10 let helikopterske enote nujne medicinske pomoči in galerija helikopterjev

10 let enote hnmp

Enota Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) je organizirana v okviru Osnovnega zdravstva Gorenjske.
Julija 2003 je pričel z delovanjem Pilotski projekt helikopterske nujne medicinske pomoči v Sloveniji pri Ministrstvu za zdravje republike Slovenije.

Hnmp Slovenija (1)

V času projekta, ki je trajal od 16.7.2003 do 30.11.2006 je enota HNMP opravila 540 intervencij. S prvim decembrom 2006 je projekt prenehal in pričelo se je redno delovanje enote HNMP. Po mesecu in pol sodelovanja enote HNMP z rednim helikopterskim prevoznikom se je po sklepu vlade sodelovanje prekinilo in od tedaj dalje helikopterske prevoze za potrebe HNMP zagotavlja Policija, v primeru izpada policijskega helikopterja ali posadke pa Slovenska vojska.

Henmp Slovenija (4)
V prvem desetletju je poleg policijskih in vojaških letalskih posadk v njej delovalo skupno 71 zdravnikov in reševalcev, trenutno pa v okviru HNMP deluje šestnajst zdravnikov in enajst reševalcev, ki so v pripravljenosti vse dni v letu, posredujejo pa v vidnem delu dneva.

helikopterji enote nujne medicinske pomoci Slovenije (5)
»Helikopterski prevoz je približno trikrat hitrejši od prevoza z reševalnim vozilom, prav tako omogoča za pacienta veliko bolj udoben prevoz, zato je naša enota ključnega pomena za posredovanje v primerih možganskih in srčnih kapi, ob poškodbah hrbtenice, glave … Prepričan sem, da smo s hitrim posredovanjem vplivali na potek zdravljenja marsikaterega pacienta, morda smo komu rešili tudi življenje,« pravi vodja enote HNMP Uroš Lampič.

V desetih letih so opravili 2400 intervencij, v zadnjem obdobju po okoli tristo intervencij na leto. Lani so npr. imeli 297 intervencij, v bolnišnično oskrbo pa so prepeljali 298 pacientov, od tega 166 bolnih, enega zastrupljenega, drugi so bili poškodovani. 221 posredovanj je bilo na terenu, 76 pa nujnih medbolnišničnih prevozov.

Oglejte si spletno stran helikopterske enote nujne medicinske pomoči http://www.Hnmp.info

[nggallery id=3]