Delati v javnem zdravstvu v času recesije

»Delati v javnem zdravstvu v času slovenske recesije« je po domače povedano pravi kaos.

Zdravstveni delavci nismo bili nikoli prav zares nagrajeni za svoje delo, pri katerem se vseskozi razdajamo za druge, vendar smo po novem plačnem zakonu nekako prišli do zadovoljive plače, oziroma so nam jo vsaj obljubili, da jo bomo v štirih popravkih plač res dobili (kar se seveda nikoli ni zgodilo).

Ampak, ker smo že vseskozi bili navajeni skromnosti, smo tudi to prenesli. Vendar to seveda ni bilo vse!

Začelo se je z nižanjem plačila dežurne službe (kjer bi po mojem morale biti najboljše plačane ure v celotnem plačilu, ker v času dežurstva zaposleni najbolj »nastrada«), potem so nam nehali pravilno plačevati pripravljenost (ko te od doma kličejo in moraš biti v pol ure na delovnem mestu), večina pripravljenosti so ukinili tako, da je morala dežurna služba (katera je že itak zelo obremenjena) delati še dodatno zahtevno delo, ukinili so napredovanja vsaka tri leta in stimulacije, zmanjšali oziroma ukinili so potne stroške, zmanjšali denar za malico, ukinili vodstvene dodatke, zmanjšali ali ukinili regres, ukinili vsa dodatna dela oziroma kakršenkoli  morebiten dodaten zaslužek že tako obobužanih zdravstvenih delavcev v slovenskem javnem sektorju.

In kaj smo naredili mi, zdravstveni delavci osebno?

Nekaj smo stokali, jokali in se med sabo obtoževali, drugače pa smo vse te ukrepe »požrli«.

Nikoli nismo rekli ne, saj so se nam vedno smilili pacienti,  država in ustanova pa sta nas še naprej »molzli«!

Seveda moramo zategnit pasove, ko je država v recesiji, to se nam zdi vsem jasno, vendar da se vseskozi jemlje vedno enim in istim, pa seveda ni prav.

Meni osebno se je od začetka uvedbe varčevalnih ukrepov plača z vsemi dežurstvi  in ostalimi oblikami dodatnega dela znižala za slabih 50 odstotkov.

Pa kaj lahko naredim? V bistvu ne veliko! Lahko pa počasneje delam, izkoristim vsak dan čas za malico (katerega v prejšnjih letih nisem), grem na bolniško ob vsaki najmanjši virozi, če pacient ne pride na preiskavo, tisti čas ne počnem nič in seveda nisem pripravljena nič dodatnega naredit za stroko oziroma se dodatno izobraževat.

Hočem povedati, da so iz pridnih in predanih zaposlenih naredili apatične, neproduktivne zaposlene.

In kje so sedaj smernice managmenta, kjer govorijo, da je zadovoljen zaposleni tudi produktiven, da brez zadovoljstva zaposlenih ni dobička, da pride zaradi nezadovoljstva zaposlenih do velikih izgub?

Kaj pa sedaj delajo naši managerji? Sebi še vedno izplačujejo nagrade, ker si po njihovo oni to »zaslužijo«, ker jih niso prejeli že celega pol leta in po ne vem kakšnem zakonu si to oni zaslužijo, medtem ko se »delavci« s polovično plačo prebijamo iz dneva v dan! In kaj so dosegli z vsemi varčevalnimi ukrepi? En kup nezainteresiranih in demotiviranih zaposlenih, ki ne vidimo nobene prihodnosti.

Vsi se strinjamo, da varčevalni ukrepi morajo biti, vendar racionalni. V zdravstvu je še ogromno manevrskega prostora, kjer bi se lahko kaj privarčevalo, ampak najlažje se je spravit na plače zaposlenih, ki itak svoje življenje posvetijo stroki.

V trenutni situaciji ne vidim prave prihodnosti za zaposlene v zdravstvu v javnem sektorju.

Na vidiku je še polno ne vem kakšnih strašnih varčevalnih ukrepov, ki bodo prizadele samo zaposlene in seveda posledično tudi paciente.

Če država in vodilni v ustanovah ne bodo malo pomislili, da samo jemanje in degradiranje zdravstvenih delavcev ne bo prineslo pozitivnega poslovanja in njim tako nujne nagrade, bo šlo slovensko javno zdravstvo na tisoče koščkov.

Mogoče jim je celo to tudi cilj, da se bodo lahko spet posamezniki dvignili iz pepela in s privatizacijo slovenskega javnega zdravstva neverjetno obogateli.

Brigita Turk, dipl.inž.radiologije