Nova pomlad življenja 20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke 2012

Kategorije : Fotoreportaže in utrinki iz zabav, srečanj, piknikov — Objavil : admin maj 16, 2012

V Grand Hotelu Union v Ljubljani je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje organiziralo jubilejno 20. strokovno, kulturno in družabno vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke Nova pomlad življenja.

Srečanja so se udeležile članice vseh dvajsetih skupin za samopomoč, ki delujejo v različnih krajih Slovenije. Tako so znova počastile in praznovale leta svojega ‘novega življenja’ in zmage nad boleznijo.

Slovesnega srečanja so se udeležili številni gostje, med njimi častna gostja Barbara Miklič Türk, minister za zdravje Tomaž Gantar in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, ki je imela strokovno predavanje z naslovom ‘Poznamo svoje pravice dovolj dobro?’.

Častna gostja srečanja Barbara Miklič Türk je poudarila: Vabila na tradicionalno 20. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke sem bila resnično vesela. To srečanje je priložnost, da se zahvalimo številnim prostovoljkam, ki delujejo v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije za vsa njihova prizadevanja in optimizem, ki spremlja njihove aktivnosti, od svetovanja in spodbujanja ter do tako dobrodošle pomoči v prostorih Onkološkega inštituta.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob nagovoru zbranim ženskam z rakom dojke povedal: Ve ste tiste, ki ste dosegle, da to ni več tabu tema in ki lahko ljudem nazorno prikažete, kaj pomeni zdrav način življenja, kaj pomeni preventiva v zdravstvu in pri preprečevanju te hude bolezni in predstavljate most med medicinsko stroko in tistimi, ki se znajdejo v primežu bolezni.

V strokovnem delu je pod naslovom Poznam svoje pravice dovolj dobro? razmišljala varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek-Travnik in poudarila, da so vse zdravstvene ustanove in zasebniki obvezani nuditi informacijo o tem, kakšne so pravice in na kakšen način jih lahko uveljavimo. Zastopniki pacientovih pravic pa so lahko v pomoč tudi pri pojasnilih o vsebini pravic. Vse udeleženke je spodbudila: Pišite mi in sporočite, na kakšne težave ste naletele pri uveljavljanju pravic v času zdravljenja in okrevanja, saj boste na ta način pomagale sebi in drugim, ki bodo morda stopali po vaši poti.

Kulturni program prireditve so oblikovali Otroški pevski zbor RTV Slovenija, klovnesa Eva Škofič Maurer in basbaritonist Juan Vasle. Prireditev je vodila in povezovala Sabina Kogovšek Zrnec. Sledila je pogostitev, nato se je srečanje nadaljevalo s skupnim bogoslužjem v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja. Za organizacijo slednjega je tokrat poskrbela skupina za samopomoč Slovenj Gradec. Bogoslužje je vodil župnik Peter Leskovar iz Slovenj Gradca, sodeloval pa Mešani pevski zbor Mohorjan Prevalje.

Svečani dogodek pomeni ženskam, ki so zbolele za rakom dojke nepozabno doživetje, vir novega upanja in veselja do življenja, ki je za vsakogar po srečanju z boleznijo še bolj dragoceno. Množičnost prireditve s častnimi gosti iz sveta politike, stroke in civilne družbe je znova okrepila občutek solidarnosti, dala pozitivne zglede in zavest, da v nesreči nisi sam.

O Društvu onkoloških bolnikov Slovenije

Društvo združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Ustanovljeno je bilo leta 1986 kot pravna oseba civilnega prava, ki deluje v javnem interesu na področju celotne države in zastopa interese bolnikov z rakom. Ministrstvo za zdravje RS mu je leta 2005 z odločbo podelilo status humanitarne organizacije.

Strokovni svet društva, ki ga sestavljajo priznani strokovnjaki s področja onkologije, daje mnenja k programom in njihovo izvajanje tudi spremlja.

Društvo sodeluje s sorodnimi združenji doma in v tujini; je polnopravni član Mednarodne organizacije za samopomoč žensk z rakom dojke Pot k okrevanju, Mednarodne zveze organizacij bolnikov in Evropske zveze bolnikov z rakom.Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: