in da se nimam kaj pritoževat. Poglejmo podrobneje:

– Za šolanje sem plačala 9000 eur + vse ostale stroške & čas, da sem sploh lahko obdržala službo. Šele nato sem dobila za nedoločen čas. Petra dobila po enem letu za nedoločen čas.

– Dopusta ne morem koristiti kadar ga potrebujem. V kolikor omenim inšpekcijo mi zaposleni odgovorijo z mobingom. Petra dobi dopust kadar ga potrebuje.

– Pol ure časa za malico? Pravljica, ki je že nekaj let nisem doživela. Toliko je dela, papirologije, letanja gor in dol, klicev, posegov, terapije, pacientov, da na hitro pojem sendvič in nadaljujem z delom. Petra ima v podjetju menzo, kjer si v miru izbere zdrave kuhane jedi in kot človek poje malico.

– Lahko se zgodi, da zaradi preobremenjenosti & utrujenosti & nezbranosti apliciram pacientu napačno predpisano zdravilo. Posledice so lahko usodne…V kolikor se zmoti Petra to lahko na računalniku popravi in problem izgine.

– Na izobraževanju nisem bila že tri leta, ker so ‘sredstva zamrznjena’. Petra se izobražuje dvakrat na leto. Imajo teambuildinge, rekreacijske vikende…

– Do danes še nisem napredovala, prejela nobene stimulacije, vsako leto mi znižajo plačo & regres in vedno manj je sodelavcev, ker preprosto ne zaposlujejo & nadomeščajo odhodov kolegic v pokoj. Petra vsako leto napreduje, prejme regres in še božičnico. Po končanih večjih projektih dobi stimulacijo. Letos je za pomoč dobila še enega študenta tako, da so jo malce razbremenili.

– Sama delam vikende, nočne, praznike, petke in svetke…Nadomeščam vedno več bolniških staležov pregoretih sodelavk, imam 280 prostih ur za ‘koristit’, katerih pa že celo leto ne morem, ker ni kadra. Delam z povišano vročino, pljučnico, ker si ne morem privoščiti bolniške zaradi kredita in obenem ”zajeb..” sodelavke, ki je po dolgem času lahko odšla na nekajdnevni zaslužen dopust. Petra dela med tednom, nadure dobi plačane in prejema boljšo plačo z isto stopnjo izobrazbe.

– V kolikor primerjam stanje in razmere pred devetimi leti lahko današnje opišem z eno besedo kot katastrofalne. Na vseh področjih v ustanovi…kadrovske, finančne, prostorske, moralne in komunikacijska stiska se poglablja. Petra je v podjetju napredovala, pogoji dela so se izboljšali in vzdušje v podjetju je fenomenalno!

Mislim, da je bilo nazornih primerjav dovolj in tudi Petra se čudi kam smo zabredli. Tako, da vse veleume, ki še vedno mislijo kako nam je postlano z rožicami vabim, da nas obiščejo in preživijo nekaj dni na oddelku. Doživetje, povišan pulz in krvni tlak ter prepolna glava vsega zagotovljena :)

zdravstveni delavec

Ko si dlje časa v zdravstvu, slišiš in vidiš veliko zgodb, ki nikoli niso prišle v medije. Daljših epilogov in sodnih zaključkov pa verjetno tako ali tako ne bi bilo. Lovke tajkunskih in kapitalističnih posameznikov sežejo vse do vrhov politike pa do zadnje pisarne malega zdravstvenega doma na periferiji.

Lobiji, farmacija, javna naročila in pogodbe so raj za zaslužek. Zakaj bi urejali zdravstveni sistem, uvajali nadzore in sankcije?!? Strogo ločevali javno in zasebno zdravstvo, ko pa je vse magično prepleteno. Zakaj bi nižali cene farmaciji in dobaviteljem, ko pa imajo skorajda vsi vpleteni plus v denarnici. Zakaj bi zgradili nov urgentni blok v nekaj letih, če pa ga lahko gradijo 15 let in pri tem več posameznikov odlično ”legalno” zasluži. Da o vodovodu na onkologiji in novih urgentnih centrih ne govorim….

Najlažje je vladati, če rajo ”zaposlene v zdravstvu” obremeniš na 130%, jim vzameš osnovne pravice, nižaš plače in dodatke, sčasoma jih skregaš med seboj, vsi so pregoreti in to vodi kam? Bolezen? Bolniški stalež? Kolaps sistema? Se kdaj vprašate kako to občutijo pacienti in njihovi svojci?  Tonemo deset let nazaj. Duhovi po pisarnah in politika tega ne opazi. To opazimo mi, ki delamo in se vsakodnevno soočamo z vedno večjimi izzivi & težavami.

slika strajk

Vem, skačem po različnih tematikah in pišem o marsičem vendar je žal vse resnično. Odločila sem se predstaviti zadeve tudi zaradi sodelavcev in kolegov z različnimi profili v zdravstvu. Po pogovorih sem se resnično zamislila nad situacijo in razmerami v zdravstvu. Omenila bom le nekaj bistvenih zgodb, ki so zaposleni po javnih zdravstvenih ustanovah v osrednji Sloveniji.

BOLNIČAR NEGOVALEC V DOMU STAREJŠIH OBČANOV

V zadnjem letu mnogo novih nalog in povečanja obsega dela, večje število varovancev in vse več nepokretnih. Zmanjšanje števila kadra in materiala za nego. Krpice za intimno nego režemo na pol, ker jih zmanjka. Potrebno je delati skoraj čudeže, da je varovanec dostojno negovan & oskrbljen. Ponoči sem v službi sama za vso nego, obračanje, terapijo…vedno več je bolniških odsotnosti zato smo stalno v službi. Proste ure in dopust zelo težko izkoristim. Svojci so vedno bolj zahtevni in težko jim dopoveš, da enostavno ni dovolj kadra in materiala…postaja neznosno.

ZDRAVNIK DRUŽINSKE MEDICINE V AMBULANTI

Vedno več je pacientov v ambulanti, ki zahtevajo vse več…ti pa enostavno nimaš dovolj časa za njih. Telefon pregoreva, vmesna dodatna dežurstva med rednim delom, časa za malico vse bolj zmanjkuje. Krčenje materiala in manjša dostopnost do novejših & dražjih oblog ter ostalega materiala. Delo dveh splošnih ambulant hkrati je postala že stalnica. Postajam preobremenjen in vse težje se 100% posvetim vsakemu pacientu. Dodatne obveznosti, pravila, novosti, obrazci, papirologija, zakonske spremembe, presežena kvota pacientov, nadomeščanja, nadzori, stalne spremembe ZZZS in vedno bolj bolana populacija tako fizično kot psihično…

borut pahor resevalec (3)

REŠEVALEC NA REŠEVALNI POSTAJI 

Delo reševalca postaja vedno bolj obremenjujoče. Zakaj?

– (NE)nabavljanje osebnih varovalnih sredstev za primere ebole, ptičje gripe..(maske ffp3, ostale zaščite)…

– Varčevanje z obvezilnim materialom & pripomočki

– Povečuje se število reševalnih prevozov in intervencij

– Več je nasilnih pacientov, nasilja v družini in ulici ter napadov na reševalce (fizično in psihično)

– Število ekip je isto kot pred petimi leti, zato ljudje čakajo dlje & nezadovoljstvo in konflikti so postali vsakodnevna stalnica

– Že tri leta se nisem udeležil nobenega izobraževanja

– Več težke opreme za prenos na intervencije, posegov in novosti v oskrbi & vse večji delež nepokretnih, zahtevni in konfliktni svojci

resevanje grki resevalna postaja

Da nam boste spet nižali plače, dodatke in pustili stvari zamrznjene…naj vas rešujejo Grki ali pa se rešite sami..zapeljite se po uničenih cestah do UKCLJ mimo novih sijočih garažnih hiš na star urgentni blok, kjer vas bo pričakala legendarna jugoslovanska postelja in pretesni hodniki ter zmanjšano število pregoretih zaposlenih v zdravstvu. Zračunajte si koliko stane vsako rešeno človeško življenje in premislite kje se ne izplača varčevati. Ni težko. Varčevanje s človeškimi viri v zdravstvu & sistemom nmp, urgenco in nasploh v bolnišnicah bo prineslo še večje stroške, obremenitve, nezadovoljstvo, in kolaps sistema. Mogoče pa je to glavni interes nekaterih?!?!

FIZIOTERAPEVT V SPLOŠNI BOLNIŠNICI

Naštel bom samo nekaj dejstev:

– Kadrovski manjko ob povečanem obsegu dela

– Povečuje se število dodatnih ur zaradi povečanih bolniških odsotnosti

– Okrnjena sredstva za izobraževanje in novo opremo & aparature

– Uvedba novih pravil, obrazcev, poročil, sistema..še več dodatne papirologije

uniforme-medicinske.jpg

SREDNJA MEDICINSKA SESTRA NA NEGOVALNEM ODDELKU

Kljub vedno večji zasedenosti postelj so nam zmanjšali kader. Pripomočkov in materiala za zdravstveno nego primanjkuje oz. nabavljajo manj kakovostnega.

Tako se večkrat zgodi, da se rokavice med nego strgajo..odnosi so naelektreni, vsi so izčrpani, naveličani, pregoreti. Pacienti se počutijo kot v obratu železarne, saj za njih enostavno zmanjka časa. Preveč je obrazcev, beleženj, vnosov v računalnik in ob zmanjšanem številu kadra&bolniških nas je na oddelku tako malo, da moramo biti roboti…drugače delo ni opravljeno in pacienti niso oskrbljeni…ne vem več kam to pelje…

Sogovorniki so obupani, besni, naveličani, žalostni in razočarani. Zna se zgoditi ulica v kolikor se bo stanje še zaostrovalo. Resno razmišljajo o delu v tujini (Avstrija, Nemčija, Švica, Italija).

Za boljše pogoje dela in 3-5x večje plačilo v urejenih zdravstvenih sistemih & razmerah. (Vlada) ne zamudite zadnjega vlaka, ko imate zaposlenega še veliko dobrega kadra. Ko bo res vsem dovolj se bo pričel množičen beg možganov v tujino. Takrat boste končno lahko začeli zaposlovati poceni tuje delavce. Trgu gradbeništva se bo pridružil še trg zdravstva. Si resnično tega želite?!?

srca zdravstveni delavci

SKLEPNA MISEL!

“Komur je omogočeno, se hitro prelevi iz poštenjakarja v prašička iz Ihana, lopova pri koritu. Prilika pač dela tatu,”

Skrajni čas bi že bil, da srčno udarite po mizi in odstranite številčne brezsrčne pokvarjene, nesposobne, grabežljive ljudi iz vodilnih funkcij ministrstva, zdravstvenih ustanov in ”praznih pisarn” z nazivi in visoko plačo. Lovke kapitalistične hobotnice je potrebno začeti sekati na začetku, da boste počasi prišli do glave. Žal se do danes ta Robin Hood še ni našel.

Obstajajo ljudje, ki zdravstveni sistem zelo dobro poznajo in imajo dodelane strategije, popravke in spremembe. Zakaj ne dobijo priložnosti? Odgovor se najbrž skriva v temnih globinah morja…

Za zaključek bi resno apelirala na vejo oblasti naj trezno premislijo o odločitvah, da ne bo prepozno.

Vaše zgodbe, razmišljanja in dogodke na temo slovenskega zdravstva lahko pošljete na info@zdravstvena.info

Diskusija in spodnji komentarji so več kot dobrodošli! 

huda preventiva

Obvezno branje: 

http://www.iniciativa-zdravnikov.si/

http://www.ohranimo-javno.si/

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/metanje-denarja-130-000-evrov-skozi-okno.html

http://www.times.si/gospodarstvo/nov-sum-kartelnega-dogovora-zdravnik-erik-brecelj-obupuje–0ce8f5e50c-512c462547.html

http://www.jana.si/2014/09/erik-brecelj-o-zdravstvu2/

http://www.siol.net/priloge/kolumne/alojz_ihan/2014/10/bolnisnice.aspx

http://www.delo.si/mnenja/kolumne/kdo-obvladuje-zdravstvo.html

http://www.delo.si/revolt/zdravstvo/javno-zdravstvo-ndash-gresni-kozel-financne-krize.html

4 replies

Comments are closed.