Balonarska nesreča 23.8.2012 Ig, Ljubljana – Zgodba, pogled, utrinki in misli reševalca (ekipe nmp))

Kategorije : Zgodbe zaposlenih v zdravstvu — Objavil : admin avgust 23, 2012

Zjutraj zvoni alarm na budilki. Vstati bo treba, se pripraviti in oditi v službo. Delam  v prehospitalni enoti nujne medicinske pomoči že deset let.

Običajen delavnik, kavica, pregled reševalnega vozila, opreme, čakamo na klic… dokaj mirno do osmih. Ponavadi ko je tako mirno sledi zatišju nevihta. In žal je bilo res tako.

Telefon zazvoni ob osmi uri in na drugi strani linije je bilo slišati ”Padel balon v Ljubljani, 30 poškodovanih, pošljite tri razpoložljive ekipe”.

Adrenalin prevzame poglavitno vlogo. Iz faze jutranjega dremeža se kaj kmalu zbudi celotna ekipa in že vsak počne svoje delo. Defibrilator, torbe, dodatna oprema, avto zagnan, 2 reševalca, zdravnik in gasa proti Ljubljani. Med potjo klici, usklajevanje, pridobivanje dodatnih informacij, priprava opreme, v mislih ponovitev najbolj zahtevnih zdravstvenih posegov in postopkov. Še ena pot v neznano, nepoznano okolje, neznano dogajanje….

Po glavi švigajo neštete misli.  Koliko je poškodovanih, kje so, kako hudo so poškodovani, ali bo dovolj opreme, dovolj ljudi, bomo kos situaciji, reševanju, kajti vsi reševalci vemo, da je kaos v množični nesreči neizogiben. Eno so vaje, drugo je realna situacija. Polni adrenalina s sireno drvimo proti mestu dogodka. Kot vedno ljudje v avtomobilih telefonirajo, poslušajo glasno glasbo, se ne umikajo, ne gledajo v ogledala, ne spremljajo prometa.. dodatno ovirajo prosto pot reševalnemu vozilu na nujni vožnji, ki žal podaljša prihod na mesto dogodka…!!!

Že v semaforiziranem križišču za ižansko cesto so nas policisti usmerili in cesto zaprli za ostali promet. Odlično!

Takoj smo vedeli kam gremo. Nasproti že vozijo ostala reševalna vozila polna oskrbljenih poškodovancev. Prispemo do križišča in vprašamo policista kam sedaj, levo, desno. Nismo vedeli kje se nahaja baza in ravno tako nismo vedeli, da so poškodovanci razpršeni po poljih barja v radiju enega kilometra. Kamorkoli si pogledal po polju gasilska, reševalna, policijska vozila, helikopterji v zraku.. zmešnjava, ljudje tekajo sem ter tja, usemerjajo, vpijejo, očividci, novinarji, svojci.zmešnjava… Ozke ceste polne blata in v kolikor si zapeljal malce s poti je vozilo ostalo v blatu. Previdno smo se z avtom odpravili bližje proti prvemu poškodovancu, ki je na tleh sredi polja le še podihaval. Po polju z avtom nismo mogli, saj bi obtičali in treba se je bilo odločiti kaj sedaj…

Hitro smo z vso opremo stekli do poškodovanca in pričeli z oživljanjem. Izvedli smo vse najbolj zahtevne medicinsko-tehnične posege (oživljanje, intubacija, imobilizacija, oskrba opeklin…)  za stabilizacijo pacienta in k njegovi sreči in našemu znanju uspelo le-tega tudi stabilizirati. Kmalu nam je na pomoč prišla druga ekipa nujne medicinske pomoči z dvema gasilcema s katerimi smo skupaj poškodovanca nesli v njihovo reševalno vozilo.

V nadaljnjo oskrbo ga je prevezela druga ekipa, mi pa smo se odpravili na pomoč drugemu poškodovancu, ki je bil že oskrbljen, vendar hudo opečen. Slednjega smo dokončno oskrbeli, ga naložili v reševalno vozilo in krenili v Univerzitetni Ljubljanski Klinični Center. Predali smo ga urgentni kirurški ekipi na centralnem urgentnem bloku.

Adrenalin prične malce popuščati. Umazani, preznojeni, žejni, lačni…..reševalni avto v razsulu, poln blata, prazni kovčki, komprese, blatne aparature, izpraznjene baterije, imobilizacijska oprema.. skratka pol ure čiščenja, urejanja in vrnitev nazaj v bazo. Po ureditvi reševalnega vozila  in zapolnjenju manjkajoče opreme že prejmemo naslednji klic z alergično reakcijo. Ponovno se namestimo v reševalno vozilo, vklopimo opozorilna sredstva in nadaljujemo z našim poslanstvom…

A v mislih se pretakajo raznorazne misli, porajajo vprašanja, kaj bi lahko drugače, kaj ne, zakaj, kako itd… Koliko nam jih je uspelo rešiti? Koliko jih bo preživelo? Koliko je bilo poškodovanih? Počasi se vračajo slike opeklin poškodovancev, hudo polomljenih udov, odprtih zlomov itd.. Rutina? Navada? Že vse videno? Resda smo že veliko videli in dali skozi pa vendar se množične nesreče s toliko hudo poškodovanimi ne dogajajo vsak dan.

Njihova kompleksnost reševanja je trd oreh tako za stroko, organizacijo, kot nas same v smislu psihofizične kondicije. Na temo psihološke pomoči ekipam nujne medicinske pomoči udeleženim v hudih nesrečah še vedno ni nič urejenega. Vsak se znajde in si pomaga sam kakor ve in zna. Še dobro, da imamo tako dobre sodelavce, da si drug drugemu pomagamo.

Naša ekipa, kot tudi vse ostale smo se potrudili maksimalno in dali vse od sebe, da smo nesrečne poškodovance oskrbeli karseda hitro in strokovno. Pohvalili pa bi delo sprejemnih bolnišnic & osebja za profesionalnost, strokovnost in prijaznost.

Vsa zahvala gre tudi dispečerjem, ekipi helikopterske nujne medicinske pomoči www.Hnmp.info in vojaškemu helikopterju, policistom, gasilcem, civilni zaščiti, očividcem… za vso pomoč v tej tragični množični nesreči.

PLUSI in MINUSI (trenutna ocena z našega vidika in udeležbe do analize nesreče):

+ Hiter dostopni čas in dobra organizacija

+ Zadostno število ekip, opreme in strokovnega osebja intervencijskih služb (na našem delovišču) (vprašanje bi bilo kako bi bilo z zagotavljanjem zadostnega števila opreme in ekip v primeru noči, zime, da bi bila lokacija bolj oddaljena in v drugem manjšem mestu – na vasi…)

+ Odlična komunikacija med intervencijskimi službami, pomoč ostalih intervencijskih služb in navigacija

– Hude poškodbe, zahtevnost, kompleksnost in težavnost reševanja (razmočen teren, neurejene poti…)

– Nedostopen teren in velik radij lociranih poškodovancev, nekaj pogrešanih…

– Pogrešali smo več komunikacije prek ukw zvez in z vodjo intervencije…

Organizacija je bila vzpostavljena že takoj na začetku. Moramo poudariti, da organizacija igra poglavitno vlogo v reševanju množične nesreče, seveda poleg oskrbe in pomoči vseh ostalih intervencijskih služb, zahtevnosti terena, okoliščin, situacije, strokovnosti osebja in  izkušenj.

Množične nesreče se dogajajo vedno bolj pogosto. V zadnjem času 2 avtobusni nesreči pri Kranju, ena pri Škofja Loki, železniška nesreča na Jesenicah in današnja balonarska nesreča pri IGu.

Razmisliti bi bilo modro o dodatnih usposabljanjih na temo množičnih nesreč in nakupu dodatne opreme za množične nesreče.

Bil pa bi že skrajni čas, da se preveri obstoj načrtov za množične nesreče slovenskih bolnišnic in usposobljenost ter seznanjenost zaposlenih, kajti nekateri preverjeni viri trdijo, da veliko bolnišnic sploh nima izdelanega načrta za ukrepanje v množičnih nesrečah. V kolikor ga bolnišnica ima izdelanega pa je z njim in vlogami posameznikov potrebno opolnomočiti zaposlene.

Citirali bi še odstavek iz diplomskega dela ”Pripravljenost na množične nesreče

**Svoj del k boljši pripravljenosti bo prispevala tudi enotna doktrina zdravstva Ministrstva za zdravje za delovanje ob množičnih nesrečah, ki jo že vsi nestrpno pričakujemo… Nenehno stremenje k najvišji ravni pripravljenosti je odločilnega pomena za uspešno reševanje množične nesreče, saj nikoli ne vemo, kdaj, kje in v kakšnem obsegu nas doleti. Takrat bo ves trud poplačan.**

IZOBRAŽEVANJE in IZKUŠNJE ter PRIPRAVLJENOST NA MNOŽIČNE NESREČE

V desetih letih smo obiskali kar nekaj izobraževanj, tečajev varne vožnje, internih usposabljanj, tako samoiniciativno kot službeno. Nobeno izobraževanje ni bilo odveč. Izkušnje so zelo dragocene pri našem delu.

Menimo, da so ekipe nujne medicinske pomoči zadovoljivo opremljene in dobro strokovno usposobljene za reševanje v takih hudih nesrečah. V prihodnje si želimo več izobraževanja, vaj in usposabljanj s področja množičnih nesreč, kajti množične nesreče se ponavadi zgodijo ob najslabšem možnem času in na najbolj težkem terenu. Zato je reševanje  toliko bolj kompleksno in znanje ter izkušnje še toliko bolj pomembne.

Tu bi apelirali na vlado, ministrstvo za zdravje in ZZZS naj začnejo konstruktivno, premišljeno načrtovati in se  zavedati resnosti in pomembnosti dobre usposobljenosti & opremljenosti ekip nujne medicinske pomoči, saj so nam v zadnjem letu dni ukinili vsa izobraževanja, pričeli nižati kadrovske normative, zmanjševati finančna sredstva, znižali plače in dežurstva, ukinili tečaje varne vožnje, varčevati se je pričelo pri medicinski opremi in nakupih ‘novih’ reševalnih vozil.

Želimo si, da bi se izobrazba posameznikov, ekip, financiranje in usposobljenost ter strokovnost ohranili vsaj na tem nivoju tudi v prihodnje. Zato naj z globokim varčevanjem  v nujni medicinski pomoči preden ga še bolj poglobijo, odgovorni in politika dvakrat premislijo, kljub resnosti finančne krize.

Denar je in vedno bo denar, natisnjen papir. Človeško življenje pa je le eno.

Kajti lahko se čez 5 let  zgodi, če bodo šle stvari navzdol, da na kraj množične nesreče ne bo moglo prispeti toliko reševalnih vozil, ekip, opreme, usposobljenih in strokovnih reševalcev, zdravnikov in bodo posledice ter umrljivost poškodovancev žal večja.

Glede nadaljnjega zniževanja plač pa menimo, da bi bilo potrebno poiskati druge rezerve in nas pustiti na miru, tako kot ostale zaposlene v zdravstvu, kajti plača je za naš poklic že zdaj mizerna glede na to, da smo 12 ur na cesti, v dežju, snegu, mrazu, rešujemo življenja, se stalno soočamo s hudimi poškodbami otrok in odraslih, stiskami, nosimo 150 kg težke paciente iz 5 nadstropja ob treh ponoči, vidimo in občutimo na lastni koži marsikaj neprijetnega in pretresljivega, non-stop nosimo glavo na prodaj na cesti,terenu, v raznoraznih strelnih obračunih, požarih…se soočamo s prisilnimi hospitalizacijami… in še bi lahko naštevali…vendar to delo opravljamo srčno in ponosno! Za borih 960 eur na mesec s prevozom in malico ( reševalec – zdravstveni tehnik v nujni medicinski pomoči)…

Vsem poškodovancem želimo uspešno zdravljenje in okrevanje, vsem svojcem preminulih pa izrekamo iskreno sožalje.

p.s In za konec objave še prošnja reševalcev vsem udeležencem v prometu. Ko zagledate modre luči in zaslišite sireno reševalnega vozila se čimprej varno umaknite in nam naredite prosto pot. Nikoli se ne vozimo z opozorilnimi sredstvi kar tako malo za zabavo. Hvala :)53 Komentarjev »

Pingback avtor Po balonarski nesreči… | Tof Top

avgust 24, 2012 @ 12:10 dopoldne

[…] spletu pa smo našli tudi zapis reševalca, ki je pomagal pri reševanju – klik do povezave na blog Polet z balonom, še posebej ob sončnem vzhodu, je lahko zelo lep! (foto: Anže […]

Komentar avtor Barbara

avgust 24, 2012 @ 4:41 dopoldne

Vsa čast fantje in dekleta!

Komentar avtor Slovenec

avgust 24, 2012 @ 8:55 dopoldne

Vsem zdravja!
To reševanje,kot toliko drugih, je dokaz, da v Slovencih, ki imamo radi svojo domovino in ljudi okrog sebe, še teče plemenita kri, ki je ne smemo pustiti zastrupiti s sponami, ki nas stiskajo v vsakdanjem življenju.
Vse pohvale vsem udeležencem v reševalni akciji, ki je pokazala kako se rešujejo problemi, če so naše misli in moči usmerjene k enotnemu cilju!

Komentar avtor kledoo

avgust 24, 2012 @ 8:57 dopoldne

Predvsem opozorilo voznikom… naj se ne jezijo ko opazijo vozilo na nujni vožnji s prižgano signalizacijo, temveč sprostijo pot. Resnično se nikoli ne vozimo ‘pod nujno’ če to ni potrebno. Vsako nujno intervencijo moramo tudi naznaniti centrali!
Varno se umaknite skrajno desno če je to mogoče nakažite svoj premik s smerokazom. NIKOLI se ne umikajte na nasprotni vozni pas ali zelenico med pasovi!!! Takih manivrov opažamo vse več

Komentar avtor kledoo

avgust 24, 2012 @ 9:00 dopoldne

in še ena zanimivost. Včeraj so, med reševalno akcijo mimo UKC LJ peljali tudi balkanskega bojevnika na sodno odbavnavo, tako kot to počenjajo vsak četrtek mal pred 9. uro. Zanj so popolnoma zaprli cesto in ustavili promet, vozniki reševalnih vozil pa so morali, kljub množični nesreči in znani poti do UKC sami prositi za prednost v prometu, se ustavljati na križiščih…
Samo v razmislek!

Komentar avtor @petraslanic

avgust 24, 2012 @ 9:26 dopoldne

Bravo, res ste se izkazali in hkrati pokazali na veliko neznank in sivih lis v sistemu. Smem vprašati kdo je avtor tega zapisa?

Komentar avtor Jaz

avgust 24, 2012 @ 9:33 dopoldne

Hvala, ker ste… in srečno ter uspešno še naprej!

Komentar avtor zofka

avgust 24, 2012 @ 9:40 dopoldne

Resnično HVALA za zapisano. Nesreča nas je globoko pretresla, čeprav na srečo niso bili med udeleženci naši najbližnji. Držimo pesti za vse, da čimprej in čimbolj uspešno okrevajo.

Tale zapis pa je pika na i. Želim, da ga prebere veliko, veliko ljudi, pa da se uredijo še vse tiste pomanjkljivosti, ki ovirajo delo ljudi, ki delajo najprej s srcem, šele nato za denar.

Hvala in še veliko poguma!
Zofka

Komentar avtor Bojc

avgust 24, 2012 @ 9:46 dopoldne

Kapo dol vsem Vam, ki ste uspeli resiti toliko zivljenj! Vsa cast!

Komentar avtor nina

avgust 24, 2012 @ 9:52 dopoldne

Se pridružujem, odlično opravljeno!

Komentar avtor zzzazzz

avgust 24, 2012 @ 11:25 dopoldne

Bravo, dobri ste. Ljudje, pomislimo, da danes hitijo neznancem na pomoč, naslednjič bodo pa morda morali komu od nas. Jaz ne bi bila sposobna delati tega, kar reševalci (gssilci, policaji,…), lahko se pa vsaj umaknem.

Komentar avtor Vojc

avgust 24, 2012 @ 11:32 dopoldne

Bravo vsem, ki ste sodelovali pri reševanju. Vsem, ki delamo v interventnih službah je že dolgo jasno, da nas ne morejo enačiti z tistimi, ki sedijo v pisarnah. Kljub temu bi nam znova in znova jemali pri plačah in dodatkih. Mislim, da take stvari v Sloveniji dobro izpadejo zaradi pripravljenosti ljudi, ki te poklice opravljajo s srcem, vendar pa bo država morala narediti za vse nas (reševalci, gasilci, policisti) več, ker kmalu ta srčnost enostavno ne bo več dovolj. Primankuje kadra, opreme, izobraževanj,…. Hkrati pa se z varčevalnimi ukrepi dobesedno norčujejo iz teh poklicev za katere nikoli ne bi smelo manjkati denarja. Če se v tej krizi najde denar za obnovo poslanskih stanovanj, za službene šoferje in vozila, za dolga in draga službena potovanja, konference, sestanke, …. potem naj se najde še denar za opremo in primerno plačo ljudi, ki dnevno rešujejo življenja in pomagajo ljudem v situacijah od katerih vsi normalni ljudje bežijo. In pa še HVALA za vse delo kolegi reševalci in gasilci! To besedo premalokrat slišimo vsi. SREČNO NA TERENU!

vojc

Komentar avtor bolero27

avgust 24, 2012 @ 11:58 dopoldne

Vsa čast tistim, ki opravljate to pomembno in zahtevno delo. Tudi jaz sem pridružujem vašemu pozivu voznikom, da naj v vozilu spremljajo promet in se pravočasno umaknejo reševalnim vozilom – naslednjič bodo morda v reševalnem vozilu oni. Sama sem se po Ižanki peljala v smeri Ljubljane ravno v času, ko so po njej drvela številna reševalna in gasilska vozila in sem jim dala prosto pot. Ko sta si nasproti pridrveli gasilsko in reševalno vozilo, sem zavila v dvorišče, da jih nisem ovirala … a glej ga zlomka: v križišču pri Mokarju, kjer je promet usmerjala policija, sem zavila desno in sem se komaj uspela zaustaviti pred vozilom brezobzirne mladenke, ki se je postavila napočez čez cesto in se vrivala v kolono, ki se je nabrala pred priključkom od Mokarja proti Ižanki … iz smeri Rutarja je pa takrat predrvelo še gasilsko vozilo, ki je moralo čakati, da se je gospodična vrinila v kolono… človek res ne razume te brezbrižnosti in objestnosti.

Komentar avtor tejč

avgust 24, 2012 @ 12:03 popoldne

Peljala sem se v službo in bila priča zmedi, ki je nastala.Bilo je zelo zahtevno reševanje saj je bilo na večih lokacijah.Vsi reševalci gasilci in policisti čestitam za vaše odlično opravljeno delo.

Komentar avtor BSplayer

avgust 24, 2012 @ 12:20 popoldne

Čast in Slava Vam!!

Komentar avtor kexon

avgust 24, 2012 @ 12:34 popoldne

Hvala vsem reševalcem in ostalim urgentnim službam za reševanje življenj, nesebično pomoč in požrtvovalnost… Vsa čast!

Komentar avtor Amadeja

avgust 24, 2012 @ 12:56 popoldne

Vsa čast! Srečno, želim pa vam izboljšanje razmer, saj si niti ne predstavljam, kako naporen mora biti vaš delavnik.

Najlepša hvala za zapis!

Komentar avtor Mihec

avgust 24, 2012 @ 1:05 popoldne

Poznam par reševalcev dobro in res svaka vam čast za delo, ki ga delate vsak dan ( ponoči, podnevi, pozimi, poleti,…). Pohvala vsem, ki so pomagali pri tej množični nesreči. Vsem udeleženim pa naj čim prej ozdravijo. Mislim tudi, da je delo NMP-ja, urgentne enote, gasilcev, tudi policajev mogoče kdaj premalo cenjeno. Kar se tiče množičnih nesreč je res, da se vedno bolj pogosto dogajajo in bolnišnice MORAJO biti pripravljene na vse! Sem sam zdravstveni delavec in vidim, da bolnišnice sploh ali nimajo načrtov ali pa preprosto niso pripravljene na take dogodke. Še enkrat se zahvaljujem reševalcem za delo, ki ga opravljate.

Lp

Komentar avtor Zuga

avgust 24, 2012 @ 1:28 popoldne

Se strinjam z komentatorji, vsaka čast vsem, ki so reševali v včerajšni nesreči za njihov trud in požrtvovalnost. To blog, ki je izvrstno napisan,je treba poslati predvsem “bedakom”, se opravičujem izrazu, ampak je še najbolj primeren, ki so delali plačno reformo in so te poklice popolnoma razvrednotili, npr. diplomirana sestra, ki sedi v ambulanti ima v osnovi večjo plačo, kot fantje in dekleta, ki se na terenu srečujejo z nepredstavljivimi tragedijami, nevarnostmi, kot je že bilo napisano. Še enkrat, vsaka vam čast!

LP

Komentar avtor joca

avgust 24, 2012 @ 1:32 popoldne

Hvala vsem, ki ste pomagali nemočnim in poškodovanim.Žal se premalo zavedamo , da se tudi nam lahko zgodijo nesreče in bomo potrebovali pomoč vseh teh omenjenih, zato jih spoštujmo tudi takrat ko jih ne potrebujemo in ne kritizirajmo če pride všasih do manjših nesporazumov in napak. Ko je potrebno so naši takoimenovani angeli vedno pripravljeni pomagati če se le da.
Hvala vam

Komentar avtor Tanja

avgust 24, 2012 @ 2:39 popoldne

Hvala vam za vso nesebično pomoč. Zelo dobro spisan prispevek

Se strinjam in podpiram napisano – potrebo po izobraževanju,nesmiselnostjo marsikaterega “varčevalnega” ukrepa in da je vaše delo podcenjeno (ne samo iz finančnega vidika).

Komentar avtor ronex

avgust 24, 2012 @ 2:49 popoldne

Čestitam za uspešno reševanje in požrtvovalnost, vsem reševalcem, policistom, gasilcem in ostalim udeležencem v reševanju.

ps
Reševalci pa le naj pokažejo zastarelo in dotrajano opremo s katero morejo reševat življenja. Predvsem dotrajana vozila! Odgovorni pa naj le varčujejo pri nakupih te opreme in varčujejo za nakup kakšnih novih vladnih vozil. Za te nikoli ni premalo denarja. :-(

Pingback avtor Dan bele ceste / Day of a white road

avgust 24, 2012 @ 3:01 popoldne

[…] Balonarska nesreča 23.8.2012 Ig, Ljubljana – Zgodba, pogled, utrinki in misli reševalca (ekipe n… – zdravstvena.info […]

Komentar avtor Luka

avgust 24, 2012 @ 3:25 popoldne

Vsa čast vsem udeleženim v reševanje!!!
Hvala
Luka

Komentar avtor mucaaa

avgust 24, 2012 @ 3:33 popoldne

Iskren hvala vsem dobrim zdravstvenim uslužbencem, gasilcem, policajem, skratka vsem, ki skrbijo za nas.

Komentar avtor Mitja

avgust 24, 2012 @ 4:01 popoldne

Res vsaka vam čast!! Respect!!

Komentar avtor hobibobi

avgust 24, 2012 @ 4:03 popoldne

vsa čast vam medicinsko osebje, reševalcem, šoferjem, policistom, gasilcem, in ostalim, ki v nesreči kakorkoli neposredno pomagate reševati življenja, blažiti tako fizične, kot psihične bolečine udeležencem, pa naj si bo v množičnih nesrečah, ali ostalih nesrečah…še enkrat hvala vam, same pohvale, vsa čast še enkrat ponavljam….odgovorni v vladi in vsi ostali glede vaših osebnih dohodkov, pa srčno upam, da se bodo zamislili ob teh vaših in naših komentarjih…..960,00 eur s prevozom in dodatkom za prehrano…………za tehnika reševalca……S R A M O T A….za državo in odgovorne………SRAMOTA……in še kakšne prednosti ti vodilni iz vlade in ostali javni funkcionarji imajo pri zdravljenju…ali mislite, da se jih obravnava, tako kot navadne smrtnike……..kaj? , če vam ne uredijo vaših OD, da bodo vsaj spodobni, kajti tem in takšnim dohodkom se ne more reči nikakor ne …spodobni, potem vam svetujem, da jih pričnete brez vsakršnih privilegijev nemudoma obravnavati, na način, kot vse nas preostale državljane!!!!!!!!!!!!!!! pa, da vidimo, kako se bodo podvizali!!!!!!!!!!!!!!!! ;(;(;( še enkrat S R A M O T A !!!!!!!

Komentar avtor Jerry

avgust 24, 2012 @ 4:06 popoldne

Vsaka čast reševalcem in reševalkam. Vsi upamo da vas bomo čim manj potrebovali. Nas pa pomirja misel,da ste na voljo, če vas slučajno potrebujemo. Čim manj takšnih dogodkov. S spoštovanjem.

Komentar avtor ana kos

avgust 24, 2012 @ 4:27 popoldne

Hvala za zapis!

Tudi za to, ko omenjate pogoje, v katerih delate.
In glede drugih udeleženih v prometu: res, bodimo pozorni drug do drugega …
Mislim, da ni potrebno stalno poslušati glasbe, vsaj ne na cesti …

Vse dobro želim!

Komentar avtor Leiah

avgust 24, 2012 @ 5:40 popoldne

Res hvala za požrtvovalnost in nesebičnost pri vašem delu.Zaslužili bi si ministrske plače,oni pa vaše !

Komentar avtor Modys

avgust 24, 2012 @ 6:03 popoldne

Bravo fantje …
Samo še gasilci in reševalci so tisti, ki izstopajo v slovenskem prostoru in nesebično pomagajo ljudem ne le zaradi dolžnosti temveč ker to počnejo z srcem …

Komentar avtor grizmo

avgust 24, 2012 @ 7:05 popoldne

Fantje in dekleta ZELO dobro opravljeno delo !!! Takšni kot ste vi bi morali imeti plače veliko nad povprečjem zato ker si jih zaslužite !
LP

Komentar avtor Maja

avgust 24, 2012 @ 8:28 popoldne

Hvala!

Komentar avtor Hoffman

avgust 24, 2012 @ 9:44 popoldne

Čestitam vsem za odlično opravljeno delo…vendar še posebaj moram pohvaliti vrle GASILCE ki svoje delo opravljajo vestno ter s srcem,kljub temu da za to NE DOBIJO NITI CENTA plačila!!!Lahko je hvaliti reševalce,zdravnike,policiste…vsi za to delo plačani! Gasilci pa poleg svojih rednih zaposlitev opravljajo še boguhvalno delo pa so le redko kdaj opaženi oz. omenjeni kaj šele pohvaljeni!!
Kar pa se tiče prepuščanju prednosti vozilom na nujni poti…vsem je to odveč ker jim je važno le to da so oni ob pravem času na načrtovanem mestu,vendar se nihče ne zaveda da ljudje v teh vozilih dnevno tvegajo svoje lastno življenje za nekoga povsem tujega in tega ne bodo dojeli dokler se sami ne bodo znašli v položaju ko bodo potrebovali nujno pomoč!!
Hvala ter LP

Komentar avtor manda61

avgust 24, 2012 @ 10:06 popoldne

Vsa čast reševalcem, se strinjam s komentarjem, da so reševalci premalo cenjeni (in plačani), veliko krat so zaslužni, ko gre za smrt ali življenje. Kdor opravlja ta poklic z dušo in telesom, mu ni žal neprespanih noči in vseh naporov, ki jim ta poklic nalaga.

Komentar avtor Tanja

avgust 25, 2012 @ 12:25 dopoldne

Vsa čast in kapo dol našim reševalcem! Hvala, ker ste z nami.

Komentar avtor aleksander

avgust 25, 2012 @ 8:28 dopoldne

Zelo lepo in občuteno napisano, človeku res da misliti ! Reševalci in vsi ostali, opravljate ta dela ki se nam zdijo tako zelo samoumevna. Pa niso ! Vsaka vam čast !

Strinjam se z opozorili in predlogi, ki ste jih napisali za primere množičnih nesreč. Ko spremljamo nesreče, ki se zgodijo v tujini vidimo, da imajo tam skoraj obvezno prisotne tudi psihologe in podobne “skrbnike”, ki že takoj na licu mesta pomagajo (tolažba in premagovanje prvega stresa) – tako ponesrečencem, svojcem kot tudi reševalcem in osebju, ki je prišlo na pomoč ! Dajmo tudi pri nas narediti kaj na tem področju !

Komentar avtor Jebemtivlado

avgust 25, 2012 @ 9:27 dopoldne

Fantje in dekleta, premal ste placani. Kdaj se bo zgodil upor?

Komentar avtor Radio Krka

avgust 25, 2012 @ 9:31 dopoldne

V naši redakciji Vas občudujemo, to ni le poklic, pač pa veliko srce.HVALA, Robert Erjavec,Radio Krka, Novo mesto

Komentar avtor uim

avgust 25, 2012 @ 9:48 dopoldne

kolikokrat si rečemo da za svojega najbližjega bi dal vse na svetu samo da je zdrav??? pri tem najbolj pomagajo reševalci in ostalo zdravstveno osebje, sam sem tudi zaposlen v kliničnem centru ljubljana in poznam situacijo in lahko zagotovo trdim da je kadra absolutno premalo, če imaš na oddelku 30 pacientov jih bo bolje oskrbelo 4 zdravstveni tehniki kot 2, to je dejstvo in zato se ne smemo primerjati z državami tretjega sveta ampak moramo stremeti k napredku, napredek je pa več kadra, opreme, “brezplačnih” izobraževanj, in seveda pošteno plačilo delavca za pošteno opravljeno delo ker če delavec doma ni zaskrbljen kako bo nahranil svojega otroka, kaj bo s položnicami, kako bo dočakal naslednji mesec, v službo ne bo prinesel slabe volje ampak motivacijo in voljo za delo.
naši bolniki so potrebni največje možne pomoči ker je vsak od nekoga sin, oče, mama, brat, stric, prijatelj…… za svojega najbližjega bi dal vse. mi zdravstveni tehniki pa vsakodnevno pomagamo svojcem od nekoga pri življenskih aktivnostih in, sicer bolj redko kot reševalci ampak tudi pri reševanju življenj. današnja politika naj se malo zamisli čeprav jim je malo mar za plemenite in častne stvari, samo naj se oni vozijo v novih audijih in gradijo klinike in hotele.

Komentar avtor mitja vilar

avgust 25, 2012 @ 12:20 popoldne

Moj pogled na tole ni del množične histerije in navdušenja. Reševalci, gasilci in policija so iz mojih 20% ddv ja, 12,5% zdr. zav. plačani, da opravljajo to delo. Nihče jih ne sili. Sisitem delovanja Min.za zdr. ki je NMP uvajal od leta 1996 je nekontroliran. In oni ne nosijo kazenske ali materialne odgovornsti za škodo nepačnih odločitev.Oni kontrolirajo sami sebe.
Nesreča se je zgodila ob najboljšem času, vremenu in na na najboljši možni lokaciji v državi.( minut od gasilske brigade, 6 od reševalne postaje, sredi praznih cest od tur. sezone, ob 8 zjutraj v suhem vremenu…) Pa še vsi jamrajo. Barje suho kot že 28 let ne. Ali je komu potegnilo, kako bi zadeva delovala, če bi šel balon tri kiloetre južneje, sredi gozdov na Krimu? Ob razmočenem terennu, snegu…Ni vozil NMP, gasilcev, policije, ni pristajanja helikopterja, recimo košara z 20 ljudmi na vrhu dreves. Polovico države pokriva gozd. 52% ljudi ne živi v mestih ali tri minute oddaljeni okolici. Dostop v LJ. je bil 8 minut, zakaj je po vsej periferiji od tričetrt ure naprej? Pišem o miljonu ljudi. Ne, da bi se ob nesreči postavila ta vprašanja, prostor se jemlje za reči, ki sedejo na dušo udeležencem in nič drugega.
Preko 80% železniških prog iz ceste ni dostopnih z vozili. Ko pa bo recimo potres, pa bo problem dostopa perifernih pokodovancev.
Množične nesreče večje države obvladujejo zaradi kadrovskega poteciala lažje. Pri nas pa se me loteva smeh, ko se pojavi 30 ponesrečencev, izgleda pa kot da je padlo letalo.
Mediji so polni nebuloz posameznih politikov in ne stvari, ki so v danem trenutku ključnega pomena za preživetje. Od povprečnih državljanov ni za pričakovat poznavanja ozadja, ker pa iz te mase pirdejo povprečni politiki, je rezultat poznan.
Pri nesrečah balonov je zanimiv podatek to, da padejo dol zaradi gorenja. Nesreče pri pristajanju pa nastanejjo zaradi vetra. Obe zadevi sta rešljivi. Rešeni pa bosta šele tedaj, ko bo dovolj mrtvih. V razviti družbi velja sindrom pogreba. Probleme, ki so jasni veji ali manjši skupini ljudi bo tisti del, ki upravlja z državo rešil šele, ko bodovolj mrtvih. Primer uvedbe motorja za reševanje žal ne edini.
Strategija kretenizma pri nas temelji na tem, da ko se nekaj tehnična rešitev uvede v LJ, MB in KP , potem je to v Sloveniji. Tisti, ki pač ne živijo tukaj, SLO sicer financirajo ampak dostop NMP je pa tretjerazreden.

Komentar avtor Klavdij

avgust 25, 2012 @ 2:14 popoldne

HOFFMAN, če nisi opazil, se tu komentira blog reševalca -medicinskega tehnika, prehospitalne enote, ki je bil na kraju in opisuje svoj pogled in pristop k reševanju in njegovo mnenje o plačilu za njihovo delo, ki ga opravljajo vsak dan. Odlično napisano. Skoraj vsi komentatorji so pohvalili delo vse reševalcev, med katere spadajo tudi gasilci in policisti. Ti pa se pojdi prerekat na forum gasilci org.Dejstvo je, da so poklicni reševalci preslabo plačani za delo, ki ga opravljajo. Prostovoljstvo s tem nima nobene zveze. Vsem ki so reševali na Igu pa vso spoštovanje.

Komentar avtor lola

avgust 25, 2012 @ 3:24 popoldne

BRAVO EKIPAM,KI STE POMAGALE NA KRAJU NESREČE..REŠILI STE MARSIKATERO ŽIVLJENJE..AMPAK KJE JE VAŠE PLAČILO ZA TAKO DOBRO OPRAVLJENO DELO.SAJ PRAVIJO,DA KAR DELAŠ DELAŠ Z SRCEM AMPAK PREMALO SE VAS CENI..TAM SI POSLANCI RENOVIRAJO STANOVANJE,SE VOZIJO Z NAJ,NAJ AVTII,NE VEJO KAM Z DENARJEM…ŽELIM,DA BI VSAJ EN POSLANEC BRAL TE KOMENTARE NE PA SAMO POBIRAL DENAR…PA TAKŠA DRŽAVA,VČASIH ME JE SRAM…BRAVO NAJBOLJŠI STE REŠEVALCI IN VSA EKIPA…

Komentar avtor Angie

avgust 25, 2012 @ 8:09 popoldne

Vsem gre velika zahvala in spoštovanje!

Komentar avtor elroy

avgust 26, 2012 @ 8:47 dopoldne

Poslanci imajo 3x prevelike place

Komentar avtor Anonimnež

avgust 26, 2012 @ 12:05 popoldne

Še vedno imam v sobi SLOVENSKO zastavo, ampak ne zaradi tega, ker sem ponosen na politike ampak, ker vem kako je lepa država. Športnikov, prostovoljnih ljudi, ki delajo zastonj. Športniki nam dajo upa, da bo kaj bolje, kakor vsi ti, ki pomagajo prosotovljno. Veliko je tega, ampak vidimo samo tiste, ki kradejo, nam jemlejo in s tem sami bogatijo.

Star sem 14. let in vem, kaj je prav in kaj ne in tudi vem, da je politika kurb*.

Še vseeno sem ponosen SLOVENEC, samo Slovenci bi se mogli združiti, kot eno in bi zmagali ampak dokler jih ima še 3/4 denar bodo tiho. Ko pa še oni nebodo imeli bo pa rompompom.

Komentar avtor radak

avgust 26, 2012 @ 1:27 popoldne

Spoštovanja vredno dejanje reševalcev. Skoraj polovica je prostovoljcev, žal premalo so cenjeni od državnih organov.

Komentar avtor Vrtavka

avgust 26, 2012 @ 7:51 popoldne

Predvsem v odgovor g. Mitji Vilarju:

Gotovo je vaš komentar vsaj deloma smiselen.

V tem trenutku smo lahko srečni, da so bile okoliščine nesreče takšne, kot so bile. Morebitne komplikacije, ki jih navajate, bi reševanje močno otežile. Dejstvo je, da je na področju reševanja pri množičnih nesrečah marsikaj nedorečenega in da smo nanje relativno slabo pripravljeni. Pri tem obstaja precej dejavnikov, na katere zaposleni v zdravstvu nimamo vpliva (struktura terena v državi, infrastruktura, vremenske razmere,…) in precej dejavnikov, glede katerih bomo morali stvari še izboljšati (opremljenost reševalcev, načrti ukrepanja v prehospitalni in hospitalni veji, …). Glede na vse pomanjkljivosti mislim, da je bilo tokrat reševanje izpeljano korektno.

Ničesar spornega ne vidim v tem, da reševalci ob tem izpostavijo svoje poglede na vse skupaj. “Vsi jamrajo” zato, da bi bilo v prihodnje bolje. Kot zdravnik se pridružujem mnenju, da je delo zdravstvenega osebja in reševalcev premalo vrednoteno, tako finančno kot tudi v očeh javnosti. Kot minimum si gotovo zaslužijo veliko več, kot komentar tipa “saj so zato plačani, kdo jih pa sili to počet.” Predvsem delo reševalcev poteka velik del časa v izrednih razmerah, ne samo med množičnimi nesrečami.

Ob vsem povedanem seveda ne gre zaneariti tudi drugih reševalcev, od očividcev do policajev, gasilcev, rdečemu križu, psihologom in društvom reševalnih psov.

Se pa strinjam z vami, da so pomanjkljivosti definitivno prisotne. Večidel gre za sistemske težave oz. napake in se jih mora lotiti predvsem ministrstvo za zdravje in vlada. Pri tem pa morajo prisluhniti tudi vsem tistim, ki tovrstno delo opravljajo na terenu in v bolnišnicah.

Komentar avtor Iatrogeni

avgust 27, 2012 @ 6:06 dopoldne

Čestitke na dobro in profesionalno opravljenem delu. Nekateri očitno ne bodo nikoli zadovoljni. Mogoče bodo tudi na ministerstvu razumeli, da mreže NMP ne gre rušiti saj so minute pri našem delu za bolnike pogosto usodne.
Oskrba v UKC je bila uspešna. Preverili smo do sedaj načrtovano in se marsikaj naučili, tako, da bo naslednjič še bolje.

Komentar avtor amfora

avgust 27, 2012 @ 3:00 popoldne

Naši reševalci in predvsem GASILCI so odlični, seveda premalo plačani.Denarja je v Sloveniji dovolj, vendar ni pravilno razporejen; če bi pobrali “orožarjem”,Lahu,
bančnikom, naložbe v Avstraliji, Liechteinsteinu,i.t.d.
bi bilo za vse dovolj, zlasti za plače takih humanitarnih služb, ki jih nenehno potrebujemo.
Pisec globa pa je žal slab v jeziku : ravnotako se piše narazen=RAVNO TAKO, nadaljnega in nadaljno = NADALJNJO ( manjka J )
Ižanska Cesta= cesta z malo !, da o manjkajočih vejicah ne govorim.
VOJC : z tistimi = S tistimi
ZUGA :z komentatorji = S komentatorji
ANONIMNEŽ : mogli = morali,nebodo se piše narazen !
( Če smo Slovenci )!

Komentar avtor Zuga

avgust 27, 2012 @ 8:13 popoldne

Se opravicujem za mojo strahotno slovnicno napako, verjetno nisi razumela, kaj sem hotel povedat. Me pa zanima, kaj si ti zelela povedat s tem, pisec globa? Kak nov slovnicni izraz?

Komentar avtor Teja

avgust 27, 2012 @ 11:03 popoldne

Jaz vas vse resevalce obcudujem! Kapo dol!

Komentar avtor Nina

avgust 28, 2012 @ 5:09 popoldne

Pohvale vsem ekipam!!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: