Jesen življenja

Kategorije : Zgodbe zaposlenih v zdravstvu — Objavil : admin maj 16, 2012

Radi imamo stare katedrale, staro pohištvo, staro zlatnino, stare knjige in slike, toda popolnoma smo pozabili, da so tu stari ljudje lepi. (Lin Jutang)

Rojstvo, otroštvo, mladostništvo, odraslost in naposled starost so del življenja.

So naravni del življenjskega ciklusa narave. Vsako življenjsko obdobje ima svoje značilnosti in naloge, ki jih vsak posameznik udejanja s sebi lastnimi mislimi, čustvi in dejanji; to pa ga opredeljuje kot neponovljivo bitje. Zato lahko na to, kako se bo vsak od nas postaral v veliki meri vplivamo sami.

Vedno boljša zdravstvena oskrba in življenjski pogoji so povzročili, da ljudje živimo dlje in se veliko bolj zavedamo jeseni našega življenja. Zato, dragi starostniki ne dovolite, da vam to lepo obdobje mine brez nekega globljega cilja.

Hiter tempo je povzročil, da mladi mogoče nimajo več toliko časa za vas in vaše potrebe. Ne dovolite si, da bi se zaradi tega počutili nekoristne in osamljene. Zavedajte se, da leta ne pomenijo dejanske starosti vašega uma in želje po dogodivščinah. Izkoristite ure, ko so vaši bližnji v službah, šolah in po opravkih ter se posvetite svojim ciljem.

Mogoče ste si vedno želeli naučiti se dela z računalnikom, ali pa je bila vaša skrita želja tečaj tujega jezika… Zakaj pa ne? Obdobje v katerem se nahajate je idealno za izpolnitev vaših hrepenenj. Čas imate, domišljijo in proste roke pa tudi.

Prejšnji teden je bil teden Evrope 2012, s katerim so obeležili leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. V hiši EU v Ljubljani so potekale brezplačne delavnice računalništva za starejše. Seznanili so jih z osnovami dela z računalnikom.

Veliko se dogaja na področju aktivnega vključevanja starostnika v okolje. Mišljenje javnosti se spreminja in zavedamo se, da je vedno več stare populacije in da starostniki niso nekoristni. Medgeneracijsko sožitje je pomemben korak k uspešni socializaciji starostnika.

Dejana Bradarič

TZN, org.soc.mrežeNi komentarjev »

Ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: