10 let helikopterske enote nujne medicinske pomoči in galerija helikopterjev

Kategorije : Utrinki s strokovnih srečanj, seminarjev, simpozijev, vaj — Objavil : admin junij 21, 2013

10 let enote hnmp

Enota Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) je organizirana v okviru Osnovnega zdravstva Gorenjske.
Julija 2003 je pričel z delovanjem Pilotski projekt helikopterske nujne medicinske pomoči v Sloveniji pri Ministrstvu za zdravje republike Slovenije.

Hnmp Slovenija (1)

V času projekta, ki je trajal od 16.7.2003 do 30.11.2006 je enota HNMP opravila 540 intervencij. S prvim decembrom 2006 je projekt prenehal in pričelo se je redno delovanje enote HNMP. Po mesecu in pol sodelovanja enote HNMP z rednim helikopterskim prevoznikom se je po sklepu vlade sodelovanje prekinilo in od tedaj dalje helikopterske prevoze za potrebe HNMP zagotavlja Policija, v primeru izpada policijskega helikopterja ali posadke pa Slovenska vojska.

Henmp Slovenija (4)
V prvem desetletju je poleg policijskih in vojaških letalskih posadk v njej delovalo skupno 71 zdravnikov in reševalcev, trenutno pa v okviru HNMP deluje šestnajst zdravnikov in enajst reševalcev, ki so v pripravljenosti vse dni v letu, posredujejo pa v vidnem delu dneva.

helikopterji enote nujne medicinske pomoci Slovenije (5)
»Helikopterski prevoz je približno trikrat hitrejši od prevoza z reševalnim vozilom, prav tako omogoča za pacienta veliko bolj udoben prevoz, zato je naša enota ključnega pomena za posredovanje v primerih možganskih in srčnih kapi, ob poškodbah hrbtenice, glave … Prepričan sem, da smo s hitrim posredovanjem vplivali na potek zdravljenja marsikaterega pacienta, morda smo komu rešili tudi življenje,« pravi vodja enote HNMP Uroš Lampič.

V desetih letih so opravili 2400 intervencij, v zadnjem obdobju po okoli tristo intervencij na leto. Lani so npr. imeli 297 intervencij, v bolnišnično oskrbo pa so prepeljali 298 pacientov, od tega 166 bolnih, enega zastrupljenega, drugi so bili poškodovani. 221 posredovanj je bilo na terenu, 76 pa nujnih medbolnišničnih prevozov.

Oglejte si spletno stran helikopterske enote nujne medicinske pomoči http://www.Hnmp.infoNi komentarjev »

Ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: