Navodila za osebno urejenost UKC LJ 2013

Kategorije : Blogi - Svoboda govora — Objavil : admin oktober 3, 2013

UKCLJ 2013

Univerzitetni klinični center Ljubljana (2013) je sprejel nove standarde in normative za osebno urejenost, ki jih morajo spoštovati zdravstveni delavci in drugi sodelavci kliničnega centra. Očitno so prenovljena pravila del usklajevanj in novitet pri novi akreditaciji.

Pojdimo k novim standardom za osebno urejenost:

‒ K uniformi sodijo nogavice brez izstopajočih vzorcev in barv.
‒ Priporočeno je diskretno ličenje in uporaba dezodorantov ter parfumov nevsiljivega vonja.
‒ Na rokah zdravstvenih delavcev med delom nakit ni dovoljen. Uhani in verižice naj bodo velikosti in oblik, ki se estetsko skladajo s podobo zdravstvenega delavca in sodelavca in ne pomenijo tveganja za delovne naloge.
‒ Večje tetovaže in piercingi na vidnih mestih niso primerni.
‒ Zgornji del delovne obleke mora biti zapet, kar velja tudi za haljo.
‒ Dolžina krila naj sega vsaj do sredine kolen.
‒ Nohti so kratki, urejeni, brez modnih dodatkov, ki bi lahko zadrževali umazanijo. Lahko so nalakirani z lakom nevtralne barve in redno vzdrževani. Umetni nohti niso dovoljeni.
‒ Lasje so čisti in urejeni. Daljši lasje morajo biti speti v urejeno pričesko.
‒ Potrebno je dnevno britje oziroma urejenost brade in brkov.

– Nošenje jopic z dolgimi rokavi je dovoljeno izven področja neposrednega stika s pacientom (uporabniki sami poskrbijo za čistost dodatnega oblačila). Uporaba delovne obleke je namenska, za potrebe delovnih nalog v okviru delokrogov.
Obisk kozmetičnih lokalov v ustanovi in lokalov izven območja UKCLJ v uniformi ni dovoljeno. Osebje, ki je dnevno v neposrednem stiku s pacienti, si zamenja delovno obleko vsak dan.

V UKC LJ so ob tem zaposlene opozorili, da nespoštovanje navodil pomeni kršitev delovnih obveznosti in posledično nezmožnost opravljanja zdravstvene oskrbe pacientov, kar lahko pomeni podlago za prenehanje delovnega razmerja.

Bodo ostale ustanove tudi pričele spreminjati standarde? Kako je v vaši ustanovi?

Koliko tetovaž, kratkih kiklc, pirsingov v jeziku imate lahko…? :))

Diskusija pod komentarji spodaj dobrodošla :D23 Komentarjev »

Komentar avtor edina

oktober 3, 2013 @ 5:00 popoldne

pozdravljam nova pravila.ki so obenem tudi stara a se ih nihce ne drzi, ker sem mnenja da 80% ljudi ne ve kaj je poslovni in osebni bonton in naslednjic, ko se bodo ljudje odlocali za diskriminacijo nad posameznike naj preucijo al se oni tega drzijo ali ne hvala

Komentar avtor Zdravstvenica

oktober 3, 2013 @ 6:11 popoldne

:) Ne morem verjeti … zakaj tatooji in piercingi tako motijo … Veliko bolj moteči so nekorektni odnosi, nekorektno opravljeno delo, nestrokovnost ….

Komentar avtor DROGBA

oktober 3, 2013 @ 7:07 popoldne

Zapete uniforme do grla?? Ki ne dihajo? po tem niti deodorant na bazi parfuma ne pomaga pri znoju in vročini pod neprodušno uniformo ;)

Komentar avtor karsov

oktober 3, 2013 @ 8:32 popoldne

O urejenosti zdravstvenega osebja se uči v prvem letniku srednje šole na približno 15 straneh učbenika (ja žalostno je). En red mora bit pri hiši. ta navodila so povsem na mestu in hkrati nepotrebna saj morajo veljati od zmeraj.

Komentar avtor plonker

oktober 3, 2013 @ 10:49 popoldne

…da vidim tistega hrabrega miška , ki bi me vrgel iz službe zaradi tetovaže – najprej je potrebno pogledati kdaj je bila pododba o zaposlitvi podpisana in če je v njej kakšen akt o tetovažah -GA NI !!! – tukaj gre za poseg v človekove pravice ,nadalje sprejet nisem bil na delovno mesto zaradi svoje lepote ampak znanja in potreb delodajalca , nikjer ni zapisano , da zdravstveni delavec ne sme imeti tatujev , sami tatuji ne motijo pri nobenem posegu medtem , ko se strinjam , da piercingi niso primerni za čas službe , ….igrajo se z ognjem in velikimi odškodninami,…

Komentar avtor joli

oktober 3, 2013 @ 11:08 popoldne

Kar se čistoče in urejenosti tiče se kar strinjam ampak ne strinjam se pa glede tetovaž in pirsov. Vsak ima pravico do nekega svojega izražanja. Ali piercingi opravljajo delo namesto mene oziroma bom raje tako rekla; ali zaradi piercinga u nosu in v ustnici in v obrvi delam slabše? mislim da ne:) res pa je da mora biti vse v mejah normale. ne cel obraz prepirsan recimo. mene naprimer zmoti to da se ene ne znajo obnašat in so nesramne in ne poznajo osnovnega bontona,. piercingi in tattoji me še nikol niso zmotl

Komentar avtor metka

oktober 4, 2013 @ 9:24 dopoldne

Mene kot pacientko moti, če ima kak zdravnik ali sestra pirsing na vidnem mestu. Take osebe ne morem resno jemati, ker menim, da to prebadanje kože ni normalno in da ima taka oseba psihične motnje. Enako velja za velike tetovaže.

Komentar avtor kiki-

oktober 4, 2013 @ 10:00 dopoldne

Kje je pa tu pisarniško osebje?? Zdravstveni delavci očitno niso, če povsod izpadejo, ko se iščejo pravice. Vsak pozna samo sestre in zdravnike, pisarniških delavcev kot da ni. Torej za njih tudi ne veljajo ta pravila, kaj pa majo oni s pacienti?

Komentar avtor Sestra

oktober 4, 2013 @ 3:31 popoldne

Pravilnik o urejenosti zdravstvenih delavcev je ok stvar, vendar mora veljati za vse.Zdravnike,sestre(tehnike in zdravstvenike)uradnice,snažilke…. Moti pa me poseganje v osebne zadeve kot so pirsingi in tauji.Res je neprimerno videti sestro ki menjava plenico ali prevezuje rano z razpuščenimi lasmi,pretirano namazano z predolgimi nohti in žvečilnim v ustih.Kar se pa bolnikov tiče menim da je za njih pomembno kaj ima zdravstveni delavec v sebi in ne na sebi,saj če si bolan potrebuješ pomoč,in če ti jo nudi prijazna usposobljena in strokovna oseba a je pomembno ali ima pearcing ali tatoo na sebi???Tudi prediranje ušes za uhane je prediranje kože,pa je za to morda neprimernih za našo službo 99% žensk?????

Komentar avtor Pollonca

oktober 4, 2013 @ 4:54 popoldne

Stara/nova pravila lepo pozdravljam, ker včasih kako krilo res ni na mestu, prav tako pa kakšne mrežaste nogavice tudi ne, sama sem zaposlena v UKC, nosim krilo a sem pri izbiri barv in vzorca na nogavicah vedno diskretna, moti me samo ta fiksna ideja o tatujih in pircingih. Ok razume pač zdr. delavec naj ne bi razkazoval tega, ampak to je stvar vsakega posameznika zakaj ga ima in na katerem mestu ga ima. Pač jim ni všeč. Naj raje pogledajo sami sebe, ker so včasih zelo zelo neurejeni in z umetnimi nohti. Kar pa se tiče pircingov razumem da to nekako ne spada v ta poklic ( govorim o sestrah in dr) kaj pa recimo tisti na mal višjih položajih, ko se najde marsikje marsikdo najde ki ga ima in ga ne skriva. V jeziku je že tako diskreten, saj ga redko kdo opazi, razen če se z njim igraš (ga imam sama in jih veliko sploh ne ve da ga imam), in mislim da v tem primeru lahko rečemo da naj najprej pometejo pred svojim pragom, nato pa naj sosedovega pospravlja…

Komentar avtor skupina

oktober 5, 2013 @ 8:11 dopoldne

Samo še navzdol gre.Ker si upajo toliko,me preseneča kako se niso spravili na barvo las,telesno težo zaposlenega..itd Zd.Delavci so urejeni,so pridni,prijazni,morali bi jih nagraditi ampak očitno to ne gre.Naj nosijo barvaste najlonke,krila,naj so nalakirane z lakom lepih živih barv,naj so naličene…Mislim da je bolje naj Vam napišejo novi pravilnik o večjih plačah in skrajšanem delovnem času.Ko izgubimo zdravje,vedno pridemo k Vam,ki ste za nas pomembna točka in edina pomembna stvar ki je bolni/poškodovani/stari/mladi ITD VIDIMO IN ČUTIMO JE VAŠ ODNOS.

Komentar avtor vanesa

oktober 5, 2013 @ 5:06 popoldne

Po izobrazbi sem zdr. tehnik z 20 let del. izkušenj.Osebno nimam nič proti tatujem in piersingi, to je stvar posameznika.Tudi barvane nogavice zdr. delavca samo poživijo. Navsezadnje mislim, da gre tu za foušijo, ker se nekatere zafrustrirane sestre ne morejo sprijazniti s tem, da na mladih svet stoji. Sama sem imela izkušnjo, da je na oddelku delala mlada lušna sestra-predvsem pridna…in ni bilo dne, ko naj ne bi nekoga od nadrejenih nekaj motilo- od prekratkega krila, do barve nohtov itd Lahko si “urejen” po teh normativih, pa opravljaš poklic brez srca in čustev, si hladen in nesramen do pacientov itd To pa ni pomembno. Nisem več v zdravstvu ravno zaradi podobnih stvari in ker osebno ne morem prenašati krivice.Imejte se radi in naj se vsak s seboj ukvarja, pa bo svet lepši.Pozdrav vsem:)))

Komentar avtor Sandra

oktober 6, 2013 @ 5:34 dopoldne

Pozdravljeni!

Z napisanim se do neke mere strinjam, ja vse lepo in prav glede cistoce in “fizicne urejenosti, vendar kar pri med. sestri steje so kvalitete kot so empatija, kancek humorja, energicnost ipd. Da pa vse to med sestra vsak dan v naporni sluzbi z nizko placo premore, mora imeti neko podporo. Vsaj s strani nadrejenih, vodstva od katerega pa prejema samo se “navodila”, ki spominjajo na stoletje nazaj in niso v toku s casom. Kaj takega npr v tujini sploh ne obstaja, vsaj ne leta 2013. Mene zanima kdo tam”gori”, torej na upravi domnevam ima toliko casa, da spreminja samo vrstni red nekih zahtev..ce sem lahko malo pikra prepisuje neke standarde kako naj med sestre( pardon zdr tehnikov ali kaj se so…saj so se z z nazivom intelktualno pozabavali) predstvalja sebe v organizaciji. Prosim tudi zdravnikom zabicajte potem kaj na temo cistoce, predvsem pa umivanju rok, ko grejo od pacienta do pacienta!!!!!!! Ooo tja pa ne gremo kajne, saj vemo kako poteka hirearhija. Drage moje sestre, pardon zdr tehniki ali lak ste ze uprite se. Ce boste stopila skupaj in se skupinsko uprle boste kaj dosegle. A si predstavljate kako bi bilo fino ce bi se odlocile upreti..saj predstavljate vecji del saposlnih. Cesa vas je strah? Da zgubite se to nizko, ki jo za svoje opravljeno delo dobite. Revolucija! Sicer boste koncale na medikamentih za mentalne tezave, karekiram. Res naj vas ne bo strah. Se vedno lahko cistite tuje hise za 50 eurov na dan brez kodeksa oblacenja. Razmislite, ne, ZBUDITE SE!

Rada vas mam, Sandra

Komentar avtor medicinskasestra

oktober 8, 2013 @ 10:05 dopoldne

Pozdravljam ta “nova” pravila

Komentar avtor suzto

oktober 8, 2013 @ 10:12 dopoldne

NE MOREM VERJET, DA JE ENA NAPISALA DA, CE IMAS TATU SI PSIHICNO BOLAN. ???? Tako sem sokirana, da sem lahko le to napisala.

Komentar avtor Poki

oktober 8, 2013 @ 10:49 dopoldne

Podpiram!! Sem videl že ogromno nagravžnih sester s prestreljenimi ustnicami in nosovi, okrog tiste bunkice, ki jo imajo v luknji, se pa nabira svinjarija, bljak :( potem pa še rok ne umivajo!!!! Sem gledal na viziti, zdravnik je umil roke, ko je šel iz sobe, sestra pa sploh ne, pa se prav tako dotika pacientov…. Da ne govorimo o nohtih, dekoltejih in mrežastih nogavicah, celo petah!! in stiskanju v jopice, ko je pa že tako grozno vroče v bolnici (v bolniški halji!!!), naj pač nosijo spodnjo majico….

Komentar avtor NENA

oktober 8, 2013 @ 10:58 dopoldne

Pozdravljeni…
sama sem zaposlena v eni od slovenskih bolnišnic…v kateri ta pravila veljaja že dolgo in katerih se delno držimo tudi na našem oddelku!…delno, ker si tattojev enostavno ne moreš odstranit(naj omenim da se jih nekateri pacienti prav razveselijo in o njih razgovorijo),urejeni in speti lasje…logično, tu ni nobene debate, spete uniforme, kratke majčke tudi v tisti največji vročini…ne pridejo v poštev, dolgi in pobarvani nohti…ni šans, niti nevtralni laki, nogavice…o njih ne morem govoriti, ker nosimo hlače, vidim pa tudi kakšne črne in sicer na zdravnici!…kdaj pa kdaj pade tudi kakšna na bravo las…ali frizuro…ampak to je mobing!!

Ne bom rekla, da se popolnoma strinjam s temi “novimi” pravili…se pa strinjam, da nekaj velja in obvelja v vseh slovenskih bolnišnicah…
Da, da…in popolnoma se strinjam, da delavec s tatooji…piercingi, dolgimi in pobarvanimi nohti, živo rdečimi lasmi in nenazadnje delavec z brki…neobrit NITI SLUČAJNO NI SLABŠI DELAVEC…pomemben je bonton, odnos človeka s človekom…predvem pa je pomembno to da zdravstveni delavec dela s srcem…da nas pacient čuti!
Lep pozdrav

Komentar avtor Gia

oktober 8, 2013 @ 12:52 popoldne

A da so tetovaže in pearcingi znak, da je oseba motena???!!!! Ženska pa kje ti živiš?? a koliko naših politikov pa ma tatuje pa preluknjane ksihte, pa so vsi mal retardirani. To da se sodi človeka po zunanjosti je samo znak,da smo ljudje še vedno primitivni.

Komentar avtor LJUDJE

oktober 8, 2013 @ 10:41 popoldne

Verjamem in prav je da obstajajo neka pravila, ki držijo stroko v nekem balansu. Prav tako pa verjamem, da s pretiravanjem uzakonjevanja in pretiravanjem z določenimi klavzulami in pravilniki, ne delamo koristi ne sebi, ne inštituciji in v tem primeru ne pacientom.
Čedalje več je zakonov, pravilnikov, določil, ki so v bistvu sami sebi namen in celo banalni. – kot taki, pa ne služijo izboljšanju delovanja ustanove, ampak ravno nasprotno povzročajo nelagodje med zaposlenimi, nekakšen mentalni manjko svobode, občutek stalnega nadzora…8 ur vsak dan, delat s tem občutkom tud ni ravno najbolj efektino. Izgubljamo človeško noto!
Spoštovana METKA, brez zamere, dejstvo da Vas moti, če ima zdr. delavec pirsing (v nadaljevanju UHAN) ali tetovažo je to povsem Vaša stvar in obenem Vaše subjektivno mnenje, vse lepo in prav, vendar mislim, da psihične motnje niso pogojene s tetovažami in uhani (napisali ste še da prebadanje kože ni normalno, vendar vas kot pravite ne moti, dokler to ni na vidnem mestu, zanimivo razmišljanje. Določati normalnost v tako veliki sferi ljudi, gospa no?? Še enkrat brez zamere, kajti sam nimam ne tatuja ne uhana.
Lp

Komentar avtor Sonček

oktober 9, 2013 @ 2:49 popoldne

Tudi sama imam piercing v nosu in pod ustnico ter delam v domu za ostarele. Ko sem prišla na razgovor, sem vprašala, če je kaj narobe s tem da sem popirsana in direktorica ni imela nič proti. Glede na to da imam samo 2 pircinga, nobenega drugega nakita in vedno postrižene, nenalakirane nohte..bi v UKC letela iz službe?!- Smešno. Sama sem poskrbela za to, da je uhan čim manjši in povem vam, da po 2 letih in pol, nevem če so me trije oskrbovanci vprašali, kaj je to… In noben se ni zgražal in podobno. Če je človek prijazen, ustrežljiv, nima tukaj nobene veze, če si popircan ali potetoviran. Je pa res, da vse v mejah normale. Mene veliko bolj zmotijo dolgi nalakirani nohti in prstani, vse ostalo pa… vsak zase ve kaj mu paše in čisto preveč je ljudi, ki se vtikajo v druge. Slovenci smo pa itak taki, da se vtikamo kamor ni treba in vidimo vse druge le sebe ne. Mislim, kje mi živimo?!?
Lp ;)

Komentar avtor Gregor

oktober 10, 2013 @ 4:06 popoldne

Torej gospa Metka mora delovno mesto zapustit vsaj 40% zdravstvenega osebja v Sloveniji, ker so preluknjani ali pa potetovirani in IMAMO psihicne motnje?!?Torej ne-znamo enako opravljat dela kot tisti kateri nic odtega nimajo???Za poklic zdravstvenega delavca sem se odlocil, da bi pomagal, ne za to da bi komu bil vsec, vidim pa da sedaj se to ni dovolj!Nas tudi marsikaj moti, pa tega ne pokazemo! Lep pozdrav gospa Metka in isto misleci!

Komentar avtor in6flames

oktober 12, 2013 @ 8:03 dopoldne

100x raje imam potetovirano prijazno sestro kot pa finočo brez znanja in bontona, tak da vas lepo prosim, začnite gledat na notranjost in ne zunanjost!!! Bedaki

Komentar avtor TZN Maribor

januar 27, 2016 @ 9:10 dopoldne

Če je zdravstvo v koraku s časom,vsaj kar se tiče razvoja,potem bi moralo biti tudi kar se tiče urejenosti – ciljam na tetovaže. Tisti stari stereotip o tetovažah,se je že zdavnaj razblinil. Včasih so bili tetovirani gusarji,mafijci,zločinci in prostitutke,danes je pa to del vsakdana in so tetovirani tudi uspešni poslovneži. Sam sem tetoviran,kar pa me ne naredi slabega zdravstvenega delavca. Kljub tetovaži (katere del se vidi izpod uniforme) delam svoje delo vestno in strokovno,s pacienti sem v dobrem odnosu. Tetovaže so moja (naša) osebna stvar in kakršen koli zakon ali pravilo proti njim,je poseg v našo intimo. Strinjam se sicer da pravila urejenosti morajo bit,ampak določena so pa resnično korak predaleč. Še vedno je večji del osebja netetoviranega,pa tudi odnos marsikoga,ki je “natur” je slabši od “tetoviranca”

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: