Pravice zdravstvenih delavcev?!?

Kategorije : Blogi - problematika v zdravstvu — Objavil : admin december 13, 2015

Slednji blog zapis nima namena ‘jokati’ in ‘jamrati’ o dejanskem stanju v zdravstvu vendar prikazati realno plat v resničnem življenju interakcij med zdravstvenimi delavci in pacienti.

Stanje opisuje določeno število problematičnih situacij, ki pa žal z leti strmo narašča.

Zakon o pacientovih pravicah, zakon o socialnem varstvu, pravice o naročanju pacientov.. vse lepo in prav. Trudimo se, da upoštevamo vse te zakone in jih prenesemo v prakso koliko se le da hitro in kvalitetno.

Vedno več pa je incidentov in nasilnih pacientov.

Tako se nas lotevajo vedno bolj verbalno in fizično.

– Zdravstveni delavci naj ne bi smeli imeti pol urnega odmora za malico.

– Vedno moramo samo poslušati vpitje in zmerjanje četudi nismo nič krivi…..

Če se postavimo upravičeno zase in povemo vljudno kakšno nazaj oz. prekinemo prepir sledi pritožba in zagovor pri nadrejenih.

Razumemo probleme pacientov vendar s stvarmi kot je zdravstveni sistem v Sloveniji, zdravstveno zavarovalnico, čakalnimi vrstami, naročanjem, kroničnem pomanjkanju zdravstvenega osebja, in časovnimi stiskami nimamo prav nič skupnega.

Trudimo se po najboljših močeh in vedno več je pritožb in zgodb o nasilju, zaničevanju in stresnih situacijah na delovnem mestu.

Tako od pacientov kot sodelavcev in nadrejenih. Od vsakega posameznika je odvisno koliko časa bo nekje zdržal dokler mu ne bo počilo in bo kaj kmalu sam postal pacient v pravem pomenu besede.

Sprašujemo se kakšne pravice in zaščito imamo vsi zaposleni v zdravstvu glede konfliktnih situacij, zakonske podlage in določene smernice v primerih takšnih ali drugačnih kršitev.

Ali bomo še kar naprej kanta za vse žaljivke & nasilna dejanja in skozi leta izgoreli ter pristali v kakšni psihiatrični ustanovi.

Slednje leti predvsem na obremenjenost zdravstvenih tehnikov in medicinskih sester. Z zdravniki so vsaj po nekaterih izkušnjah ljudje dokaj bolj prijazni. Pa vendar imamo te probleme vsi profili v zdravstvu. Nekateri so bolj obremenjeni nekateri manj.

Slaba volja, nerganje, prepir in nasilje bo vedno prisotno vendar zanima me na kakšen način smo zaščiteni zdravstveni delavci in kakšne pravice imamo glede slednjih situacij…. Kako smo zaščiteni pravno-formalno, kakšno pomoč nam nudi delodajalec, ostale inštitucije.. itd..

Malce sem brskal po spletu in nisem našel nič. Nekaj stvari je na papirju vendar ko pride do resnega problema ostaneš sam.

Zelo konstruktivno bi bilo, da bi ministrstvo za zdravje spisalo še kakšen zakon o pravicah zaposlenih v zdravstvu in kodeks obnašanja pacientov z vsaj malo upoštevanega bontona.

Kašne imate vi izkušnje s tem?  Kako si pomagate oz. odreagirate na neprijetne situacije & konflikte s pacienti.

Je kje kak zakon oz. navodila o naših pravicah ?

Sčasoma dobiš kar trdo kožo in ti skorajda nič ne more do živega vendar vseeno ni prijetno.

Predlogi in ideje dobrodošle :)9 Komentarjev »

Komentar avtor trucker

marec 1, 2009 @ 10:05 dopoldne

ne smilite se sami seb preberi to ——–Vsakdo ima pravico do takšne življenjske ravni, ki zagotavlja njemu in njegovi družini zdravje in blagostanje, vključno z zdravniško oskrbo ter pravico do varstva v primeru bolezni in starosti. Zdravstveno varstvo je usmerjeno k boljšemu zdravju ljudi in boljši kakovosti njihovega življenja. Nenehno izboljševanje kakovosti zdravstvenega varstva je v skladu z interesi in pravicami bolnika,nazadnje pa se obnašate do pacientov kot da vam do njih ni mar, izgoreli bodo pacienti ne vi, zaradi stanja pri vas je toliko obolelih , da o čem drugem ne govorimo, zavračanje pacientov–v dežurnih lekarnah izbirajo paciente- obolelih za gripo in angino ne jemlje drugi kot osebni zdravnik, lepo prosim, zakaj plačujemo zdravstvo, zato da jamrajo, kdo paciente vpraša če je bolan, v službi te celo vržejo če si v bolniški, a je kter zdravnik ostal kdaj brez nje,

Komentar avtor enigma

avgust 23, 2010 @ 7:56 popoldne

Pozdrav TRUCKER,popolnoma imate prav,če bi delali v normalnem delovnem času kot je treba nebi potrebovali toliko dežurstev.
enigma

Komentar avtor poker

maj 14, 2012 @ 10:34 dopoldne

Dobra informacija, hvala.

Komentar avtor čebelica

maj 16, 2012 @ 2:03 popoldne

Trucker in Enigma;

če bi ljudje nehali, za vsak šmrkav nos in za vsako prasketanje v grlu, takoj rinit k zdravniku verjemita čakalnih vrst pri splošnih zdravnikih skoraj da ne bi bilo! In glede dežurstev- ker se ljudem ne da čakat pri svojem zdravniku…raje počakajo na dežurstvo in gredo svoj šmrkav nos dežurnemu kazat, ki pa ni zato tam!

Ljudje ne ločujejo kaj je urgentno in kaj je za domačo lekarno, če pa seveda nekoga odsloviš iz dežurstva češ, da naj počaka do drugega dne in pokliče svojega zdravnika…je pa vik in krik in takoj pritožbe nadrejenim, ministrstvu, televiziji….

Komentar avtor čebelica

maj 16, 2012 @ 2:07 popoldne

Dežurne lekarne pa so prav tako “dežurne” in ne prodajalna kremic za mehčanje kože na nogah.

Medicinske sestre smo za en k* plačane-po domače povedano pa bog ne daj da komu rečemo: gospod/gospa vaša gripa ni nuno stanje…doma odležte tri dni in če se znaki ne poležejo takrat obiščite zdravnika…ne pa takoj prvi dan samo zato, da bi dobili antibiotik, ki bi čudežno rešil vse…

Zato dejte pri sebi doma malo spucat in prednost pri zdravniku prepustite tistim,ki zdravnika resno potrebujejo!

Komentar avtor dejči

maj 16, 2012 @ 5:31 popoldne

Čebelica se definitivno strinjam s teboj. Tudi sama sem zaposlena v zdravstvu in vidim kaj se vsakodnevno dogaja. Sama menim, da so zdravstvene usluge preveč dostopne. Pri nas v ambulanti se ponavlja en in isti krog pacientov ki so minimalno 2 krat mesečno v ambulanti zaradi popolnoma nenujnih in nepotrebnih stvari na pregledu. Tega mu pa seveda ne smeš povedati oz. namigniti, da bi lahko bil malo bolj kritičen kdaj iti zdravniku in kdaj ne. Enostavno smo navajeni, da so drugi zadolženi, da poskrbijo za nas a veliko težav lahko rešimo sami. Tudi v dežurne ambulante pride 90% ljudi, ki nujne pomoči sploh ne potrebujejo. Konktretno primer: Ženska je prišla v dežurno smbulanto z dvema nakupovalnima vrečkama in je rekla, če jo lahko zdravnik pregleda ker jo glava boli. Mislim halooo!sej vem da boste rekli, da to je redek primer pa nažalost ni. Vedno več banalnih stvari pokrivajo prav dežurne ambulante. Lp

Komentar avtor Puppy

maj 31, 2012 @ 11:19 dopoldne

Se popolnoma strinjam s Čebelico, ljudje RES ne vejo več kaj je pojem “urgentno”, nakar se ti še na okencu kregajo zakaj je šel nekdo pred njimi v ambulanto, če pa oni že dlje časa čakajo. Mogoče zato ker je imel predhodnik infarkt? To pač vsakemu ne piše “na čelu” ..
Sem popolnoma za to, da se takšne udari po žepu, pa naj razmislijo če je treba zaradi 3 tedne trajajočega kašlja nujno ob 2h zjutraj (po možnosti v nedeljo) na urgenco. Ali pa bi se gospodične odločale za “šivanje” žuljev sredi dneva, ne ponoči… kar je ratalo iz urgence je katastrofa. Odslovit pa ne smeš nikogar, ker se lahko ponovi “Celje” ipd.

Komentar avtor Puppy

maj 31, 2012 @ 11:26 dopoldne

Aja, še dodatek: kako kej spremenit? Iz lastnih izkušenj – težko. Če si tiho, ne narediš nič, če steguješ jezik te “odrežejo” … dokler je našim nadrejenim vseeno ali pa si zatiskajo oči, ne bo nič drugače… sicer pa.. kaj pa oni vejo, ko delajo od 7-15h :)

Komentar avtor multipraktik

december 14, 2015 @ 4:48 popoldne

Tudi jaz se z vsem tem strinjam.tudi jaz delam v zd domu.da o delu v amb.ne govorim.kr naprej poslusamo ocitke glede telefona,cakalne liste in nenarocenih pacientih.ne razumejo da med.sestre nismo vec ms ampak tajnice.oglasamo se na tel.8 ur gledamo v racunalnik ker pripravljamo rp vpisujemo storitve urejamo bs…..samo papir racunalnik.ko pa delamo prevez obsezne rane ki traja 15 ali vec pacienti norijo po cakalnici in po telefonu kaj za vraga pocnem???!!!”lezim”in na koncu si ne zadluzimo lepe besede kaj sele besede HVALA.LP

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: