Delo medicinske sestre v splošni ambulanti družinske medicine

Kategorije : Zgodbe zaposlenih v zdravstvu — Objavil : admin april 8, 2013

medicinska sestra v ambulanti

Že nekaj let delam v zdravstvu in moram priznati, da so razmere iz leta v leto težje.
Moj namen je predstaviti delo sestre v splošni ambulanti enega izmed zdravstvenih domov v Ljubljani, ker želim da bi morda kdo potem razumel, da nismo zmaji na vratih in si ne lakiramo nohtov, če se ne javimo na telefon vedno ko nekdo pokliče.


Koncept sestre v ambulanti je že v osnovi mišljen približno tako: pitje kavice, čvekanje z sodelavci in brskanje po internetu.
Tudi če srečaš znanca ali sošolca iz srednje šole, ko nanese pogovor na to kje delaš je njihov komentar:”o, fino potem pa ti ni hudega, dobiš plačano da mešaš zrak!” Ja??

Ne spomnim se nazadnje kdaj v 6. letih sem lahko normalno pojedla malico brez da bi zazvonil telefon, ali bi kdo potrkal na vrata ker se mu zelo mudi.

Dan v ambulanti zgleda približno takole:
Ponedeljek zjutraj, ura 06:30; prihod v službo, preoblačenje, sortiranje pošte, priprava materiala za sterilizacijo. Prižiganje računalnika, pregledovanje e pošte za naročanje pacientov.

Nurse working on the computer

Okrog 06:45 prihajajo že prvi pacienti.

Naročeni, nenaročeni, tuji, taki ki sploh nimajo zdravnika itd.

Ob prihodu zdravnice-nekaj minut pred sedmo, je na mizi pripravljenih že vsaj 6 kartotek ljudi, ki potrebujejo pregled.

Razlog zakaj so prišli nenaročeni? Enemu je slabo, pa njegov zdravnik dela popoldan, drugi ima bolečine v nogi že 7 dni, tretji ima težave z pritiskom.

Po ustrezni triaži, ki traja čez cel delovni čas, delo poteka profesionalno, pazi se na varstvo osebnih podatkov in pacientovo zasebnost.

Takoj, ko se začne ordinacijski čas, se začne tudi zvonenje telefona. Vprašanja kot so:”boli me grlo ali lahko pridem?”, ali pa “že dva dni smrkam ali je to lahko nevarno?”, in kar nekaj tistih, ki so naročeni pa so pozabili uro, ker so izgubili listek, ali pa jim dana ura ni všeč.

 

wound care by nurses

Med pobiranjem zdravstvenih kartic, pregledovanjem čakalnice (potreben stalen nadzor nad prihodi pacientov), so vmes tudi preveze ran, tistih po poškodbah ali operacijah, dajanje injekcij, poleg tega pa printanje receptov, napotnic in naročanje na kontrolo po zdravnikovih navodilih.

V čakalnico pride gospod srednjih let, pove da ga boli v prsnem košu. Obravnavamo ga prednostno.

V čakalnici že komentarji, češ da hodijo kar naprej, nekateri pa že pol ure čakajo.

miokardni infarkt

Med pregledovanjem pacienta, zdravnica prosi za EKG posnetek, kjer je jasno viden infarkt.

Takoj nastavljanje i.v. kanile, aplikacija zdravil, klicanje reševalcev in urgentnega zdravnika, ter pripravljanje napotnic in ostalih potrebnih dokumentov, ki jih bodo potrebovali.
Ko pacienta odpeljejo, požirek vode ali soka, pospravljanje uporabljenih stvari, zdravnica medtem že dela naprej s pacienti.

Ob 10h je čas za malico. Zdravnica in jaz, vsaka skodelico čaja in kos kruha ter jogurt, kar nama vzame približno 15 minut in že hitimo naprej z delom.
Če se kdaj zgodi da se odmor “zavleče” do 20 čez 10 je že trkanje in živčnost v čakalnici, češ kaj pa zdaj delajo itak samo čvekajo!

Ponovno pobiranje kartic, triaža, deljenje naročenih receptov, preveze, telefoni…

Na koncu dneva ob 13:45, ko odide zadnji pacient naredimo zaključek dneva. Obravnavanih 65 pacientov, in dvignjenih 53 telefonov.

Čiščenje instrumentov, razkuževanje površin, preoblačenje in 14:25 odhod domov.

Iskreno spoštujem vse kolegice in kolege, ki delajo v urgetnih ambulantah, kirurških oddelkih, ker vem, da je njihovo delo zahtevno in naporno.

Želim, da bi znali spoštovati drug drugega, ne glede na to ali smo na oddelku, patronaži, urgenci ali pa SAMO v ambulanti. Avtorica: SMS

Komentarji in diskusija dobrodošli :)

Kliknite gumb všeč mi je in delite z drugimi prek Facebooka!2 Komentarjev »

Komentar avtor mateja

februar 10, 2017 @ 8:26 popoldne

Spoštovani !Popolnoma vas razumem …. pri nas je isto , imam kolegico , ki je odgovorna za čakalno listo ….21 zdravnikov , dela v ambulanti – na dan 3 istočasno potekajoče ambulante – specialistične z od 15, 28, in 45 bolnikov , mora naročat …dnevno prejme tudi do 30 napotnic , ob delu v ambulanti …torej sprejem bolnika , in na koncu izpisat napotnice in recepte za vsakega bolnika , ki se vrne iz ambulante , še dvigovanje telefona …. ne vem kako dolgo še , tudi sama delam v spec. ambulanti sicer tudi z ca 35-45 pacientov na dan , telefoni , ..informacije …. naročanje …edino kar je da nisem odgovorna za čakalne liste …. ampak domov grem zmozgana …. za miloščino ….in na koncu še denarno kaznovan , ker si preskočil čakalni seznam – bruhaš lp

Komentar avtor lina

maj 16, 2017 @ 2:37 popoldne

najdi drugo službo, vidim ja da to ni zate..važno je da najdeš sebe in da uživaš v tem kaj delaš.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: