Pravilna – zdrava prehrana zdravstvenih delavcev

To je tematika, ki jo zdravstveni delavci zelo dobro poznamo saj jo promoviramo vsem drugim skoraj vsak dan. Vendar kaj pa naša prehrana ?

Delo v zdravstvu je zelo obremenjujoče in napeto, ravno zato potrebuje naše telo uravnoteženo prehrano. Dnevno naj bi bilo obrokov okoli 5-6, seveda so to manjši obroki in tudi ne preveč kalorični.

Zajtrk je za dijake,študente in zaposlene najbolj pomemben saj človeško telo potrebuje za največjo stopnjo efektivnosti energijo, ki jo seveda dobimo preko hranilnih snovi.

Vendar pa mnogi pozabijo na zajtrk, ker presodijo, da je spanec bolj pomemben kot pa en majhen obrok pred odhodom v službo. Tudi sam sem razmišljal na isti način mnogo let , dokler me ni sošolka začela spodbujati, da začnem vključevati zajtrk v moj dnevni urnik.

Odkar jem zajtrk pred odhodom na prakso sem ugotovil, da nisem več zaspan in brezvoljen na poti do šole/prakse, sem veliko bolj osredotočen kot pa sem bil prej.

Kosilo naj bi bil glavni obrok v dnevu in tudi najbolj kaloričen, saj naj bi nam koristil kot glavni energetski vnos v celotnem dnevu. Napačno razmišlanje je da to pomeni le mastno, hitro pripravljeno hrano. Kosilo mora vsebovati tudi zelenjavo in čim manj sladkorja, soli in maščobe. Že nekaj časa krožijo po Sloveniji reklame, ki promovirajo, da v enem kosu kruha dobimo dovolj soli za en cel dan in to je tudi res.

Za zaključek dneva  rabimo še večerjo, ki pa naj bi bila lahek obrok sestavljen iz zelenjave, sadja itd. Mnogi si privoščijo le kos kruha in jogurt, nekateri pa še vedno zauživajo mastno in težko hrano tako pozno. Če zauživamo mastno in visoko kalorično hrano se ta pozno v večeru slabo absorbira saj začne proti počitku človeški metabolizem delovati počasneje. Ljudje ki jedo pozno v večeru so tisti, ki se tudi najbolj zredijo in imajo tudi visok nivo holesterola v krvi.

Torej kaj je za nas vse pomembno za produktiven in čimboljši dan ?

Uravnotežena prehrana, izogibanje se soli, sladkorju, maščobi, konzervansom, umetnim barvilom itd., dobro razporejeni obroki in seveda pravilna količina obroka.  Obstaja ogromen vir literature v zdravstvu o prehrani in predlagam, da si vsi malce preberemo kakšen članek ali dva in si tako tudi izboljšamo svoje počutje.1 Komentar »

Komentar avtor Puppy

avgust 7, 2012 @ 7:34 dopoldne

Vse lepo in prav… ampak kot zaposlena v UKC lahko rečem, da se lepo sliši. Cene so takšne da padeš dol, ven iz stavbe ne smeš, čeprav je v bližini kar nekaj trgovin, kvaliteta hrane v naši restavraciji je pa takšna, da sem šla dol dvakrat v vseh letih in obakrat sem imela težave.
Tako, da ni druge, kot da si hrano nosimo od doma, kar pa ni ravno praktično.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: