Epipen – rok uporabe in dobavljivost v Sloveniji

Le zakaj dobavitelj noče v lekarne razposlati novih zalog Epipena in zakaj je to pomembno oz. kako si lahko dovolijo sledečo prakso, ki ni prva in najverjetneje ne zadnja… 

Avtoinjektorji Epipen (adrenalin) so indicirani za urgentno zdravljenje hudih alergijskih reakcij (anafilaksij) na pike ali ugrize žuželk, hrano, zdravila in druge alergene, kot tudi za idiopatično ali s telesnim naporom povzročeno anafilaksijo.

‘Epipenom, ki smo jih prejeli lani bo kmalu pretekel rok uporabe’. Zato je pediater napisal recept za nova dva. V lekarni pravijo, da imajo vse na zalogi do 4.2018. Vljudno sporočijo, da bodo naročili nove. Čez teden dni se zopet oglasimo v lekarni, epipene so prejeli vendar z istim rokom uporabe 4.2018. 

Danes smo 2/2018     

Odgovor dobavitelja, da ne želijo in ne bodo poslali ‘novejših’ zalog, saj morajo ‘prodati’ stare zaloge se zdi dokaj nesprejemljiva. Tako smo sedaj prejeli Epipena, ki imata rok uporabe le mesec in 10 dni.

‘Važno, da se proda zaloga’ – kapitalizem brez primere oz. vsakodnevna praksa distributerjev zdravil…

Diskusija dobrodošla v kolikor poznate konkretne odgovore, zakaj je temu tako oz. kako se lahko izvaja nedopustna praksa…