Razvrednoteni zdravstveni tehnik

Kategorije : Zgodbe zaposlenih v zdravstvu — Objavil : admin avgust 11, 2012

Danes je deseti v mesecu; desetega v mesecu dobimo zaposleni v Univerzitetnem Kliničnem centru v Ljubljani plačo ali kot se je nekoč reklo osebni dohodek.

Danes je deseti v mesecu in spet sem globoko žalosten in razočaran nad delom vlade, nad delom vseh, ki vladajo nad to zemljo, ki jo neizmerno ljubim in na kateri bom živel do konca svojih dni…

V Univerzitetnem Kliničnem centru Ljubljana sem zaposlen že dolgih sedemnajst let. Zaposlen sem v zdravstveni negi, po poklicu sem zdravstveni tehnik, mnogi me kličejo kar medicinska sestra.

Sem eden od mnogih medicinskih sester, eden od dobrih dvajset tisoč; vsak toliko naj nas bi bilo v tej majhni deželi – tega dejstva mislim, da niste vedeli. Eden od tistih ljudi, ki so bili pred mislim, da petimi leti ‘okronani’ kot ‘človek in pol’ – se spominjate plakatov, ki so viseli v zdravstvenih ustanovah širom naše male dežele, g. minister??!!

Sem eden od tistih ljudi, ki je bilo danes bridko žalostnih in razočaranih, ko so videli, koliko je njihov trud in delo vredno. Eden od mnogih, ki so se danes za trenutek počutili razvrednoteno in onečaščeno!

Naj Vam ponudim nekaj podatkov, ki jih zagotovo ne veste: medicinska sestra je poklic, ki je od nekdaj bil spoštovan med ljudmi, med pacienti in tudi med medicinskimi sestrami..mogoče malo manj med zdravniki, vendar to ni tema tega pisma. Medicinska sestra je oseba, ki ima narejeno najmanj štiriletno srednješolsko izobraževanje, lahko visokošolsko ali celo univerzitetno…nekatere med nami so tudi doktorice; tega zagotovo niste vedeli.

Medicinska sestra opravlja svoje delo, ki mu strokovnjaki rečemo zdravstvena nega in je sestavljena iz mnogih aktivnosti..od osnovnih, kot so hranjenje, oblačenje, osebna higiena, pomoč pri gibanju, ipd…Sestavljena je pa tudi iz aktivnosti, kot so zagotavljanje socialnih potreb, duhovnih potreb – med to lahko prištejemo komunikacijo, socialno integracijo, ipd…Sestavljena je tudi iz aktivnosti, kot so podarjanje nasmeha, dotika, prijaznosti, biti nekomu nadomestna mama, babica, brat, prijatelj…nekaterim roka, drugim noga…enim oko, drugim usta…ampak tega, g. minister zagotovo niste vedeli. Mnoge drobnarije, ki jih podarjamo niso navedene na plačilnih listah…mnoge so tako neprecenljive, da jih papir ne bi prenesel…mnogih se ne da opisati s številko ali besedo.

In prav je tako – ker je to tisto, kar dela naš poklic edinstven in neponovljiv…ponovljiv v vsaki osebi, ki ga opravlja srčno in zato, ker se zaveda, da je v svojem delovnem okolju ZA pacienta in ne ZARADI njega! Te drobnarije zbiram že sedemnajst let in jih shranjujem v svoj spomin in predstavljajo moj opomnik kdaj sem bil dober, kdaj sem bil malo manj. Nobena medicinska sestra ne bi teh drobnih spominov zamenjala za zlatnik ali nov avtomobil; ampak tega verjetno tudi ne veste. Medicinske sestre sedijo ob bolniku, ko doktor odide, sedijo in držijo svojca za roko, bolniku brišejo potno čelo in bodrijo. So tiste, ki svojcem povedo, kje je izhod iz stavbe, kdaj bo zdravnik dosegljiv za informacije,…velikokrat zdravnika tudi opravičimo.

V Sloveniji predstavljamo večino vseh zaposlenih v zdravstvu – si predstavljate g. minister koliko modrine je to, če bi nas zbral na enem mestu? Modrine, ki jo premore samo sinje nebo…samo najbolj bučen ocean sveta!!!

V sedemnajstih letih sem delal mnogo nedelj, mnogo praznikov, nebroj nočnih izmen…in še jih bom…delal jih bom zato, ker imam to delo rad, ker ga opravljam z veseljem in ljubeznijo do stroke…s spoštovanjem do poklica in odgovornostjo, da žlahtnost modrih halj prenesem na zanamce. Vedite, da je biti medicinska sestra odločitev, ki jo mora sprejeti cela družina in ne zgolj medicinska sestra sama; ampak tega, g. minister ne veste.

Veliko je besed, da smo lahko zadovoljni, da delamo v javnem sektorju, da imamo plače redno in, da smo lahko zadovoljni, da službe sploh imamo…Vse to je res, vsega tega se zavedamo in smo zahvalni, da smo vsaj po tej strani ’sigurni’, da bomo službo jutri še imeli.

Globoko sočustvujemo tudi s tistimi, ki službe dnevno izgubljajo in postajajo socialni problem…sočutni na človeški ravni, sočutni na profesionalni ravni…kako bodo taki ljudje hodili k zdravniku, kake bolezni se pri taki populaciji lahko pojavijo, kako jih preprečiti; tudi s tem se ukvarja zdravstvena nega – ampak tega verjetno niste vedeli!

Zato g. minister! Čestitam Vam, ker vam je v kratkem mandatu uspelo dvoje stvari: -degradirati medicinske sestre do najnižje možne ravni, -narediti razkol med nami po načelo ‘divide et empera’ (lat. razdeli in vladaj).

Zavedamo se, da je treba varčevati…zavedamo se, da stanje ni najbolj rožnato…ampak, če se varčuje se varčuje pri vseh! Potrebno je biti sočuten, socialno naravnan, zavedati se, da imate opravka z ljudmi, ne z vrečami smeti. Mogoče biti tudi empatičen – empatija je nekaj, kar sete se učili na fakulteti g. minister; ampak tega verjetno niste vedeli.

Varčevalni ukrepi, ki so doleteli naš ceh so degradacija par excellence…dobesedno posmehovanje vlade in Vas kot pristojne osebe iz sleherne medicinske sestre v državi! Degradirali ste nas kot strokovnjake na svojem področju, degradirali ste nas kot osebe in človeška bitja! Zame osebno ste kot institucija, ki vodi državo skozi dobro in slabo izgubili vse zaupanje…izgubili kot strokovnjak, oseba in tudi kot nekdo, ki dela z medicinskimi sestrami dnevno! G. minister, jim še lahko pogledate v oči???

G. minister, vas niti za trenutek ne zapeče vest??? Če ste na prvo vprašanje odgovorili pritrdilno, na drugo pa z ne….potem tega pisma ne berite dalje in nas poteptajte do konca…če ste odgovorili kakorkoli drugače, potem le preberite do konca in upam, da Vas vsaj na koncu pisma zapeče vest in se v vas prebudi človeška plat bitja…vaša degradacija je vredna bridkega cankarjanskega joka in kesanja.

Od Vas tega ne zahtevam, niti Vas ne sprašujem…. Hočem samo, da se zavedate nečesa – dvajset tisoč duš ste ranili v srce; tja kamor najbolj boli…dvajsettisočim ste vzeli sanjavost in optimizem…

Vsak človek na svetu ima svojca, vsak človek na svetu kdaj potrebuje pomoč…vsak kdaj potrebuje nasmeh, roko ali besedo…čisto vsak. Ampak….zdi se mi, da tega tudi niste vedeli!!!!

….v pismu sem uporabil moški sklon, se pa v njemu najde vsaka moja kolegica, vsak moj kolega…

S spoštovanjem!

Dragan Babuder

Univerzitetni Klinični center Ljubljana

Klinični oddelek za travmatologijo

poklic: razvrednoteni zdravstveni tehnik18 Komentarjev »

Komentar avtor morala

avgust 13, 2012 @ 11:16 dopoldne

Kako resnično in žalostno!!! Dobro napisano.

Kot tehnica zdrav. nege že 8 mesecev iščem delo po vsej Slovenij, a žal brez uspeha. Ni vredno besed, glavno da imajo politiki in razni…. polno rit.

lp, unikatna.

Komentar avtor dr. medicine

avgust 13, 2012 @ 2:57 popoldne

Bogi reveži no, kako ste ubogi. Če vam je tako hudo pojdite delat v gospodarstvo pa me zanima, če boste še upali jokat! Banda razvajena socialistična!

Komentar avtor Dojc

avgust 13, 2012 @ 6:47 popoldne

Srčno upam, da ta blog pride tudi do g. ministra

Komentar avtor fizikalc

avgust 13, 2012 @ 8:33 popoldne

in da še na kratko dodam k aktivnostim: in stojimo ob umirajočem pacietu, ki ima solze v očeh. Zunaj tema, po oddelku tišina, zdravnika nikjer, svojci doma, sodelovka pripravlja pripomočke za naslednji dan.

majkemi, dobiš kurjo polt ob takem prizoru, ko se zaveš preteklega dogodka :/

Komentar avtor mojca

avgust 13, 2012 @ 11:11 popoldne

supeer napisano !!!!

Komentar avtor lucija

avgust 13, 2012 @ 11:24 popoldne

..resnično..kako žal resnično..spomnim se Dragan tvojih mnogih celodnevnih,nočnih in ostalih delovnih dni,ko sem kar cela dva meseca ležala pri vas na travmi po poškodbi..vseh tvojih vzpodbud,tolažb,seveda pa tvojega nepozabnega humorja,ki mi je polepšal marsikateri dan,ko bi se drugače že začel depresivno..ampak v sobo je prišel narediti mogoče nego ali nahraniti katero onemoglo pacientko Dragan,ki je kar mimogrede s humorjem in pogovorom polepšal dan..resnično,to humano delo zdravstvenih delavcev je sedaj povsem razvrednoteno in verjetno nas ni malo,ki smo nekoč ponosno obiskovali “šubičko”,našo zdravstveno šolo,sedaj pa se žalostno sprašujemo:ali smo sedaj res tako malo vredni?naše humano delo-izničeno?žalostno,žalostno..mimogrede-Dragan,tudi jaz sem tvoja kolegica,sicer na drugem oddelku,toda občutki pa so resnično isti..pa lep pozdrav na travmo!

Komentar avtor nejčica

avgust 15, 2012 @ 9:42 popoldne

Zelo lepo napisano!Upam da naši vrli politiki to preberejo!Pomen zdravstvenih delavcev,njihov trud,….opaziš šele takrat,ko jih resnično potrebuješ,ko tvoje življenje visi na nitki in so oni tisti,ki te popeljejo v novo življenje.Na tem mestu bi izreka vse spoštovanje in poklon vsemu zdravstvenemu osebju.

Komentar avtor Iny

avgust 16, 2012 @ 9:39 dopoldne

Vse pohvale za ta blog!

Komentar avtor Dalija

avgust 16, 2012 @ 12:18 popoldne

Kva je tamle en dohtar napisal? Moram še 1x prebrat pa se uščipnt u rt, da vidm, če sanjam.

Komentar avtor medicinska sestra

avgust 17, 2012 @ 7:29 popoldne

No sedaj pa se vidi kakšen odnos imajo dr. medicine.Z njimi je komunikacija zelo slaba,ker se imajo za Boga.SE opravičujem izjemam.

Komentar avtor doktorček

avgust 26, 2012 @ 3:31 popoldne

Komentar avtor dr. medicine

avgust 13, 2012 @ 2:57 popoldne

Bogi reveži no, kako ste ubogi. Če vam je tako hudo pojdite delat v gospodarstvo pa me zanima, če boste še upali jokat! Banda razvajena socialistična!
****
****

ampak pomoje tega ni napisal kak zdravnik, niti kak od zdravstvenega osebja, ampak nekdo, ki nima blage veze in se dela pametnega. nekdo ki je ful zakompleksan in nezadovoljen s svojim življenjem. naj živi svoje bedno življenje.

Komentar avtor Luka

januar 10, 2013 @ 6:24 popoldne

Avtorja sledečega besedila:

“Bogi reveži no, kako ste ubogi. Če vam je tako hudo pojdite delat v gospodarstvo pa me zanima, če boste še upali jokat! Banda razvajena socialistična!”

bi vprašal, če je kdaj v svojem prelepem idealnem življenju pogledal sam vase. Prepričan sem da ne dostikrat. Mogoče v času pobrtete, pa tudi takrat očitno premalo!

Avtorju bloga pa vse pogvale za ta blog in njegovo pisanje.

Komentar avtor akmtl

januar 11, 2013 @ 1:06 dopoldne

vam smem ponuditi robček? tako solzavo, osladno in kičasto je.ja, sestre so si same naredile plakat ” medicinska sestra-človek in pol”….ker jim priznanja ni zmogel dati nihče drug.sorry, ampak resnica je drugačna.resnica ne prinaša plakata.novodobna sestra je zelo freh oseba, zelo agresivna, ne preveč brihtna, pa zato toliko bolj samozavestna in z dolgim jezikom,nima ne znanja, kaj šele osnov bontona,sestra, ki te mirno pošlje v K****, pa ni važno, ali si sodelavec ali pacient…to pa zato, ker se je že pred desetletji sistem izobraževanja sester zelo spremenil.včasih si moral imeti zelo dobre ocene, da si bil sprejet na srednjo zdravstveno, še prej pa še tega ni bilo.lahko si šel samo za bolničarja, če si hotel biti sestra, si pa moral končati najprej gimnazijo in potem it študirat nego…gospod zjokani, bodite samo hvaležni temu sistemu, ki vam je omogočil, da delate na( glede na izobrazbo)neprimernem delovnem mestu in da ste v preteklih letih na ta račun lahko zelo dobro zaslužili, napredovali, postali celo kakšen šef!v plača sms z vsemi dodatki je vedno presegala plačo diplomirane sestre, čeprav je ona opravljala neprimerno zahtevnejše delo…..v kateri stroki je še tako??samo pri sestrah…. si je kakšna druga stroka tudi izmislila, da je zdaj v vsaki vasi študij ZN, kamor hodijo “ful brihtne sestre”, ki potem na vse glas vpijejo” a veš, da hodim na fakks???? faks faks, faaaaks?” zame je to samo ena bedna sestrska zakompleksanost.in potem se ne čudite, če vas dr-ji imajo zelo pogosto za zelo butaste, puhle, plehke,….ker je vse to “sestrski izum” vsako leto nov stil študija, nov naziv, nova stopnja izobrazbe.potem pa se zgodi, da te po 10 letih po diplomi ( jaz imam 2, mimogrede), prehiti v plači na istem del.mestu nova pripravnica…Je to normalno? sestrskin sistem, kaj pa drugega.gospod, v srce zabodeni, z ubitimi sanjami (?), kar pojdite študirat ob delu, potem se pa zagrebite še za službo dms, pa bo! saj tale študij res veliko stane, ampak je pa najlažji možen, definitivno.povsod opišite travmatološkega bolnika, ne glede na predmet, na temo ali na vprašanja, naredite se kar neumnega in pišite samo o travmatološkem bolniku,ok?vam rečem, da bo izpit takoj narejen….saj boste izpit delali le pri-sestri…diploma:ni važno, kaj se piše, važno je, da od nekod prepišeš gore teksta oz-kdo pa še napiše diplomo sam? še posebej starejši študentje, katerim to pomeni prvi stik z računalnikom….
me veseli, da se končno dela red tudi v zdravstvu, moral bi se že zdavnaj! 140 pacientov sem imela v dežurstvu, na 7 oddelkih,dela je bilo še krepko več kot v dopoldanskem času, urgentna stanja, reanimacije,..srednje sestre pa so v nočni-spale….3-4 ure mirno…plačano so imele 100% plus velik dodatek za nočno.delale so samo nočni turnus, potem so šle domov.jaz pa sem bila v službi od 7.00 do 15.00 naslednjega dne, 32 ur torej. (in naslednji dan spet ob 7.00 v službi…!) nočno dežurtvo, ko nisem imela niti minute proste, pa je bilo zame plačano 40-60 %….kolikokrat sem si rekla-le zakaj sem šla študirat? stran vržen čas in denar, zaslužila bi boljše, delala bi neprimerno manj, kot vsaka sms bi začela kadit, da bi mi poleg malice “pripadal” odmor kar vsako uro in to dol v kantini, jupiii, izlet sredi službe.navedla bi, da se vozim iz npr.ptuja vsak dan ( v resnici bi stanovala v lj),tudi z visoko vročino npr.39 bi hodila v službo ( pa kaj etika in morala glede pacientov, zanima me samo moj denar…) in plača bi šla v višave…..ja in najlažje je v teks vnest kakšen “divide et empera’ (lat. razdeli in vladaj)”, da zgleda še bolj”Učeno”? ker če se piše ministru, je pa tak stil res potreben, da bo G minister razumel, nas “modrino”? no comment…

Komentar avtor Sandra

januar 11, 2013 @ 9:18 popoldne

Vse kar sem prebrala.. Lahko recem, da poznam ta obcutek in resnicno upam,da se bo za nas zdr. delavce obrnilo na bolje.. Vmce ne pa skupinsko na ulice.. Ce bi se vsi skupaj odlocili in rekli StOp takemu vedenju nadrejenih ..sem prepricana, da bi nekaj dosegli.. Sami vsi zdr. tehniki oz tehniki zdr. Nege… Ze i nazivo so bolnicaaaa.. Jaz sem med sestra in ja vsi bi se morali skupaj boriti proti nadrejenim nevednezem! Amen!!!

Komentar avtor medicinska sestra

januar 12, 2013 @ 9:30 dopoldne

Komentar AKMTL je živi primer “skregaj in zavladaj “! Podn bivša kolegica.

Komentar avtor Luka

januar 12, 2013 @ 9:33 popoldne

Komentar AKMTL dokazuje, da tudi dve diplomi (kot sem v spisu prebral) ne pomagata osebi če ni človek. Je pa žalostno, da ljudje opazijo pomen stroke šele takrat ko jo rabijo, prej se pa ne zmenijo zanjo.

AKMTL, vidim da Vas je stara zamera ožilaila kot star čevelj. Peče???

Komentar avtor medicinska sestra

februar 9, 2017 @ 8:29 popoldne

Čeprav je pisanje že iz leta 2012 je še kako moderno.
In tudi sedanja ministrica ob neizmerni pomoči in podpori svoje desne roke, g. Požuna, vidnega predstavnika neke samooklicane zbornice in močnega podpornika sindikata nege naseda nekim nebulozam “stroke”, ki si na vse kriplje trudi uničiti poklic medicinske sestre.

Medicinske sestre so v prvi meri tiste s srednješolsko izobrazbo za poklic medicinske sestre, ki bi MORALA biti predpogoj, da se lahko nato nekdo vpiše na eno od devetih!!!!! visokih zdravstvenih šol v Sloveniji (samo slaba dva milijona nas je, pa kar devet visokih zdravstvenih šol premoremo!!!! – “nek se vidi razkoš”).

Da, ravno ta t.i. “zbornica” nas je razvrednotila, nam kar določila, da srednje medicinske sestre, zdravstveni tehniki, tehniki zdravstvene nege nismo več medicinske sestre, da so to samo tiste kolegice z visoko izobrazbo (no sedaj bomo med nami kmalu imeli tudi prve doktorice in doktorje – ker pač nekatere medicinske sestre želijo to biti, pa jim nikoli ni uspelo z lasnim strokovnim znanjem priti na študij medicine).

In od nas samih je odvisno, kdaj bomo temu rekli konec. Že od leta 2012 se trudimo, da vas ne bi dokončno razvrednotili – uspeha, kot si ga želimo pa ni, saj vas še vedno preveč vztraja v tem “kartelnem” društvu in jih s svojimi mizernimi plačami (ki vam jih je takšne izboril sindikat nege) plačujete potovanja po svetu, nove obleke, in avtorske honorarje za ne vemo kakšne ekspertize, ki sami stroki nič ne koristijo.

Dokler jih boste podpirali in jim omogočali, da vas še naprej tlačijo v blato, jim omogočali nadaljnjo degradacijo poklica – do takrat lahko vsi skupaj le jokamo.

Vendar prava medicinska sestra ne jamra, ampak išče rešitve (no, vsaj tako trdi naš premie za Slovenski narod). In rešitev, ki vam jo ponujamo je, da strnemo vrste in “naredimo to deželo spet slovensko” – da onesposobimo tiste, ki nam krojijo strokovni napredek.

Komentar avtor mirko

maj 5, 2017 @ 6:30 popoldne

žalostno

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: