Je res starost ena sama žalost?

Kategorije : Zgodbe pacientov — Objavil : admin junij 27, 2017

Življenje ni vedno en sam popoln krog. Je že res, da je ob rojstvu polno veselja, radosti, saj se uresničijo sanje o tako željenem potomcu.Toda ta otrok odrašča in odraste, dobi svoje otroke, ostari in takrat se lahko začne kalvarija njegove jeseni življenja.

Smo generacija mladih,ki za svoj položaj grabimo z vsemi štirimi. V krčih hočemo doseči stvari, ki bi nam izboljšale vsakdanje življenje. Vidimo samo sebe, vse okrog nas pa je nekje v drugem planu, nepomembno. Pozabljamo na korenine, na ljudi, ki so nas ustvarili, vzgojili, ljubili ter vodili po poti odraščanja. Poti, ki je bila zavita, polna nepričakovanih pasti in ovir. Oni niso gledali le nase. V njihovem toplem zavetju doma smo se počutili ljubljeni in varni.

Odrasli smo, si ustvarili svoje družine, se začeli pehati za življenjskimi dobrinami in pozabili. Pozabili smo na njih – starše. Naenkrat so nam postali nekako odveč.
Zvečer, ko se vrnemo iz službe, če imamo srečo, da smo jo dobili, nas čakajo otroci, mogoče nezadovoljen partner in še tisoč drugih manjših problemov. Na koncu pa še ta dva stara. Le kaj bi še hotela? Imata pokojnine, toplo sobo in hrano. Pogovor? Saj smo se pogovarjali včeraj in med nami je tako in tako prevelik generacijski prepad. Razdraženi stresamo jezo na vse okrog sebe in se počutimo najbolj nesrečna oseba na svetu.

In tako z dneva v dan.Odtujujemo se od njih, ki smo jih od nekdaj imeli tako radi. Vedno manj se srečujemo, posedamo ob kavi, Bog ne daj, da bi poslušali kak njihov nasvet. Mi smo odrasli in pika. Pozabljamo, da se tudi nam življenje počasi izteka, ne bomo vedno mladi. Tudi mi bomo nekoč stari, nebogljeni in potrebni pomoči. Toda sedaj ne razmišljamo o tem, polni smo moči in energije, nam se to ne more zgoditi.

O, dragi moji, zgodi se nam lahko tako, kot pravi pregovor, » TI STARŠE DO PRAGA, TVOJI OTROCI TEBE ČEZ PRAG.«
Takrat pa se bomo spraševali, kje smo naredili napako…. zakaj tako?

Večkrat sedim ob večerih in gledam kako sonce zahaja. Njegov veličasten odhod z nebeškega svoda me vedno spominja na minljivost življenja, ki ga rada okusim z veliko žlico. Vprašam pa se, ali sem jo dovolj krat ponudil svojim staršem. Jim dajem dovolj podpore in pomoči v jeseni življenja? Sem obema dovolj hvaležna za vso dobroto in ljubezen?

To so vprašanja, ki se ne postavljajo samo meni, temveč tudi drugim moje generacije.

Zato pa rečem, potrudimo se zaživeti v sožitju s starejšimi. Najdimo kompromise in zajadrajmo skupaj po tem razburkanem morju življenja.
Naj ne rečejo, starost je res sama žalost.

Jani Brumen1 Komentar »

Komentar avtor Diki

junij 28, 2017 @ 5:37 dopoldne

Čestitke!!
Odlično napisano a še bolj sem vesela,da nekdo rahmišlja ali je in koliko je dober s starši..Ste na pravi poti,da ne naredite življenjsko napako za katero vam bo enkrat,ko ne bo več staršev grozno hudo!
34 let delam s starejšimi in sem pogosto priča takim dogajanjem kot ste to napisal…pogosto v nas zaposlenih iščejo tolažbo za “pozabljenost” s strani svojcev in takrat bi najraje jokala z njimi…tista zapora v grlu mi komaj,da dovoli,da iščem vsa možna opravičila zakaj ni sina ali hčerke že toliko časa…
Dajmo se za trenutek v njihovo “kožo” in pomislimo kako bi se mi počutili,če bi isto doživljali!?
Imajo toplo posteljo, hrano ,imajo VSE – nimajo pa tega kar si EDINO želijo- tople roke svojih otrok-tega nobena dobrina ne nadomesti!!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: