Višje plače medicinskim sestram ali bolje rečeno metanje peska v oči

Kategorije : Blogi - problematika v zdravstvu — Objavil : admin september 11, 2008

jezen.jpgDobesedno z enim stavkom se delajo norca iz medicinskih sestetr in zdravstvenih tehnikov.  

Po prvem plačilnem dnevu po novem plačilnem sistemu je bilo veliko optimizma. Vendar je to usahnilo po odprtju plačilne liste in ugledanju končnega neto zneska.

Kako se to lahko zgodi v vseh teh letih pogajanj, usklajevanj in praznih obljub. Razočaranje je veliko.

V obrazložitev bom navedel analizo plačilne liste in primerjavo s staro plačo.

Kot prvo so nas že pri plačilnem razredu na suho ‘nategnili’ in nas dali v nižji razred. Dela in naloge pa moramo opravljati za drug definiran plačilni razred.

Pustimo sedaj teorije in obljube ter si nalijmo čistega vina iz realne plačilne liste!!

DOBROTE DRŽAVE in realne številke:

Povišali so nam plačni razred osnovne plače:  In sicer poračun za 4 mesece za nazaj je znašal 78 eur neto. Sepravi, če delimo to z 4 meseci pride 19.5 eur povišice vsak mesec.

Na okroglo 20 eur višja plača vsak mesec. Super, vse lepo in prav.

Vendar ko pojdemo potem dalje po plačilni listi ugotovimo žalostno vsebino:

– Zmanjšali so dodatek za delovno dobo za 50%

 – Zmanjšali so dodatek za izmensko delo za 50%

– Zmanjšali so dodatek za nočno delo za 20%

– Zmanjšali so dodatek za nedeljsko delo za 25%

– Zmanjšali so dodatek za praznike za 10%

– Zmanjšali so znesek nadure za 20%

———————————————————-

Če potegnemo dolgo črto pod temu je znesek plače z rednimi urami, vsemi dodatki, 7 nočnimi, praznikom in dvema nedeljama ter PORAČUNOM za 4 mesece nazaj

= 906 EUR neto

—————————————————————————————

Skratka, če odštejem še poračun za 4 mesece ( 78 eur )  bo plača naslednji mesec 828 eur oz. še manj ker ne bo praznika in nedelje.

Dobrih 800 eur neto.

S primerjavo plače po bivšem sistemu za mesec Junij in Julij ugotovim, da je plača manjša za 150 eur.

Tu ne vidim neke logike in dejansko sem sam in vsi sodelavci in sodelavke zmedeni, ogorčeni, razočarani in jezni.

Nevem kje tiči tista klavzula o ohranitvi plače, da se le ta ne bo znižala.

Bolje bi bilo, če bi pustili vse skupaj na miru bi bilo bolje za vse. Tako pa dobimo po petih letih pogajanj MANJ in ne VEČ.

In verjamem, da je v drugih dejavnostih ravnotako.

Hotel sem vam predstaviti le realno sliko novega plačnega sistema, ko se je prenesel iz teorije in obljub v prakso.

Vse skupaj je ena velika srednjeveška žalost. Ne razumem kako so se lahko sindikati pustili po domače ‘nategniti’ in pristati na vse to.

Pa saj so vsi skupaj tako ali tako v istem kotlu.

Pa vi ste zadovoljni z novimi plačami ?!?!?!?!5 Komentarjev »

Pingback avtor Višje plače medicinskim sestram ali bolje rečeno metanje peska v oči

september 11, 2008 @ 11:48 dopoldne

[…] Kot lahko preberete na blogu Zdravstvena.info – Višje plače medicinskim sestram ali bolje rečeno metanje peska v oči |: […]

Komentar avtor krtek

september 12, 2008 @ 10:24 dopoldne

Na grmado z njimi! Itak zdravstvo nikogar ne briga. Glavno, da bodo odprli dve kliniki tik pred volitvami. :((

Komentar avtor zaskrbljena

oktober 12, 2008 @ 1:03 popoldne

Kolikor vem je v celi UKC Maribor tako in se nič ne naredi! Isto je tudi na našem oddelku. Javnosti se predstavlja kot, da imamo višje plače in da nismo zadovoljni z samo 20EUR več na mesec ampak ni tako! Imamo nižje plače! Tako kot je že kolega napisal se nam je osnovna plača zares dvignila, ampak so se nam dodatki tako znižali, da ima na koncu ves srednji kader manjše plače, nekateri tudi do 300EUR bruto! Koga naj v tem primeru sploh prosimo za pomoč? Vlado, sindikat, novinarje…? Vsi nam obračajo hrbet!

Komentar avtor Ljubica Kondić

november 20, 2008 @ 7:15 popoldne

Medicinsko osebje bi moralo biti bolje plačano. Gre se za življenja , ki so dobesedno v njihovih rokah. Danes rešujejo moje življenje jutri morda že vaše. Rešili so tudi življenje moje sestrice, komaj 27 let je imela, huda nesreča, hude možganske poškodbe. Pomagali so ji preživeti , pomagali so ji na noge , od tistega trenutka, ko so jo ohranili pri življenju sem aktivna v vseh forumih in sem pristaš za VIŠJO PLAČO MEDICINSKEMU OSEBJU. Z lepim prihodkom bodo bolje motivirani in še bolje uspešni pri reševanju naših življenj.

še enkrat zahvala ekipi Kliničnega Centra-odeleka Cit ter odelku Neurokirurgije, ki so pomagali moji sestrici Tinki Kondić, da je ostala pri življenju in da okreva iz dneva v dan!!

Ljubica Kondić

Komentar avtor smeker

januar 23, 2009 @ 2:33 popoldne

norci zmansujejo koristnim place, ta nori svet vlaga dnar v orozje pa neke vojaske helikoptere tu po sloveniji,….da se bojo ja lahka usi postrelil, ne pa u to smer da bi cloveku pomagal pri boljsem i dalsem zivljenju, sej niso normalni

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: