Akcija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo socialno pravično nadgradnjo

Kategorije : Blogi - problematika v zdravstvu — Objavil : admin junij 19, 2013

Doctor

Vlada R Slovenije je pred kratkim dokapitalizirala Novo Ljubljansko banko (NLB)  s 500 mio EUR našega, davkoplačevalskega denarja. Zaradi sprege med  politiko in tajkuni, korupcijo, klientelizmom in popolno odsotnostjo odgovornosti je NLB postala jama brez dna. Za nastalo situacijo, ki je Slovenijo porinila na dno Evrope, nihče ni odgovarjal.

Enak način sistemskega delovanja uničuje tudi naše javno zdravstvo.

Zaradi razpada gospodarstva, za katerega  nismo odgovorni davkoplačevalci in posledično zmanjševanja sredstev s strani vlade in varčevalnih ukrepov na področju sociale in zdravstva 100.000  ljudi v Sloveniji ne zmore več plačevati premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja; posledično nimajo dostopa do javnega zdravstvenega sistema oz. morajo za storitve in zdravila posebej plačati od 10 do 90 % cene!?

Zaradi varčevanja so zdravniki družinske medicine napovedali zapiranje svojih ambulant. Vsaj 150 mladih zdravnikov je na zavodu RS za zaposlovanje. Večina slovenskih bolnišnic v letu 2013 posluje z velikim minusom.

 

Že v kratkem lahko pričakujemo razpad javnega zdravstva. Njegovi posamezni, tržno in profitno zanimivi deli pa bodo razgrabljeni na že znan in uveljavljen tajkunski način.

 

V zdravstvo ni potrebno vložiti toliko denarja kot v NLB, da bi ga ohranili in stabilizirali. Je pa potrebno sprejeti ukrepe, ki bodo preprečili, da  zdravstveni sistem ne bi razpadel.

 

Zahtevamo:

da Vlada do 1.9.2013 pripravi socialno pravično prenovo zdravstvenega sistema.

 

ZA

transparentno porabo sredstev v zdravstvenem sistemu.

socialno pravičen sistem zdravstvenega zavarovanja.

široko dostopen javni zdravstveni sistem.

ničelno toleranco korupcije v zdravstvenem sistemu

 

Sprejetje teh ukrepov v zdravstvenem sistemu danes pomeni:

– povečanje transparentnosti delovanja,  

– ureditev dela na področju družinske medicine,

– zmanjšanje izgube vseh slovenskih bolnišnic,

– ureditev socialno pravičnega zdravstvenega sistema zavarovanja,

– ureditev široko dostopne javne zdravstvene mreže,

– zavarovanje za vse socialno šibke skupine v R Sloveniji  in razvoj visoko strokovne medicine,

– zmanjšanje visoke stopnje sistemske korupcije v zdravstvenem sistemu

Bruselj zaradi razpada socialnega zdravstva ne bo ukrepal. Zato moramo ukrepati mi in prisiliti odgovorne, da začnejo urejati javni zdravstveni sistem, da bo postal socialno pravičen, dostopen in na visoki strokovni ravni.  

 

SHOD ZA ohranitev javnega zdravstvenega sistema v Sloveniji in njegovo socialno pravično nadgradnjo.

Dan državnosti, 25.6.2013 ob 17. uri, Kongresni trg, Ljubljana

Ker je javno zdravstvo last vseh nas.

 

Sedaj je trenutek, da vsi skupaj odločno zaščitimo javno zdravstvo, ker je last vseh nas.

 

Več informacij:

http://iniciativa-zdravnikov.si5 Komentarjev »

Komentar avtor Janez Burnik

junij 19, 2013 @ 10:55 dopoldne

Težko je odgovarjati na pismo, v katerem bistveni del manjka. Kolega Jazbec je odstranil Sporočilo za javnost in Finalni letak. Tako ni mogoče izvedeti niti predlogov, da bi jih podprli, preoblikovali ali zavrgli.

