4. april. mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min. Posodi svojo nogo – zavihaj hlačnico 2013

4 april posodi svojo nogo

4. april. mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min.

Pridružili so se tudi zaposleni v zdravstvu in podprli mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min

posodi nogo

Odzval se je tudi predsednik države in nekateri znani Slovenci

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DFDXxtSD9Sk[/youtube]

Več o akciji in projektu: 

Pred dvema letoma se je v Kolumbiji skupina aktivistov pod vodstvom tetraplegika Huana Salazarja odločila, da naredijo konec moriji, ki jo protipehotne mine povzročajo v tej državi in predvsem politikom dopovejo, da morajo storiti nekaj za pomoč številnim nedolžnim žrtvam.

Pred dvema letoma se je v Kolumbiji skupina aktivistov pod vodstvom tetraplegika Huana Salazarja odločila, da naredijo konec moriji, ki jo protipehotne mine povzročajo v tej državi in predvsem politikom dopovejo, da morajo storiti nekaj za pomoč številnim nedolžnim žrtvam.

Začeli so s kampanjo Remangate. Presta tu pierna – Posodi svojo nogo, zavihaj hlačnico za prepoved protipehotnih min. Rezultati so bili izjemni, tako da se je svet odločil poprijeti za štafeto ter zastaviti svoj glas in ugled, da bi nadaljevali boj, ki se je začel pred 20 leti s podpisom konvencije o prepovedi protipehotnih min.

Rekli so: »Nobena filozofija ali revolucija. Nobena religija ali politika. Nobena vojna ali iskanje miru. Ne. Nič ne more upravičiti skoraj 5000 zabeleženih ranjenih ali umrlih samo v letu 2011 zaradi protipehotnih min.«

Mi v ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti, se s tisoči drugih po svetu, že desetletja ukvarjamo z zmanjševanjem ogroženosti od min. Čistimo, odstranjujemo, opozarjamo, učimo, rehabilitiramo, promoviramo  in zbiramo sredstva. To počnemo, ker smo v tem našli osebni izziv, ki izhaja iz humanitarnih vzgibov: pomagati.

Vsi, ne samo tisti, ki se poklicno ukvarjamo z razminiranjem, 4. aprila obeležujemo svetovni dan boja proti pehotnim minam. Tudi mi v Sloveniji smo se lani prvič in letos ponovno, odločili sodelovati v kampanji. Zato, da bi lahko bili kamenček v mozaiku ozaveščanja javnosti, da moramo pomagati vsi, pa čeprav mine niso postavljene za našo hišo, na naši njivi, na šolskih poteh in ob tovarnah. Ampak ali smo povsem varni? Nikakor. Spomnimo se samo Simona Vogrinca. Opozorilo, da smo prizadeti lahko tudi mi, če potujemo po ogroženih krajih in se ne zavedamo nevarnosti. Ali lahko pomagamo? Zagotovo. Že s tem, da prisluhnemo, podpremo in se zavzemamo, da se to nediskriminatorno orožje ne bo uporabilo več.

Zato 4. aprila posodite svojo nogo in zavihajte hlačnico. Pridružite se številnim, ki so to že storili: lani Zavec, Predin, minister Erjavec, Nesterović, Tokac, letos pa še v bolj mednarodni zasedbi igralci Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Sebastjan Cavazza in Branko Djurić, profesorica Dijana Pleština, športniki Urška Žolnir, Primož Kozmus, Jani Klemenčič in  naši smučarji skakalci, kantavtor Vlado Kreslin, glasbena skupina Tide in številni drugi.

Tako se bo vaš glas pridružil glasu človečnosti, glasu sočutja in glasu razuma. Z ozaveščanjem bomo opogumili preostalih 36 držav, da se pridružijo Konvenciji o prepovedi protipehotnih min in postanejo zgled tistim, ki še vedno uporabljajo te zahrbtne morilce. Z vseh strani sveta bomo povedali, da je uporaba min grozna in strahopetna.

Pridružite se svetu, pridružite se mogočnemu glasu,ki vpije: NIČ VEČ MIN

primoz kozmus posodi svojo nogo

Oseba, ki nehote stopi na mino in jo aktivira, je tista, ki je poškodovana in postane minska žrtev. Eksplozija mine lahko povzroči slepoto, trajno invalidnost, saj ljudje najpogosteje ostanejo brez rok ali nog, ali celo smrt. Minske žrtve, ki preživijo eksplozijo pogosto potrebujejo amputacijo, protezo in rehabilitacijo do konca svojega življenja. Če je minska žrtev otrok, bo ta v svojem življenju potreboval približno 35 različnih protez, kar je dodatno ekonomsko breze za družino minske žrtve, saj so proteze zelo drage.

Več tisoč oseb letno umre zaradi min, še več pa je tistih, ki jih mine ranijo in pohabijo,  a jim kakovostna obravnava, rehabilitacija in reintegracija v družbo pogosto ni dostopna in ostajajo težko zaznamovani za celo življenje.

Preživele žrtve min pogosto ostanejo invalidi in proteze morajo menjavati vsakih tri do pet let, otroci celo vsakih šest mesecev. ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki je organizator kampanje, že 15 let aktivno deluje na področju pomoči žrtvam min in želi z letošnjo kampanjo še posebej opozoriti na njihove potrebe in težave.

Kampanji si prizadeva, da bi se tudi žrtvam min povsod po svetu  zagotovilo enakopravno uživanje vseh človekovih pravic in temeljnih svoboščin v skladu z mednarodno Konvencijo o pravicah invalidnih oseb.

Zadnja balkanska vojna je pustila za seboj mnogo nevšečnosti in posledic, s katerimi se še vedno spopadamo. Ena izmed teh posledic so polja, polna protipehotnih min. Najbolj ogroženi državi sta vsekakor BiH in Hrvaška, ki se glede na število položenih min na km² površine v svetovnem merilu nahajata na vrhu lestvice.
dijana posodi svojo nogo
ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti in številne druge organizacije si prizadevajo ozaveščati javnost in politike o minski problematiki; spodbujajo rešitve tega problema ter nagovarjajo tako politične kot tudi vojaške moči, naj odpravijo minska polja. Mine ne izbirajo svojih žrtev. Mine ne vidijo in ne sodijo ljudi po rasi, veri, spolu ali starosti.
Žrtve min so naključne. Otroci, ženske, nedolžni. Zato so mine ene najzahrbtnejših orožij. So nevarne in nepredvidljive. Postopki za odstranitev teh pa so dragi, počasni, nevarni in zelo naporni. Mine so trajno orožje in njihov rok trajanja ni določen. Žrtev balkanskih min je tudi državljan Slovenije, Simon Vogrinec, jadralni padalec, ki je pri preletu na bosanski planoti Jahorina nevede pristal na minskem polju.
V lanskoletni kamapanji Posodi svojo nogo smo tako zbirali sredstva, da bi Simonu Vogrincu omogočili ustrezno rehabilitacijo in nakup protez. Mladi športnik je dokaz in opozorilo hkrati, da mine resnično ne izbirajo žrtev, da nimajo roka trajanja in da je to lahko kdor koli od nas.

vlado kreslin posodi svojo nogo