Črevesje – prva bojna linija imunskega sistema

_DSC0254

Na predavanju o probiotikih in krepitvi imunskega sistema, ki je bilo v Ljubljani 11. 6., smo lahko slišali, kako je črevesna flora temelj zdravja, zato bi se morali že kot otroci naučiti skrbeti za svoje črevesje.

Dr. Heide de Togni, ki je po izobrazbi farmacevtka in kemik ter deluje že vrsto let kot raziskovalka  mikrobiote in probiotikov, ter naturopatinja Erika Brajnik sva poudarili pomen zdravega črevesja za zdravje celega telesa. Dandanes se vse bolj uveljavlja transplantacija mikrobiote, presaditev črevesne flore človeku, čigar imunski sistem je slab zaradi intenzivnih terapij z zdravili. Človek, ki je danes bolan, je po transplantaciji mikrobiote naslednji dan zdrav!_DSC0156-4

Naloga mikrobiote ni samo prebavljanje hrane, v mikrobioti se nahajajo celice M, limfociti, in nešteto drugih celic, ki sestavljajo naš imunski sistem, saj je v črevesni mikrobioti kar 60 % vseh celic imunskega sistema. Mikrobiota je povezana tudi s centralnim živčnim sistemom, mnogo bolezenskih stanj (depresija, bipolarna motnja, anksioznost …) razumemo v povsem drugačni luči, če vzamemo v obzir stanje črevesne flore.

_DSC0179-3

Črevesje ne poimenujemo zaman tudi drugi možgani, saj so možganski neutrotrasmetiterji (živčni prenašalci) neposredno povezani s črevesjem. Ko se na primer nepravilno prehranjujemo, sluznica v črevesju zaradi vnetja in nepravilnega pH nabrekne, to stanje pa se prek živčnih prenašalcev prenese v možgane, ki nepravilno prehranjevanje zaznavajo kot stanje stresa. Enako se zgodi v obratni smeri – ko smo v stresnem obdobju, sluznica v črevesju nabrekne, tj. ko smo živčni, napeti, žalostni, jezni, imamo diarejo, smo zaprti ali imamo napihnjen trebuh.

Dokazano je, da nekateri bakterijski sevi delujejo na predel možganov in znižujejo raven stresnega hormona kortizola. S spremembo črevesne flore se spremeni tudi izločanje nekaterih neurotransmiterjev in hormonov.

Človeška mikrobita tehta približno 1,5 kg in vsak izmed nas ima v telesu 1,5 kg mikroorganizmov, od katerih je 5 % približno slabih bakterij, 15 % je dobrih in 80 % je nevtralnih bakterij. Naša naloga je, da dosežemo, da se tistih 80 % nevtralnih bakterij ne bo nikoli obrnilo proti nam, ampak bodo delale za nas.

Zavedati se moramo, da živimo zaradi bakterij in baterije živijo zaradi nas. Le-te so živele na svetu veliko pred nami, zato se moramo mi njim prilagoditi in ne one nam.

Kako lahko to storimo? Predvsem s pravilnim prehranjevanjem, z uživanjem zelenjave (vlaknin) predvsem popoldan in zvečer. Tudi meso v zmernih količinah ne škodi, škodijo pa ogljikovi hidrati in rafinirani sladkorji v drugi polovici dneva, le-te je najbolje uživati dopoldan. Na takšen način v našem črevesju ne hranimo slabih bakterij, ampak samo dobre, ki bodo delale nam v korist.

_DSC0194-3

Če je naša mikrobiota v ravnovesju, bo to zavrlo rast bolezenskih stanj in tudi tumorjev. Če so tumorji že razraščeni, nam probiotiki pomagajo pri blaženju določenih stanj, kot je diareja ob kemoterapiji.

Na predavanju je bilo govora tudi o glivi kvasovki Saccharomyces boulardii, ki v našem črevesju deluje probiotično in ubije patogeno kandido po celem telesu, zavira rast Helikobakter Pylori ter učinkovito preprečuje diareje in rota virus.

Slišali smo lahko tudi parametre izbire dobrega probiotika, ki nikakor ne sme vsebovati več kot 4 različne seve bakterij, saj so si le-te pogosto konkurenčne med seboj in se izničijo.

_DSC0201-2

Dober probiotični izdelek mora vsebovati vsaj milijardo bakterij, nikakor pa ne preveč. Če ima nekdo težave z odvajanjem, ga bo namreč previsoko število bakterij zaprlo, v tem primeru so 3 milijarde čisto dovolj.

Dober probiotični izdelek mora biti v obliki kapsul, saj edino prah zagotavlja stabilnost sevov.

Probiotična terapija naj traja vsaj 1 mesec, saj se v tem času vzpostavijo trajne kolonije bakterij v črevesju, nato se ohranja zgolj vzdrževalno terapijo probiotične kure, in sicer 1 teden na mesec.

_DSC0212

Enomesečno preventivno probiotično kuro je smiselno ponoviti vsaj 2-krat letno, spomladi in jeseni.

Zdravo črevesje je temelj zdravja, ki ga zapravimo predvsem z napačno prehrano in napačnim življenjskim slogom, zaradi česar toliko bolj potrebujemo dobro probiotično integracijo.

Posnetek iz intervjuja na RTV SLO, oddaja Dobro jutro, ko je Erika govorila ravno o probiotikih: http://ava.rtvslo.si/predvajaj/dobro-jutro-3-del/ava2.174242724/

Avtor: Erika Brajnik, naturopatinja
www.saeka.si