10 survival nasvetov za medicinske sestre v nočnih izmenah

Kategorije : Zgodbe zaposlenih v zdravstvu — Objavil : admin julij 22, 2013

Doctor.

Nočna na nočno? Ste zamenjali dan za noč? Kaj je to bioritem? Ste kot sove v gozdu? Nenaspani, razdražljivi, nezbrani, pozabljivi, v svojem svetu? Hja, nočne izmene so naporne. Malce smo pobrskali po spletu in našli nekaj nasvetov, ki bi Vam znali koristiti…

Kot vsaka stvar ima tudi delo ponoči svoje prednosti in slabosti.

Prednosti: Boljše plačane ure, praviloma manj dela, manj prometa, rana ura zlata ura..

Slabosti: Zaspanost, zmeden bioritem, predoziranje s kavo, nespečnost…

NEKAJ NASVETOV ZA SURVIVAL NOČNIH IZMEN

  1. Pred nočno izmeno vedno jejte polnovredni kuhan obrok. S seboj vzemite kakšen zdrav prigrizek saj boste ponoči manj posegali po kavi, sladkarijah in ‘nezdravih’ stvareh iz avtomata. Lažje boste delali, ker vam bo energije zmanjkalo kasneje.
  2. Podnevi se naspite. Naj popoldanski spanec pred nočno izmeno postane stalnica. Dlje kot bo trajal spanec pred službo, lažje bo ponoči.
  3. Ko pridete zjutraj domov ne odidite takoj spat. Sprostite se pred televizijo, na kavču, pojdite po lažjih opravkih, telo vam bo povedalo kdaj odidite v posteljo.
  4. Več nočnih = več denarja. Naj vas to ne vodi. Omejite si nočne izmene na vsak drugi ali tretji dan. Telesu morate zagotoviti počitek in spanec. V kolikor se boste prekurili se bo organizem odzval negativno.. kaj kmalu bo zapela bolniška…
  5. Organizirajte si zakonsko življenje. Poiščite čas za partnerja, izlete, kosilo, spremenite in prilagodite si urnike. Tako bodo zaradi vaših nočnih trpeli vsi minimalno.
  6. V službi se zamotite in stalno nekaj počnite. Ko postanete preutrujeni in preveč zaspani si odpočijte v kolikor se lahko.
  7. Pomembno je, da ko greste doma spat, spite res kvalitetno. Zvonenje od mobitela na off, tv na off, rolete dol, da spite v čisti temi, moteče dejavnike spanca poskušajte čimbolj odstraniti.. Kvaliteten spanec je zelo pomemben.
  8. Poskrbite za redno vadbo in zdrav način življenja. To bo ohranjalo psihofizično kondicijo v dobrem. Hormoni sreče bodo kar žareli :D
  9. Ne zanašajte se na dopinge (kava, energijske pijače, uspavalne tablete..) slednje vas bo še bolj izčrpalo. Ne spijte več kot dve skodelici kave v 24 urah. Kofein Vam bo ščasoma dal občutek otopelosti in vas spodbudil le kratkoročno. Poleg tega pa je kava diuretik in če poleg ne boste pili vode vas bo dehidrirala.
  10. Vsekakor ohranjajte dober timski duh saj bo noč hitreje minila z dobrimi sodelavci.

Vaši  nasveti dobrodošli iz prve roke. Napišite jih v komentarje.Ni komentarjev »

Ni komentarjev.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Napišite komentar

*

 


Powered by: Zdravstvena.info
Vse podatke na straneh uporabite le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na osebnega zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav ter za izbiro in način jemanja zdravil. Vse dokumente, gradivo, objave in nasvete uporabljate na lastno odgovornost. Vsi prispevki so last avtorjev. Ne odgovarjamo za kakršnokoli vsebino ali škodo, ki bi pri tem nastala. Pisanje in objavljanje na lastno odgovornost. Zdravstvena.info in blog.zdravstvena.info ne prevzemata nikakršne odgovornosti za nastale situacije. Če smatrate, da karkoli ne spada na portal oz. se z kakšno datoteko ali stvarjo, ki se nahaja na portalu ne strinjate nam to pošljite na [email protected] in bomo to stvar odstranili.
Tagi: