Joj, kako mora pa vas boleti

Nedavno sem prebrala članek, s katerim se globoko strinjam. Članek govori o tem kako lahko s svojimi besedami pri bolnikih povzročimo nocebo (nasprotje od placebo) efekt. Si predstavljate da ste vi sami bolni (morda pa že imate takšno izkušnjo) in se odpravite na pregled, po nasvet in mnenje k vašemu zdravniku ali drugemu zdravstvenemu delavcu.
In ko le-ta reče:

»Joj kako imate pa vi oteklo koleno!!!!« vaše kolenu v vaših očeh v trenutku oteče vsaj še enkrat toliko. Veliko bolje bi bilo če bi slišali, »Koleno je res oteklo, z ustreznim postopkom bova tehniko oteklino zmanjšala. Še dobro da ste tukaj in lahko hitro in učinkovito ukrepava« in bolnik je pomirjen da je v dobrih rokah.

ali pa ob ogledu npr. rtg slike:

»Take hrbtenice pa še nisem videl, ne vem kako to da lahko še stojite!« in vaša hrbtenica v trenutku postane popolnoma neuporabna, hipoma se sesujete. Lahko bi zvenelo tudi »No, nekaj sprememb je res vidnih na hrbtenici in potrebno bo okrepiti mišični steznik, da bo hrbtenici v pomoč. Pridite, da vam pokažem kako boste to delali.«, boljše kajne ne.

ali pa ko pridemo na posvet zaradi hude bolečine in slišimo:

»Tole mora pa zelo boleti,…« naša bolečina v trenutku poskoči na Vasovi lestvici na 10. Boljše bi bilo če bi rekli » No pa poglejmo, kako lahko zmanjšamo vaše težave. Po terapiji vam bo zagotovo odleglo.«

ali pa ko preidemo z veliko omejitvijo obsega giba in slišimo:

»Tole pa ne vem kako bomo razgibali, tako slabe gibljivosti, pa še ne!«, bolje bi bilo poizkusiti z »V dobri kondiciji ste, zdaj pa zavihajva rokave in izboljšajva še tole omejitev v sklepu.«

Torej razmislimo malo kaj govorimo našim bolnikom, bodimo pozitivni,s pozitivnim pristopom bomo pridobili njihovo zaupanje in jim ulili pogum.

Blanka Koščak Tivadar dipl.fiziot.
www. fizioterapija-mediko.si