V nekaterih točkah njegovega mnenja bi ga podprl, v drugih pa izraža resnično slovensko zmedo v obravnavi zdravstvenih problemov celotnega zdravstva. Dokler slovensko zdravstvo vodi plačnik zdravstvenih storitev in ne minister za zdravje z Zdravstvenim svetom in strokovnimi sodelavci, potem ne smemo pričakovati, da bo generalni direktor ZZZS (nomen est omen) vodil slovensko zdravstvo strokovno neoporečno, vodi ga lahko samo finančno (če se ne oslanja na napačne statistične kazalce).

Čeprav sem upokojeni specialist interne medicine in mi kdo poreče, da ne razumem dela družinske medicine, mu moram odgovoriti, da se že večino svojega življenja posvečam diabetesu in zdravljenju diabetikov. To ni visoka specialistična znanost, to je bolj podobno družinski in preventivni medicini, ker nobeno zdravljenje diabetesa ne more biti uspešno, če opazujemo samo višino krvnega sladkorja. Treba se je posvetiti bolniku, njegovemu okolju, zdravstveni vzgoji in nasvetom za zdravo življenje in preprečevanje zapletov.

Res je to samo ena bolezen in ne takšen obseg kot je v družinski medicini. Sedanji specialisti družinske medicine pa so vsi vzgojeni pri specialistih raznih vej medicine in vsak mladim kolegom predava tisto, s čimer se osebno ukvarjajo, jih navajajo na množico sodobnih preiskav, nihče pa jih ne navaja na natančno opazovanje bolnikov in poslušanje, kaj imajo bolniki povedati. Potem se seveda vsi lotijo preiskav, bereje smernice za diagnostiko in zdravljenje, bolnik pa postane »nujno zlo«.

Ko ima takšen zdravnik v rokah izvide, jih prebira, dela sklepe in posluša samo predloge specialista. Trdim, da velika večina tega sploh ne potrebuje, da želijo samo olajšanje svojih težav in ne vseh »poljudnih« nasvetov, da je pri 70-letniku treba zdraviti zvišan krvni tlak, malo višji LDL holesterol, osteoporozo, otekanje nog vse bolečine v trebuhu. Vse zdravnike, tako tiste v družinski medicini kot one, ki imajo specialne stroke, gnjavijo še »prodajalci najnovejših in najučinkovitejših« zdravil, ko je mogoče shajati tudi s starimi in v dolgih letih preizkušenih zdravilih.

Zakaj zdravnik nima več poguma reči bolniku, naj najprej uredi svojo prehrano, telesno aktivnost in še kaj ter šele potem poseči po zdravilih – natančno preučenih in dokazano učinkovitih. Pri tem lahko zdravstvo prihrani ogromno denarja in ne podlega vedno samo željam bolnika.

Treba je imeti pogum in bolnika vprašati, kaj si od zahtevne preiskave obeta. Če je odgovr samo »da bom vedel, kaj mi je«, potem zdravnik ne bo naredil škode, če bo na napotnico specialistu napisal, da bolnika pošilja na bolnikovo zahtevo. Kar povprek soditi, česa je preveč in česa premalo, je vsaj tvegano, če ne celo bolj škodljivo kot dosedanji načini.

Bolnike je dobro brzdati in ne spodbujati k novemu in novemu iskanju bolezni, če ima samo nekaj težav. Danes ljudje bežijo tudi v bolezen, še posebej, če so socialno ogroženi. Zame mora biti družinski zdravnik ali vsak specialist predvsem moderator med svojim znanjem in zahtevami bolnika.

Komentar avtor Darko Jazbec

junij 19, 2013 @ 10:56 dopoldne

Kot kirurg bi omenil , da imamo v SLO še vedno najcenejše osnovno zdravstveno zavarovanje – 14 eur/mesec.

V praksi vse kar je nujno(to je vse kar bi z odložitvijo privedlo do poslabšanja) -zdravnik ima možnost to tako kvalificirati – je še vedno brez potrebe po dopolnilnem zdr. zavarovanju. 20 let delam v ptujski bolnišnici in lahko rečem , da vsi poškodovani ter posledično zoperirani ,kateri nimajo dopol.zdr.zav. , tudi ob odhodu iz bolnišnice nič ne doplačajo…Še več – ker nimajo doma nikogar jih damo na PBZ(podalj. bolnišnično zdravljenje) in so v bolnišnici preko dveh mesecev-brez doplačila.

Če pa imajo urejeno dopolni.zdr.zav. , pa se seveda del stroškov krije iz tega zavarovanja…Strinjam se da je ta zmenšnjava anomalija in je to potrebno urediti v ZZVZZ.Želel bi povedati , da če nekdo denarja nima, še država vedno poskrbi za nujne zdravstvene storitve ali pa preko socialnih transferov denar prispeva občina-proračun…

Na drugi strani v naši družbi nismo razvili nobene odgovornosti državljanov za lastno zdravje in še vedno slovimo po količini potrošnje zdravil , bolniških staležev…

Zdravniki družinske medicine tudi niso skupinsko napovedali zapiranje ambulant (gre bolj za soliranje posameznika)-seveda so problemi družinske medicine alarmantni in potrebni prioritetnih sprememb ,vendar trenutna Vlada tega ne more storiti v dobrih dveh mesecih , če pa 20 let ni bilo reforme. 10 let sem bil v glavnem odboru FIDES-a kjer smo ves čas povdarjali , da se preveč pacientov pregleda v ambulantah na primarnem nivoju vendar je bil odgovor vedno enak :

Kaj pa naj naredim z njimi-itak jih na koncu moraš pregledat! Želim povedati, da če bomo na pravi način pojasnili pacientom , da tako ne gre , bodo to lažje razumeli in posledično ko nastanejo vrste bomo prisilili uvedbo standardov -normativov -primernih glavarinskih količnikov. Mislim , da so vsebina in način razmišljanja sindikata Praktikum zelo pravilna, ter edina pravilna pot k postopnim rešitvam.

Ulice ne bodo strnile vrst , ampak dodatno fragmentirale strokovno ter laično javnost.S predlaganimi zahtevami se sicer strinjam , vendar je potrebno najti način sodelovanja saj le tako lahko produciramo rešitve -Kako -ne samo Kaj?

Če je res da 500 milj.eur “izpuhti” v korupciji ter javnih naročilih ,potem ni kaj za razmišljat in je rešitev finančne stabilizacije v zdravstvu na dlani :Nekdo iz Računskega sodišča ter iz KPK naj sestavijo komisijo za centralno vodene razpise javnih naročil in je zadeva rešena…

Lep pozdrav vsem skupaj in ne pozabimo na Hipokrata!

Komentar avtor Gordana

junij 20, 2013 @ 8:20 dopoldne

Verjetno vsi stremimo k temu tako laiki, kot strokovnjaki: ohraniti zdravo družbo.

Torej, zagotoviti dovolj denarja v zdravstveni blagajni in dovolj zdravstvenega kadra.

KAKO?

Gledano iz vidika enega poslanca je to zelo enostavno: razviti odgovornost državljanov za lastno zdravje, »prodati« jim strokovno znanje ter jih naučiti, kako si pomagati (preložiš odgovornost strokovnjaka na laika).

Temu bi rekla »filozofiranje«, kjer lahko sklepamo, da morda imamo preveč zdravstvenih delavcev, ker morda bolj potrebujemo koordinatorje, ki bi usmerjali posameznika, kako naj uporabi »pridobljeno znanje« v učni delavnici zdravstvenega delavca.

Hipokrat ali hipokrit?

V zdravstvu predvsem primanjkuje logika (če prav je ena od panog filozofije) in morda več podobnih stavkov, kot je stavek dr. Burnika: »Zame mora biti družinski zdravnik ali vsak specialist predvsem moderator med svojim znanjem in zahtevami bolnika.«. Pa ne samo iz ust ali strani zdravnika.

Očitno je, da problem ne bo samo kdo je medicinska sestra v RS, ampak se bomo začeli spraševati kdo je zdravnik, razen, če imamo novo definicijo zdravja in nove smernice v stroki glede na drugačen življenjski slog, ki nam ga kroji politika.

Preventiva in ozaveščanje ljudi je res prioriteta, a zamujamo s tem. Bolnika/uporabnika, ki naj bi bil središče smo “povišali” v partnerja, kako bi bil soodgovoren morda, tudi za “spodrsljaje” ter s tem, ko potenciramo, kako je holistična obravnava pomembna se j s takšnim odnosom še bolj oddaljujemo od bistva.

Lahko bi za spremembo začeli ozaveščati politike, kako državljane ne pahniti v še večji propad, ki ruši njihovo zdravje in nenazadnje tudi ozaveščanje samih zdravstvenih delavcev, da so v prvi vrsti zdravstveni delavci in ne poslanci, ali agenti farmacevtskih hiš, da so praktiki in ne trgovci s tujim znanjem…

Komentar avtor Medicinska

junij 20, 2013 @ 8:22 dopoldne

Zanimivo je, da se vsa možna odgovornost zmeraj bolj pogosto prelaga na ramena državljanov.
To se odraža na neštetih referendumih, ko politiki niso sposobni zavzeti odgovornih stališč.

Posmehljivo in ponižujoče pa je danes govoriti o odgovornosti državljanov za lastno zdravje, ko se vse več družin bori za golo preživetje. Ljudje pod psihičnimi pritiski kapitala garajo cele dneve, da zmorejo plačevati osnovne stroške.

Mnogo državljanov pozimi zebe, ker je kurjava draga. Hrano, ki so jo delile dobrodelne organizacije obubožanim, bi ozaveščeni označili za belo smrt. Ta hrana nasiti le želodec.

Preventiva in ozaveščanje sta brez pomena, dokler ni pogojev za praktično uporabo v širši populaciji.

Da je treba pacientom pojasniti, da pregled pri zdravniku v primarnem zdravstvu ni samoumeven, ko ima bolnik težave me spominja na rešitev, ki jo ponuja naravna selekcija. Preživi samo najodpornejši, šibki osebki pa podležejo. To bi bila za našo ekonomijo, ki otepa s prazno vrečo idealna rešitev.
Zdravila pa z užitkom piše večina zdravnikov, saj so druge metode zdravljenja finančno in časovno prezahtevne.
Fizikalni pregled mnogih zdravnikov se dejansko opravi zelo površno ali pa še to ne in se le zabeleži bolj natančno.
Če bo šlo s tem trendom naprej, lahko kmalu srečamo fizikalni pregled in obravnavo kar preko interneta, da bo lahko pregledanih še več ljudi…

Strinjam se, da je treba ljudem pojasniti, KAJ LAHKO PRIČAKUJEJO ZA SVOJ DENAR OZ. ZAVAROVANJE.
KAJ JE DOSEGLJIVO ne glede na denar in KAJ NI ( primer nadstandardnega zavarov., ko so ljudje pričakovali enoposteljno sobo…, dobili pa razmajano posteljo v prenatrpani sobi…)

Pozornost bi morali usmeriti v DOSEGLJIVOST določene storitve.

Hipokrat bi se v zemlji obračal, če bi slutil, kaj se danes dogaja…

Zdravstvo je napredovalo na vseh področjih, farmacevtska industrija pa je zasenčila mnoge boljše terapije, od najcenejšega pogovora zdravnika z bolnikom dalje.

Vprašati se moramo, kaj kot družba si želimo od zdravstva in TO BI MORALO BITI VPRAŠANJE TUDI ZA DRŽAVLJANE IN NE SAMO ZA POLITIKO IN KAPITAL.

Komentar avtor Drago Anžur

junij 22, 2013 @ 4:01 popoldne

V preteklih dneh sem prejel neka dopisov v zvezi zdravstva, njihovih napakah in podporo inciativi zdravnikov.
Glede zdravnikov in samega zdravstva lahko rečem, da je vse skupaj za spustiti v zrak, od zdravstvenih zavarovalnic so nekaterih zdravnikov.

Zakaj? Najprej poglejmo samo zavarovalnice. Zdravniki pravijo, da jim zavarovalnice ne plačujejo za več je število pregledanih pacientov. Pa je to res? Če je, kje je potem ves denar, obveznega in dodatnega zavarovanja?
Čakalne vrste!! Je vse zasedeno, pridete na vrsto od 3 mesecev dalje pa do …….! Če pa plačate pa ste na vrsti takoj!!! Kako to, če je pa vse zasedeno že za toliko časa naprej ? KRAJA !!!

Gremo naprej. Delo zdravnikov in njihova odgovornost1 Ali je že kakšen zdravnik odgovarjal za svoja dela? Ne, ker so nezmotljivi, pa čeprav te pregledajo iz ene strani sobe na drugo stran in podajo diagnozo. Sviooje delo so opravili, pa četudi je smrtno nevarno. Primer, pacientka pripeljana na urgenco, pregled in diagnoza — Kronični pijanec ( pacientka ni nikoli pila ) Naslednji dan jo osebni zdravnik in jo pošlje zadnji moment v bolnico – kap.
Invalidska komisija, sami pametnjakoviči, plačani za bogovsko delo in po direktivah zavoda za zdravstvo. Čim manj invalidnosti.

Primer,; bolečine v obeh kolenih( vsa leta izjave ortopeda – to je starostna zadeva) poškodba v križnem predelu ( obraba ).

Nestabilnost v nogah, bolečine pri vožnji in tudi padci . Prva stopnja komisije je bila, skrčite koleno, odlično sposobni ste za delo voznika tovornega vozila z hiabom ( zadnje delo pacienta ) Zahteva pacienta za pregled pod obremenitvijo in druga stopnja invalidske komisije.

Odbita zahteva, ter potrditev prve stopnje invalidske komisije. Zamislite si, če bi bila zadnja zaposlitev pacienta BARABA, potem bi bil sposoben opravljati delo barabe!! Po dobrih štirih mesecih, je oseba sestopila iz kombija, v kolenu mu je klecnilo in sedaj je že več kot en mesec na bolniški. Desno koleno bo verjetno potrebno operirati.

Iz preteklosti pa lahko povem samo to, kar sem sam doživel kot otrok. V bolnici sem bil več kot dve leti zaradi srčne okvare in revmatičnih zadev. Iz bolnice sem bil kar nekajkrat odpuščen kot zdrav otrok. Vsakokrat po odpustu sem se vrnil v nekaj dnevih, ali tednu do dveh tednov, kot nepokretni otrok z enako diagnozo. Na koncu sem prišel pod okrilje starejšega zdravnika, kjer sem se tudi pozdravil.

Zdravniki premalo poslušajo paciente, saj niso vsi enaki, saj se bolezni ne razvijajo pri vseh enako, in vedno se najde kaj novega. Sam sem bil bedak pri ortopedu, ker sem trdil, da imam bolečine na notranji strani desnega kolena. Po prejemu EMR izvidov, pa je bil odgovor zdravnika;; tega pa ne razumem, take zadeve pa še nisem imel, gremo vrtat po kolenu. JOK Brate.ne boš nič vrtal.

Videl in vidi se, kako delajo v zdravstvu. Od kuvert do košar dobrot. Danes so verjetno košare odpadle.
Se pa strinjam, da bi se moral vnesti red pri splošnih zdravnikih in pogostosti obiskov enih in istih pacientov, kateri prihajajo predvsem zaradi dolgega časa, ali klepeta v čakalnici. Gospod dohtor, prišla –el sem po tablete, veste saj jih še imam, pa se bojim, da mi jih ne bo zmanjkalo. Malo kašljam, ali sem bolan – na? Veste , sestra danes pa smo zaklali kravo in prodali izdelke…… itd.

Taki bi in njim podobni bi morali meti določene sankcije. Je pa res, da je to lahko dvorezni meč. Sam sem veliko reči uredil po telefonu, veliko zadev sam preležal ali malo potrpel z bolečinami. In danes? Ker sem bil zelo malo na pregledih sem pa zdrav.
Še bi lahko pisal, tudi o tem, da sem bil na infekcijski kliniki z vsemi mogočimi pregledi v treh letih priznan z garjami, nakar me je pogleda in sprašal en zdravnik in brez pregledov ugotovil zadevo – alergija na zaščiten posip krompirja. Ta doktor se verjetno ni imel za boga, temveč le za ZDRAVNIKA.

PA BODIMO PAMETNI; če so že nekateri samovešči zdravniki že BOGOVI brez greha in kazni..

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: