V evropi do leta 2030 pomanjkanje 600.000 medicinskih sester

Kategorije : Zanimivosti s področja zdravstva — Objavil : admin april 15, 2014

primanjkovanje medicinskih sester

Po projekcijah, raziskavah in analizah centra EU Skills Panorama Analytical Highlight (CEDEFOP) naj bi do leta 2030 v evropi primanjkovalo 600.000 medicinskih sester.

Potrebe po medicinskih sestrah se povečujejo vsako leto za cca. 10%. Je čas, da se politiki resno pričnejo ukvarjati s tem problemom in sprostijo zaposlovanje?!?!

Zakaj že zdaj primanjkuje ogromno medicinskih sester in bodo potrebe vse večje?

Delovna sila postaja vse starejša in pričakuje se velik odhod medicinskih sester v pokoj. Vedno več pa se jih odloča za delo izven evropske unije, kjer je plačilo boljše in manj obremenjujoče. Prebivalstvo se stara in pacientov je iz dneva v dan več.

Po evropskih anketah in raziskavah se povečuje nezadovoljstvo medicinskih sester z razmerami & pogoji na delovnem mestu in konstantnim zmanjševanjem plač!

Razlike med številom medicinskih sester v evropi na 100.000 prebivalcev so ogromne.

V Grčiji je 354 medicinskih sester na 100.000 prebivalcev v Luksemburgu pa kar 1500. Povprečje v evropi pa je okoli 835 medicinskih sester na 100.000 prebivalcev (Vir: WHO 2011).

Doctor taking patient's blood pressure

Sodeč po večji mobilnosti medicinskih sester in prostem trgu EU se selitve dogajajo vedno bolj množično. Največ je povpraševanja in selitev v Avstrijo, Nemčijo ter skandinavske države. Pogoji dela in plače so od 2x do 3x višje kot pa npr. v Sloveniji, Poljski, Hrvaški, Češki, Madžarski…

Glavni krivdo za ‘nezaposlovanje’ medicinskih sester kljub potrebam pripisujejo gospodarski krizi. Posledično je s tem obremenitev večja in slabša oskrba pacientov kot tudi izgorevanje medicinskih sester. Zato je potrebna nujna sprememba zdravstvene politike v evropi že danes!

Slovenija ima že nekaj časa omejeno zaposlovanje in le še vprašanje časa je kdaj se bo zgodil večji odhod kadra v Avstrijo, Nemčijo, Švico, Norveško.

Takrat bo nastal velik problem v zdravstvenem prostoru.

Očitno se politiki ne zavedajo resnosti situacije in si nihče ne upa dregniti v zdravstveni sistem, ki kliče že nekaj časa po korenitih spremembah!Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: