Reševalno vozilo na nujni vožnji

Kategorije : Zgodbe zaposlenih v zdravstvu — Objavil : admin april 23, 2008

resevalno vozilo

V smislu preventive je spodnji video objavljen za vse kateri mislite, da je nujna vožnja brezglavo divjanje in užitek.

Potrebna je velika mera koncentracije in zbranosti. Napake niso dovoljene. Na vsaki intervenciji je potrebno priti najhitreje kar se le da do poškodovanca ali obolelega zato največ lahko postorite Vi udeleženci v prometu.

SKRATKA med vožnjo vašega osebnega vozila:

ko zagledate oz. zaslišite reševalno vozilo na nujni vožnji začnite razmišljati o umikanju saj nihče ne divja brezglavo in po nepotrebnem z opozorilnimi sredstvi.

– ne čvekajte po mobitelu!

– ne nažigajte glasbe nad 150 decibeli, ker ne boste niti videli niti slišali reševalnega vozila

– ko zagledate v ogledalo rešilca na nujni vožnji oz. ga slišite se mu umaknite oz. zavijte na prvo avtobusno postajo ali izvoz.

– če pred vami ni prometa in nasproti vozijo avtomobili oz. ste v ovinku ter vidite, da vas rešilec ne more prehiteti ne zavirajte ampak pospešite.

– če ste v križišču in stojite pred rdečo lučjo in vam za rit prileti rešilec z opozorilnimi sredstvi nikar ne stojte še 10 minut na mestu, če vas bo morda preskočil. Varno zapeljite čimbolj ob rob cestišča oz. naprej, da naredite toliko prostora, da bo lahko šel mimo. Skratka kamorkoli boste premaknili svoje vozilo bo bolje kot pa, če boste stali na mestu.

– ko se bo rešilec prebil mimo Vas bodite še nekaj časa pozorni saj mu lahko sledijo v velikih primerih še gasilci in policisti s katerimi sodelujemo skupaj pri prometnih nesrečah, požarih, reševanjih iz globine, višine itd…

Najslabše kar lahko storite je, da sunkovito pritisnete na zavoro in se ustavite sredi ceste oz. ovinka. Rešilec Vas ne more prehiteti in se lahko samo ustavi skupaj z vami ali pa se vam zaleti v tazadnjo.

Brez panike samo razum v roke in morda se spomnite kakšnega zgornjega nasveta, ki bo pomagal Vam, nam reševalcem in poškodovancem!

Komentarji, ideje in nasveti dobrodošli.

In kot vidite na posnetku se je najbolje in najvarneje odmaknila avtošola ! Bravo :)
YouTube Preview Image


28 Komentarjev »

Komentar avtor Feelix

maj 23, 2009 @ 9:49 popoldne

Mene pa že dolgo zanima tole:

Vozilo na nujni vožnji ima prižgane utripajoče ali rotirajoče luči in vključeno sireno. Kaj pa pomeni, če ima vključene samo utripajoče /rotirajoče luči, sirene pa ne? To sem že večkrat doživel na cesti. Je to sploh po predpisih?

Hvala za odgovor i SREČNO!

Komentar avtor Pacek

maj 25, 2009 @ 2:12 popoldne

Živjo

Po predpisih in zakonu mora imeti vozilo na nujni vožnji vedno prižgane rotirajoče luči in sireno.

Vendar pa velikokrat v večernem in nočnem času zadevo prilagodimo in imamo prižgane samo rotirajoče luči saj smo v temi dovolj vidni le z njimi in še spečih okoliških prebivalcev ne budimo :)

Še vedno pa se je potrebno vozilu z prižganimi signalizacijskimi sredstvi ( utripajočimi lučmi ) dosledno, pravočasno in varno umakniti.

Lp
:)

Komentar avtor bruc

november 3, 2009 @ 11:06 dopoldne

Zanima me kakšna usposabljanja mora opraviti voznik rešilca in zakaj voznik na posnetku ne drži volana z obema rokama?

Komentar avtor Bakerman

november 3, 2009 @ 11:24 dopoldne

Nisem strokovnjak, kar se usposabljanja tiče mislmim da mora biti voznik že nekaj let izkušenj poklicni voznik. Kar pa se tiče rok, verjetno zato ker mora prestavljati!

Komentar avtor DD

november 3, 2009 @ 12:02 popoldne

Na posnetku se vidi da ne prestavlja “non stop”, sepravi veliko časa vozi samo z eno roko, kar je pri taki hitrosti po mojem mnenju zelo nevarna, predvsem zato ker se mora izogibati vozilom in podobno.

Komentar avtor spoštujem reševalce

november 3, 2009 @ 12:07 popoldne

Niti en trenutek v celotnem posnetku ta voznik ne vozi z obema rokama na volanu! Ni da bi samo med prestavljanjem desno roko umaknil z volana. To pomeni da bi pri Küzmiču padel in to pomeni da nima znanja, da divja po cestah.

Hitro se vozi varno izključno in samo z dvema rokama na volanu.

Komentar avtor duff

november 3, 2009 @ 12:21 popoldne

V kaj se vi upičite. Kako ni varno vozit z eno roko in ne vem kaj. Ste ko stare mame, katere kritizirajo vsakega za volanom.

Voznik rešilca je peljal VARNO in ni pretiraval, bil pa je hiter, saj ej na nujni vožnji. Svoje je naredil. Večina od vas, ki ga sedaj kritizirate, kako ni držal volana z obema rokama pa svojega, ko prileti tak rešilec za vami pa ne naredite.

Pamet v glavo. Ne morete se sedaj upičit v to, kako ni držal volana pravilno in ne vem kaj. Kot da vi vozite kot stare babice, zalepljeni za prvo šipo in še ko rabi menjat ne spustite volana. Dejte se zresnit no…

Komentar avtor spoštujem reševalce

november 3, 2009 @ 12:27 popoldne

poglej rally mojstre in voznike formule, nascarja, DTM-a in ostalih dirkaških disciplin in povej kdo vozi z eno roko. Vse omenjene discipline so dirkanje, kot je vožnja nekoga, ki mu odpoveduje srce čimhitreje do bolnice.

Komentar avtor nebivedu

november 3, 2009 @ 2:25 popoldne

Miška,
1.) zvok potuje počasneje od svetlobe, torej prej vidite opozorilne signale kot jih slišite.

2.) mislim, da bi morali večkrat pogledati v avtu okoli sebe, še večkrat pa v vaša ogledala, da boste videli da se vam bliža nekaj utripajočega. Dobro, da opazite vsaj semafor.

3.) Drugi, ki gledamo in spremljamo tudi dogajanja okoli sebe, že na daleč vidimo utripajoče luči, da nam sirene ni treba niti poslušat.

In končno, ponoči se te luči še bolje vidijo, tako da nimate izgovora, da jih nebi opazili, pa četudi nima sirene.
SAMO ZAČNITE ŽE OPAZOVATI DOGAJANJE TUDI OKOLI SEBE!!!

Komentar avtor ely

november 3, 2009 @ 2:32 popoldne

to je pa na Jesenicah posnet . . ja ja :)
drgac pa sploh ni vazn a z nogam drzau volan al pac ne .. sam d pride na cilj ;)

Komentar avtor AndyR26

november 3, 2009 @ 3:17 popoldne

Ni problem v kaj so se nekateri predhoni zapičili ampak to da z voznikovo držo volana ogroža vse nas! Na cesti se namreč lahko pojavi tudi otrok ali kdo drugi, ne samo vozniki.
Držati volan z levo roko in še to na vrhu volana je pa osnovna napaka karkšnekoli varne vožnje. To da je na nujni vožnji, samo še poveča nevarnost same vožnje in s tem poveča verjetnost nepredvidljivih situacij, ko je rakcijski čas izredno pomemben. Pri taki drži volana je pa reakcijski čas izredno slab, kar vas lahko podučijo na vsaki šoli varne vožnje in vam to lahko tudi praktično prikažejo.

Glede videa pa pohvale, saj lepo prikaže primere pravilnega umikanja!

Komentar avtor Sašo

november 3, 2009 @ 4:07 popoldne

moj post zbrisan……(škoda ni smeškotov, kot na forumu)

Komentar avtor Sašo

november 3, 2009 @ 4:09 popoldne

..ja Andry26, ampak je predrago, da bi “nekdo nekomu” plačeval še šolo varne vožnje….

Komentar avtor rus

november 3, 2009 @ 5:24 popoldne

en je vprasal zakaj ne drzi z obema rokama, zakaj pa bi mogo? kaj pa ko moreš menjavat hitro? če nebi znal vozit z eno roko ni za voznika. kaj pa ko trobi vozilom da se umaknejo.. je tut samo ena roka na volanu.. mislim eni mate take kot da ste retardirani

Komentar avtor samoninja

november 3, 2009 @ 5:35 popoldne

tvoja ignoranca ne pozna meja.
komentirali smo da SE TKO PAČ NE VOZI PO PRAVILIH VARNE VOŽNJE. oni so poklicni vozniki IN NAJ VOZIJO KOT SE VOZI, ne pa ko da pijani divjajo s Swiftom GTI po kmečkih cestah. če ne zastopiš da pri 100 na uro skozi naselje z ENO ROKO ne moreš odreagirati tako hitro KOT Z DVEMA, se nisi dovolj poglobil v problem.

Komentar avtor d28d

november 3, 2009 @ 8:43 popoldne

tudi jaz nevem zakaj mate take velike probleme z držo volana, vozniki reševalnih policijskih in gasilskih vozil imajo v veliki večini toliko izkušenj, da vozijo z eno kot z dvema rokama. Sam imam prijatelja, ki vedno vozi z eno roko in vozi kot z dvema rokama – voznik gasilskega tovornjaka. Mu popolnoma zaupam pri vožnji. Izkušnje izkušnje ;)

Komentar avtor d28d

november 3, 2009 @ 8:45 popoldne

še to, brezveze se sploh ubadat z držo volana, ker stavim kolikor želite da ste sami, če ste vozniki vsaaaj 1x telefonirali med vožnjo, kar je pa še 10x bolj nevarno od drže volana.. Tko da niste nič boljši, kvečjem slabši

Komentar avtor dirkač

november 3, 2009 @ 10:33 popoldne

Dejstvo je da vsakega poklicnega voznika, dirkača, inštruktorja al pa voznika ki je sam prevozo vsaj 20.000 km, bo povedal da je treba pri takih hitrostih državat volan z obema rokama, saj je kontrola nad volanom dosti bolša in tud če zapelje v kako luknjo je dosti manjša vrjetnost da mu bo volan zdrsno z rok, kot pa če ga drži samo z eno roko. pa naj ma zdaj on izkušenj kolko hoče, ampak vrjetno se ravno zdaj vozi po nekoga, ki je tak “izkušen” voznik da je držal volan z eno roko in izgubil oblast in povzročil nesrečo.

stari pregovor pravi: bolje preprečit kot zdravit

Komentar avtor miska

november 3, 2009 @ 10:51 popoldne

Čist tko za info ne pisat kot da sm bla jz tista ko nism opazla rešilca, ker če ne bi pisala v prvi osebi ane. Mater ste nepismeni nekateri!!!
Pa v megli in dežju in mokrimi šipami se zagotovo prej sliši sirena kot pa se opazijo utripajoče luči reševalnega vozila, kateri divja med celo kolono vozil.

Komentar avtor Putr

november 3, 2009 @ 11:16 popoldne

Članek & Video zelo cool :D sm se že dolg hotu pelat z rešilcem ker se jim dostikrat umikam v ljubljani in jih res spoštujem

Glavna stvar da tole sploh pišem je zarad že smešnega kreganja glede drže volana. Edini razlog da veste da je “po pravilih” vozt z dvema rokama je če ste lihkar iz avtošole in ker sem tudi jaz še kar svež bom reku samo tole:

Še noben profesionaln voznik s katerim sm se jest vozu ni držu obeh rok na volanu, noben. Pa ne primerjat te vožne z rejlijem al pa F1, sej itak samo naravnost voz.

Komentar avtor Bakerman

november 3, 2009 @ 11:40 popoldne

DIRKAČ, nekdo ki je prevozu 20.000km, nikakor ni izkušen voznik, kaj šele profesionalni. Vozniki raznih dirkalnih serij imajo prestavno ročico na volanu zato ni potrebe po spuščanju volana, medtem ko voznik reševalnega vozila to mora storiti, potem je tu še verjetno prižiganje svetlobnih in zvočnih signalov, kot verjetno tudi radio. Pa še ena stvar je reševalno vozilo mislim da veš kot 100 -130 km/h ne pelje, pri takih hitrostih pa je tako stabilno vozilo povsem obvladljivo z eno roko. Sicer pa najprej pometite po svojem predpražniku!

Komentar avtor crypt_king

november 4, 2009 @ 12:07 dopoldne

Še volana ne zna držat, amater…

Komentar avtor hgt

november 4, 2009 @ 7:55 dopoldne

dejte folk lepo prosm nehite…tale je z eno roko rešu že dost življenj to pa zato k z eno roko obvlada bolj k mi vsi skupaj z obema

Komentar avtor topetek

november 4, 2009 @ 10:08 dopoldne

haha kaki komentarji ne morem verjeti.
1. sploh veste da ta vw trnasporter-rešilec nima mehanskega volana da bi voznik moral ga držat in obračt z devam rokama, ampak ima servo + z el. servom ojačevalnikom kaj je to se sami pozanimajte keri ne znate
2. nevem zakaj bi bil voznik amater da vozi z eno roko. mu pač tako paše, jaz tudi osebno nimam nikakšnega občutka v vožnji če vozim z dvema rokama
3. ne rešilza primerjat z rallyem in formulo 1, ker imajo ti vozniki na volnau prestave+vsa stikala

Komentar avtor bajro

november 4, 2009 @ 4:45 popoldne

Vozniku svaka cast !! :)

Komentar avtor veronik

november 4, 2009 @ 5:22 popoldne

AMMM TO JE RELACIJA TVD PARTIZAN—>JAVORNIK…….(JESENICE)

Komentar avtor stinde

november 4, 2009 @ 11:24 popoldne

Koliko KM pa ima reševalno vozilo, ker vidim da prehiteva kot za šalo.

Trackback avtor Global Posts

oktober 3, 2010 @ 1:38 popoldne

Cestno prometni predpisi (CPP)…

Znanje cestno prometnih predpisov (CPP) je izredno pomembno za vse udeležence v prometu. Cestno prometni predpisi (CPP) so pravila, ki jih mora poznati vsak udeleženec cestnega prometa. Poznavanje cestno prometnih predpisov, spretnosti vožnje in ustrez…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: