Mobilna aplikacija za prvo pomoč

Kategorije : Zanimivosti s področja zdravstva — Objavil : admin april 28, 2014

prva pomoc aplikacija huda

S povečanjem števila nenadnih obolenj in nesreč se povečujejo tudi potrebe po nudenju prve pomoči. Ljudje prve pomoči zaradi različnih vzrokov mnogokrat ne nudijo, eden od njih je tudi pomanjkanje znanja. V teh situacijah ponavadi priročnika za prvo pomoč nimamo v bližini, od zadnjega tečaja pa je že preteklo nekaj let. Danes nas ima vse več uporabnikov pametne telefone, ki nam omogočajo dostop do najrazličnejših informacij. Zato bi bilo smiselno, da izkoristimo možnosti, ki nam jih ponuja sodobna tehnologija, torej da imamo vir informacij vedno ter predvsem hitro in lahko dostopen.

V ta namen je bila v sodelovanju s Telekomom Slovenije, Rdečim križem, Zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani, UKC Ljubljana in Laboratorijem za ergonomijo Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru razvita mobilna aplikacija, ki nam omogoča tako osveževanje znanja kot tudi pomoč oziroma vodenje, ko moramo v realni življenski situaciji izvajati ukrepe prve pomoči.

 

Aplikacija vsebuje precej širok nabor napotkov za nudenje prve pomoči. Osnovni meni sestavlja več tem, ki pa so ponekod še podrobneje razdeljene. Pri nekaterih temah so pred začetkom pisnih napotkov umeščeni tudi videoposnetki, ki prikazujejo pravilno ukrepanje v določeni situaciji. Le-ti so posneti v studiu, kjer ni motečih dejavnikov v okolici izvajalca in tako uporabniku zagotovijo, da se osredotoči le na izvajanje postopka.

Napotki so povzeti po učbeniku Uroša Ahčana Prva pomoč-priročnik s praktičnimi primeri (2006).

Za namestitev aplikacije potrebujemo pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS ter dostop do spletnega mesta z aplikacijami. V spletni trgovini GooglePlay (Android) ali AppStore (iOS) poiščite aplikacijo z naslovom Prva pomoč katere izdajatelj je Telekom Slovenije in si jo namestite na telefon.

Za uporabnike pametnih telefonov Windows Phone omenjena aplikacija ne obstaja, obstaja pa istoimenska aplikacija, ki pa obravnava samo štiri teme in je bolj usmerjena le v temeljne postopke oživljanja.

prva pomoc aplikacija

Vljudno vas prosimo, da nam po namestitvi in testiranju aplikacije preko res kratke spletne ankete sporočite svoje mnenje. Anketa je anonimna, pridobljeni podatki pa bodo uporabljeni v diplomski nalogi študentke Zdravstvene fakultete Simone Zorko Mihalj pod mentorstvom viš. pred. mag. Damjana Slabeta ter za pripravo prispevka za revijo Ujma.

 

Predstavitev aplikacije: http://www.rks.si/sl/Mobilna_aplikacija_za_prvo_pomoc_3/

Navodila za namestitev aplikacije: http://www.rks.si/docs/Mobilna_aplikacija_za_prvo_pomoc_3/Navodila_za_namestitev.pdf

Povezava do spletne ankete: https://www.1ka.si/a/39590

 

Hvala za sodelovanje!

Simona Zorko Mihalj, viš. pred. mag. Damjan Slabe in Eva DolencNi komentarjev »

Ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: